29.04.2010 / İstanbul Dans Ediyor!..

İstanbul Dans Ediyor


     “29 Nisan Dünya Dans Günü” 27 yıldır tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de büyük bir coşkuyla kutlanıyor.

     “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı” etkinlikleri ile dans yıl boyunca tüm İstanbul’u saracak.

     Sahne dünyasında “Bale’nin Sheakespeare”i olarak anılan dansçı, koreograf, bale eğitmeni ve dans kuramcısı Jean-Georges Noverre'in doğum günü, tüm dünyada tam 27 yıldır Dünya Dans Günü olarak kutlanıyor.

     İstanbullular bu yıl “Dünya Dans Günü”nde ve tüm bir yıl boyunca, “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği” çatısı altında hayata geçirilen projelerle dansa doyacak. Sanat yönetmeni, koreograf ve “İstanbul 2010 AKB Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları” yönetmeni Beyhan Murphy, “İstanbul, bu yıl dans edeceği kadar hiçbir yıl dans etmedi. İstanbul’daki dans severleri ve gözünü İstanbul’a çevirmiş yabancı dans çevrelerini çok renkli bir yıl bekliyor. Umuyoruz ki bu rüzgarın etkileri 2010 sonrasına da uzanacak. İstanbul hem bir sahne hem de bir yaratıcılık ve eğitim merkezi olarak uluslararası dans haritasındaki önemli konumunu çok daha pekiştirmiş olacak” diyor.

     “Dans Platform İstanbul” Başladı!

     2010 yılı boyunca İstanbul’da dansın nabzını tutacak “Dans Platform İstanbul” çağdaş dans dünyasının en tanınmış simalarından Akram Khan’ın sahne aldığı “Gnosis” adlı gösteri ile başladı. Dünyanın en iyi balerini ödülünün sahibi Fransız dansçı Sylvie Guillem’in, Akram Khan ile birlikte sahne alacağı “Sacred Monsters” adlı gösteri ile devam etti.

     Tüm çalışmalarında gelenek-yenilik, doğu-batı arasındaki sınırları zorlayan, Avrupa’da çağdaş dansın en önemli isimlerinden Akram Khan’ın “Gnosis” gösterisi 22 Nisan akşamı, gelenek-yenilik, doğu-batı arasındaki sınırları zorlayan kentte, 2010 yılının “Avrupa Kültür Başkenti İstanbul”da sahne aldı. Yeni, farklı ama bir o kadar da bizden gösteride, zaman zaman izleyiciler nefes almayı unuttu.

     Klasik balenin fenomeni Sylvie Guillem’i ve aslen bir “Kathak” ustası Akram Khan’la bir araya getiren, Hint felsefesinin tanrıları Shiva ve Krishna’dan, Charlie Brown çizgi-dizisinin Sally karakterine kadar eski ve yeni pek çok kaynaktan ilham alan “Sacred Monsters”, 23 Nisan akşamı İstanbul seyircisine unutulmayacak bir deneyim yaşattı.

     Dünyaca Ünlü İsimler “İstanbul Sahnesi”nde

     “Dans Platform İstanbul” kapsamında İstanbul seyircisi ile buluşacak “De Stilte” için 11-12 Haziran, “Tokyo Balesi” için 19 Haziran, “Compania Nacional de Danza / Nacho Duato” için 11 Temmuz, “Los Vivancos” için 21 Eylül ve “Nederlands Dans Theater II” için 16-17 Aralık tarihleri şimdiden ajandalarda yerini aldı.

     “Dans Platform İstanbul Ana Festival Programı”ndan Bir Sürpriz Haber

     Temsil, eğitim, koreografi, forum ve paralel etkinlikler başlıkları altında toplam beş farklı platformdan oluşan 15-22 Eylül tarihleri arasındaki “Ana Festival Programı”nın sürprizleri şimdiden heyecan yaratmaya başladı. Festival kapsamında 19 Eylül tarihinde gerçekleşecek “Balenin Yıldızları Gecesi”nde “Paris Opera ve Balesi”nden “Hollanda Ulusal Balesi”ne, La Scala’dan İngiltere Kraliyet Balesi’ne, dünyanın en büyük bale topluluklarının baş dansçıları sahne alacak.

     “Pina Bausch”un İstanbul’u tekrar İstanbul sahnesinde...

     “Alman Dans Tiyatrosu” akımının öncülerinden ve modern dansın ünlü isimlerinden Pina Bausch’un, İstanbul’dan esinlenerek hazırladığı “Nefes” isimli dans gösterisi, Bausch’un birinci ölüm yıl dönümünde yeniden İstanbul’da; 21-22-23 Haziran tarihlerinde “Muhsin Ertuğrul Sahnesi”nde sahnelenecek.

     “Barbaros”, “1 Temmuz Denizcilik Bayramı”nda sahne diyecek...

     İstanbul’un denizle olan dokusunu, çağdaş yaşamda insan-su ilişkisini tarihsel bağlantılarla işleyen; Barbaros kardeşler ve onların dönemindeki Reislerin hayatından yola çıkan eser; dans, müzik, görsel tasarım ve yazın gibi sanatın farklı dallarının çağdaş bir platformda buluştuğu “Barbaros”, “Devlet Opera ve Balesi” tarafından bugüne kadar gerçekleştirilmiş en büyük prodüksiyon olarak betimleniyor.

     “Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali”nin 1 Temmuz 2010’daki kapanışında prömiyer yapacak olan “Barbaros”, 13-14 Temmuz tarihlerinde İstanbul seyircisi ile buluşacak, ardından 17 Ağustos’ta “Uluslararası Bodrum Bale Festivali”nin açılışını yapacak ve “Devlet Opera ve Balesi”nin olağan sezonu başlamadan önce Eylül sonunda yeniden İstanbul izleyicisi ile buluşacak. “Barbaros”un yapacağı son temsil 27 Eylül’de Barbaros Hayreddin Paşa’nın Andrea Dorya’ya karşı zafer kazandığı Preveze deniz savaşının yıl dönümü olan tarihte sergilenecek.

     “Uluslararası Bale Yarışması” için sahne ikinci kez İstanbul’un...

     “İstanbul 2010 AKB Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği”nin, “Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü” ile birlikte 2008 yılında gerçekleştirilen, sanat yönetmenliğini Nilay Yeşiltepe Güngör’ün üstlendiği “İstanbul Uluslararası Bale Yarışması” yakaladığı başarı sonucunda daha ilk yılında, “Uluslararası Bale Yarışmaları Federasyonu” üyeliğine 18 ülkenin temsilcilerinin oy birliği ile kabul edildi.

     5-10 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek, dans arenasının dünyaca ünlü isimlerini İstanbul’da buluşturacak “II. İstanbul Uluslararası Bale Yarışması” için heyecan dolu geri sayım başladı.

     www.istanbul2010.org sayfalarından alınmıştır. - 29.04.2010, Perşembe




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796673
Online Ziyaretçi Sayısı:21
Bugünlük Ziyaret :1197

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.