11.10.2012 / Gülsüm Çıta İle Piyano Eşliğinde Türküler

Çita, Gülsüm    


     Usta müzisyen Timur Selçuk’un öğrencisi Gülsüm Çıta, piyano eşliğinde söyleyeceği türkülü ve şiirli programıyla, “Barış Manço Kültür Merkezi”ne konuk oluyor.

     Gülsüm Çıta, kendisini önce “anne” olarak tanımlıyor... Bütün hayallerini kızlarını büyütmek için ertelemiş ama asla vazgeçmemiş. Müzisyen olmak için çok da erken sayılamayacak bir yaşta, 27 yaşında eğitim almaya başlamış.

     Müziğe bağlama kursuyla başlayan Gülsüm Çıta’yı bağlamaya götüren olay ise 1993’teki Sivas yangını olmuş... O gün “Madem öyle, ben de varım, ben de bağlama çalacağım” diyerek bu enstrümanı öğrenmeye karar vermiş.

     İki yıl bağlama dersi aldıktan sonra “Ruhi Su Dostlar Korosu”nda dört yıl koristlik ve solistlik yapmış sonra da bir yıl hocalık görevini sürdürmüş.

     Gülsüm Çıta, hayatının en şanslı döneminin ise Timur Selçuk’tan eğitim aldığı sekiz yıl olduğunu söylüyor: “Benim korodaki şefim, Timur Selçuk’un öğrencisiydi. Bir gün ‘Gel seni Timur Hoca’yla tanıştırayım’ dedi ve böylece o büyük ustadan şan eğitimi, sonrasında solfej ve armoni dersi almaya başladım. Armoniyi hayata geçirebilmek için piyano da öğrenmek durumunda kaldım. Hayatımın en verimli dönemiydi.”

     Çıta piyano ile türküleri nasıl bir araya getirdiğini ise şöyle anlatıyor: “Ben piyanoyu başlı başına bir orkestra gibi düşünüyorum. Piyano varsa başka hiçbir enstrümana gerek yoktur. Türküleri çok seviyorum. Ruhi Su dahil, bütün halk müziği eserlerini piyano ile seslendirmeyi çok seviyorum. Türkü ile batı seslerinin buluşması bana çok hoş geliyor. Bir de türkülerin yabancılar tarafından dinlenmesini ve sevilmesini çok istiyorum.”

     Çıta, piyano ile türkü konserlerini daha çok üniversitelerin bahar şenliklerinde veriyor, gençlerin türkülere ilgisini arttırmayı amaçlıyor.

     16 Ekim’de “BMKM”de Konser Var

     Gülsüm Çıta, 16 Ekim Salı akşamı “Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi”nde piyano eşliğinde türküleri bu kez Kadıköylüler için söyleyecek. “BMKM” gibi sıcak ve samimi bir ortamda konser vermekten mutluluk duyduğunu belirten Çıta, ücretsiz ve herkese açık olan konsere tüm Kadıköylüleri bekliyor. Türkülerle birlikte şiirlerin de okunacağını söyleyen Gülsüm Çıta’ya piyanoda ünlü müzisyen Osman İşmen’in eşlik edeceğini belirtelim.

     http://www.gazetekadikoy.com.tr sitesinden alınmıştır. - 11.10.2012, Perşembe




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796153
Online Ziyaretçi Sayısı:30
Bugünlük Ziyaret :1173

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.