15.04.2015 / Sinemacılardan Sansür Açıklaması

Bakur    


     “Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği” (SE-YAP), “34. Uluslararası İstanbul Film Festivali”
kapsamından çıkartılan “Kuzey” (Bakur) belgeseli hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

     “Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü”nden “İstanbul Kültür Sanat Vakfı”na (İKSV) gönderilen ve “filmlerin kayıt tescil belgesi almış olması zorunluluğu”nu hatırlatan yazı üzerine, belgeselin gösterimi kaldırılmıştı. Bu kararın ardından, “SE-YAP” bir basın toplantısı düzenledi. Açıklamada “Kültür ve Turizm Bakanlığı”na ve kamuoyuna konuyla ilgili şu talepler iletildi:

     1. Sinema filmlerinin kayıt ve tescili ile ilgili sınıflandırma ve değerlendirme yönetmelikleri bilimsel ölçütler ve uluslararası uygulamalar gözetilerek yeniden düzenlenmelidir.

     2. Film festivallerinde ve benzeri her türlü kültürel ve sanatsal etkinlikte gösterilen yerli filmler, yabancı filmlerde olduğu gibi herhangi bir resmi belge olmaksızın, film sahiplerinin beyanları esas alınarak ve festival yönetimlerinin sorumluluğu altında seyirci ile buluşmalıdır.

     3. Bakanlık değerlendirme kurullarının filmlerin ticari dolaşıma ve gösterime girmesiyle ilgili yasaklama kararı verme yetkisi kaldırılmalıdır.

     4. Taslak halindeki “Sinema Yasası”, sinema kurumlarıyla istişare halinde revize edilmeli ve en kısa sürede yasalaşmalıdır.

     5. “Türkiye Sinema Kurumu”nun kurulmasıyla ilgili nihai hedef doğrultusunda çalışmalar yapılmalıdır.

     “Kültür ve Turizm Bakanı”nı, meslek birlikleriyle acil bir toplantı düzenlemeye davet eden bildirinin altına imza atan kurumlar arasında sinemacılar, sanatçılar, sinema yazarları, meslek örgütleri, sendika ve festivaller de yer aldı.

     Diğer yandan “PKK” propagandası yaptığı için eleştirilen ve “Ankara Film Festivali”nin programında yer alan filmin Ankara gösteriminin yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor.

     Aydınlık Gazetesi - 15.04.2015, Çarşamba




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5797404
Online Ziyaretçi Sayısı:36
Bugünlük Ziyaret :1230

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.