30.10.2014 / Mısır’da ‘Cin Çıkartma’ Turizmi

Mısır'da Cin Çıkartma Turizmi    


     Mısır tarihinde uygulanagelen ruh ve cin çıkartma seansları günümüzde eğlence ve turizm sektörünün vazgeçilmez parçası haline geldi.

     “Zaar ayinleri” şeklinde de adlandırılan toplantılar, Mısır tarihinde halk hekimliğinin bir parçası olarak görülüyor. “Zaar ayinleri”, uzun süre insana musallat olduğuna inanılan “cin, şeytan ya da kötü ruhlardan” kurtulmak için düzenleniyor.

     Günümüzde “Zaar”, Kahire’deki “Tahrir Meydanı” yakınlarında “Mekan” adıyla bilinen bir kültür merkezinde turistik gösteri olarak icra ediliyor.

     “Zaar” ustaları Mısır, Sudan ya da Fas zaarı çeşitleriyle izleyicinin karşısına mütevazı giyimleriyle çıkıyor. Zaar ustası Şeyha, tütsüler yakarak dumanıyla salonun çevresini kötü ruhlardan temizliyor.

     Mısır neyi, defler ve zillerle başlayan ilahiler, dinleyenleri müzikle birlikte hareket etme duygusuna zorluyor. Ayin müdavimleri müziğin ritmine göre vücutlarını sağa ve sola sallayarak tempoya ayak uyduruyor.

     Öncelikle müzik eşliğinde “Ben kimi öveyim, Muhammed’i öveyim. Kıyamet günü bana şefaatçi olacak O’dur. Ben süs ve güzelliğin aşığıyım, Ey Peygamber!” sözleriyle ruhaniyete adım atılıyor.

     “Zaar ayini”nin icra edildiği “Mekan Kültür Merkezi”nin başkanı Ahmed Magrabi yapılan etkinliği tarif ederken “Zaar, Mısır’ın geleneksel folklör çeşitlerinden biridir. Çok eski bir gelenektir” diyor.

     Magrabi “Zaar”ın kökeni ve yayıldığı bölgelere ilişkin “Mısır’a güney ve doğu Afrika’dan Habeş ülkelerinden, Somali ve Sudan’ın güneyinden gelmiştir. Kuzeye doğru yayılmış, Mısır’ın ardından doğuda Arap Körfezi hatta İran’a kadar ilerlemiş. ‘Zaar’ın çeşitli örneklerini Afrika’nın kuzeybatısında, Fas’ta da görmek mümkündür” şeklinde konuşuyor.

     “Zaar”ın sinema ve medyada doğru yansıtılmadığını savunan Magrabi “Sinemada olayı dramatize etmek için kullandıkları şeylerin gerçekle bir ilgisi yok. ‘Zaar’ın filmlerde gösterildiği gibi cinlerle perilerle hiç bir bağlantısı bulunmuyor” ifadelerini kullanıyor.

     “Zaar Grubu”nun kadim ustalarından Mediha Hanım ise “Zaar özellikle kadınların bir yönüyle enerjilerini boşalttıkları, eğlendikleri, psikolojilerini rahatlattıkları bir etkinlik sayılır. Yıllarca Mısır kanunları bizi suçlu gördü. Komşuları rahatsız etmek, efsunculuk, cincilik yapmayla suçlandık. ‘Zaar’ güzel bir sanattır. Bu bir şarlatanlık ya da üfürükçülük değildir. Ruhani bir müzik olduğu için insanlar bunu seviyor” şeklinde konuşuyor.

     “Mekan Kültür Merkezi”ne gelen yabancılar Arapça bilmeseler de müziğin ve sanatın evrensel diliyle “Zaar Meclisi”nden memnun ayrıldıklarını dile getiriyor.

     Gazete Vatan - 30.10.2014, Perşembe




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796077
Online Ziyaretçi Sayısı:32
Bugünlük Ziyaret :1168

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.