25.08.2015 / Ganiyev ÇÜDK İçin Adana Yolcusu

Ganiyev, Toğrul    


     Toğrul Ganiyev, “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda doçent ünvanıyla görev yapacak.

     1993’den bu yana “Bilkent Senfoni Orkestrası”nda görev yapan, babası Server Ganiyev’in (1937- 2010) ardından orkestranın 1. konzertmaysterliğini üstlenen keman sanatçısı oğlu Toğrul Ganiyev (Ganioğlu), kurumdan istifa etti. Doçent ünvanı bulunan ancak “Bilkent MSSF”nde uzun süredir doçent kadrosuna atanmayan Ganiyev, bundan böyle “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda görev yapacağını açıkladı.

     “Andante”den Sanat Deliorman’ın haberine göre, istifa mektubunu orkestra yönetimine 25 Ağustos 2015 salı günü teslim eden Toğrul Ganiyev, “BSO”da geçtiğimiz sezon yapılan yönetim değişikliğinin ardından göreve gelen yeni kadroyla aralarında bazı fikir ayrılıkları oluştuğunu belirterek şunları söyledi:

     “Bugüne kadar yaptığım işlerden herkes memnun kalmıştır. Babam da ben de ‘BSO’ya sağlam bir temel hazırladık ve kurduğumuz bu yapının sonuna kadar arkasında durduk. Ben artık orkestradaki görevimizi yerine getirdiğimizi düşünüyorum. ‘Bilkent Üniversitesi’ ve ‘BSO’ benim için her zaman 1 numaradır ve hep de öyle kalacaktır. Artık hocalığın yanı sıra solistlik kariyerime de ağırlık vermek istiyorum çünkü ‘BSO’da çalıştığım yıllarda kendi konserlerime pek vakit kalmıyordu.”

     Yeni öğretim yılında “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda Doçent unvanıyla göreve başlayacak olan Ganiyev, “Bilkent MSSF’dekine benzer bir sistemi ‘Çukurova’da da kurmayı ve konservatuvarın ismini yükseltmeyi hedeflediğini” açıkladı.

     Ganiyev 22 yılını vakfettiği “Bilkent”ten olumlu duygularla ayrıldığını, başta üniversitenin kurucusu İhsan Doğramacı ve şimdiki mütevelli heyeti başkanı Ali Doğramacı olmak üzere tüm Doğramacı ailesine büyük bir saygı ve sevgiyle bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

     Toğrul Ganiyev kimdir?

     Beş yaşında babası Prof. Server Ganiyev ile keman eğitimine başladı. Hemen bir yıl sonra “Sovyetler Birliği”ni oluşturan pek çok devlette resitallerde yer aldı. 10 yaşında “Cumhuriyet Müzik Yarışması”, 14 yaşında “Kafkas Uluslararası Müzik Yarışması”nda birincilikle ödüllendirildi. “Azerbaycan Devlet Konservatuvarı”nda müzik eğitimini sürdüren Ganioğlu, 1989’da “Sovyetler Birliği”nde kazandığı birincilik ödülünün ardından 1990’da başarıyla mezun oldu. 1993’de lisansüstü eğitimini de tamamladıktan sonra Rusya, İtalya, Almanya, Mısır, Tunus, Bulgaristan, Polonya, İspanya, Portekiz, Belçika, Yugoslavya ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ni oluşturan devletler de dahil olmak üzere birçok ülkede solist olarak konserler verdi. 2009 yılında “Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Enstitüsü”nde sanatta yeterlik eğitimini tamamladı.
1995 “Tokyo Uluslararası Müzik Yarışması”nda gösterdiği başarı ile “Özel Ödül”e layık görülen sanatçı, çeşitli orkestralarla Rauf Abdullayev, Gürer Aykal, Rodolfo Bonucci, Alexander Dmitriyev, Erol Erdinç, Jean Fournet, Massimo Freccia, Ionescu Galati, Bujor Hoinic, Vitali Katayev, Konstantin Krimetz, Yoel Levi, Işın Metin, Jean Perisson, Karl Anton Rickenbacker, Gennady Rozhdestvensky, Nello Santi, Julian Shew, Tadeusz Strugala, Niyazi Takizade gibi şeflerle konser verdi. Repertuvarında Bach, Mozart, Beethoven, Vivaldi, Brahms, Mendelssohn, Çaykovski, Şostakoviç, Haçaturyan, Paganini, Prokofyef, Sibelius, Sarasate, Albinoni, Haydn, Saint-Saens gibi ünlü bestecilerin yanı sıra pek çok Azeri bestecinin eserlerine de yer veren Ganioğlu, birçok CD kaydında da yer almıştır. Son olarak, Işın Metin yönetimindeki “Bilkent Senfoni Orkestrası”yla Mendelssohn ve Şostakoviç keman konçertolarının kayıtlarını yapan Toğrul Ganioğlu Azerbaycan Devlet Sanatçısıdır. Mezunu bulunduğu “Azerbaycan Devlet Konservatuvarı”nda “doçent” unvanı bulunmaktadır.

     “Bilkent”ten önce üç yıl süreyle “Ankara DOB Orkestrası”nda başkemancı yardımcısı olarak görev yapan, “Bilkent”te de babasının ayrılmasına kadar başkemancı yardımcılığı yapan, daha sonra başkemancı sandalyesine oturan Ganiyev, aynı zamanda T.C. vatandaşıdır.

     http://www.sanattanyansimalar.com sitesinden alınmıştır. - 25.08.2015, Salı




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5797231
Online Ziyaretçi Sayısı:38
Bugünlük Ziyaret :1221

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.