02.09.2015 / Dünyanın Gözü Aspendos’ta

Dünyanın Gözü Aspendos'ta   


     “Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü”
nün, 1994’den bu yana yirmiiki yıldır düzenlediği ve 1998 yılından itibaren de uluslararası bir organizasyon olan “Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali”, bu yıl 5-24 Eylül 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek.

     Bir uygarlıklar buluşması olan “Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali”, bugüne kadar, yerli ve yabancı pek çok sanatçı ve grubu ağırlamış, Türk ve Dünya sanatından seçkin eserlerle sanatseverleri büyülü “Antik Aspendos Tiyatrosu”nda buluşturmuştur.

     Bu yıl 3 konser, 2 bale ve 2 operaya ev sahipliği yapacak olan “22. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali”nde İzmir, Mersin, Antalya, Ankara, Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin yanı sıra yabancı konuk topluluk ve solistler olacak. “Kore Ulusal Operası” ve Bulgaristan’dan ve “Türksoy”a üye ülkelerden gelecek pek çok opera ve bale sanatçısı sahne alacak.

     “22. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali”nin 5 Eylül 2015 Cumartesi akşamı gerçekleşecek açılışı “Gala Konser” ile olacak. Türkiye-Bulgaristan kültürel ve sanatsal ilişkileri çerçevesinde, “22. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali” öncesi, Varna Festivali’nde şef Selman Ada yönetiminde gerçekleşen bu konseri, Türkiye’de de şef Borislav İvanov yönetecek. Her iki konserde de dünya sahnelerinde yer almış, beğenilen Türk ve Bulgar sanatçılar; soprano Görkem Ezgi Yıldırım, Dimitrinka Raycheva, mezzosoprano Elena Chavdarova Isa, tenor Ünüşan Kuloğlu, bariton Plamen Dimitrov, bas Tuncay Kurtoğlu’na, “Mersin-Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Korosu” eşlik edecek. Konser repertuvarı ünlü besteciler Giuseppe Verdi, Giocomo Puccini, Piyotr Ilyiç Çaykovski, Selman Ada ile Georges Bizet’in eserlerinden oluşuyor.

     8 Eylül 2014 Çarşamba gecesi, “İzmir-Mersin-Antalya Devlet Opera ve Balesi” tarafından sahnelenecek “Ateş Kuşu / İlk Bahar Ayini” sahnede olacak. Bu yıl düzenlenen “13. Uluslararası Bodrum Bale Festivali”nde ilk kez sahnelenen ve seyirciden büyük beğeni alan eser masalsı, canlı, ışıl ışıl dekor ve kostümleriyle Antalyalı seyircinin beğenisine sunulacak.

     “22. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali”nde sırada geçtiğimiz sanat sezonunda Türkiye Prömiyeri gerçekleşen ve seyircinin beğenisini kazanan, W. Sheakespeare’in aynı adlı eserinden uyarlanan “Hamlet” var. Besteci Revaz Gabichvadze’nin bu eseri “Ankara Devlet Opera ve Balesi” tarafından sunuluyor. 11 Eylül 2015 Cuma akşamı sahnelenecek eserin reji ve koreografisini Nugzar ve Medeia Magalashvili yaptı.

     “Antik Aspendos Tiyatrosu”, 16 Eylül 2015 Çarşamba gecesi bir opera masalını ağırlayacak. Bestesi Selman Ada’nın, librettosu Tarık Günersel’in olan ünlü Türk operası “Ali Baba & 40” eseri, “Ankara Devlet Opera ve Balesi” tarafından sahnelenecek. Mehmet Balkan’ın sahneye koyduğu eser tanıdık ve sevilen aryaları, renkli kostüm ve dekoruyla büyülü bir gece yaşatacak.

     Festivalin Kore’den katılan yabancı konuk topluluğu “Kore Ulusal Operası”, 20 Eylül 2015 Pazar gecesi “Soul Mate / Ruh İkizi” operasını sahneleyecek. Kore geleneksel düğün törenlerinden uyarlanan sahnelerin de bulunduğu, eğlenceli ve romantik bir aşk hikayesinin anlatıldığı eserin bestesici June Hee Lim, sahneye koyan Jae Hyung Seo.

     Festival, ardarda iki gece gerçekleşecek “Türksoy Opera ve Bale Yıldızları” konseri ile son bulacak. 23-24 Eylül 2015 Çarşamba ve Perşembe geceleri düzenlenecek konser ile ülkemizin de içinde olduğu “Türksoy”a üye ülkelerden katılacak opera ve bale sanatçıları sahne alacaklar. Şef Aytuğ Ülgen yönetiminde, “Mersin-Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestraları”na Azerbeycan, Kazakistan, Kırgız, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Tataristan Cumhuriyetlerinden solistler katılacak.

     Aydınlık Gazetesi - 02.09.2015, Çarşamba




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5795234
Online Ziyaretçi Sayısı:29
Bugünlük Ziyaret :1093

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.