16.09.2012 / Devlet Sanat Kurumlarında Kadrolu Sanatçı İstihdamı Kalkıyor


    
“Kültür ve Turizm Bakanlığı” sanat kurumlarına ihtiyaç doğrultusunda yeni sanatçı alımı için talep edilen kadro karşılığı sanatçı sınavı, geçtiğimiz hafta içinde “Bakanlık” bildirimiyle iptal edildi. Yeni sisteme göre tiyatro ve orkestralara artık kadro karşılığı sanatçı yerine kadrosuz sözleşmeli sanatçı alımı uygulaması getiriliyor. Sözkonusu uygulamanın tiyatro ve müzik okullarında okuma isteğini azaltacağı, özel sektörden devlete alternatif bir uygulama getirilmediği takdirde Türkiye sanat seviyesinde izlenen düşüşün daha da hızlanacağı savunuluyor...

     “Devlet Senfoni Orkestraları”na yeni sanatçılar kazandırmak amacıyla açılmak istenen “kadro sınavı”, “sanat kurumlarında bundan böyle kadrolu sanatçı istihdam edilmeyecek” gerekçesiyle “Kültür Turizm Bakanlığı”nca onaylanmadı.

     Yeni alınacak sanatçıların sözleşmelerinde, asgari ücretin biraz üstünde bir (net) tutara sahip olacak maaşları ve maaşlarına istinaden ödenecek sigorta (SGK) tutarlarından başka hiçbir özlük hakları yok. Örneğin bu statüde kendileriyle iş akdi yapılacak olan sanatçıların meslekleri ile ilgili herhangi bir sendikaya üye olma hakları yok.

     “Kültür ve Turizm Bakanlığı”nca hazırlanan yasa tasarısı taslağı bakanlığa bağlı tüm sanat kurumlarını kapsıyor.

     Bu kurumlar ve sözleşmeli sanatçıların proje üstüne çalışacakları duyumu alınmasına rağmen gerçekte sözkonusu kurumların ve yeni sistemde devlet sanat etkinliklerinin nasıl yürütüleceği konusu netlik kazanmadı.

     Daha da önemlisi sayıları her yıl yüzlerce artan konservatuvar, tiyatro ve müzik okulu mezunlarının nasıl istihdam edileceği, bu uygulamanın gerek toplumsal gerekse sözkonusu genç mezunlar için ne gibi sonuçları beraberinde getireceği henüz açıklık kazanmadı. Tasarı hazırlanırken konservatuvar, tiyatro mezunlarının nasıl etkileneceği konusunun hiç düşünülmediği düşüncesini kimse düşünmek istemiyor...

     “Devlet Senfoni Orkestraları”nın çoğuna yaklaşık 4 yıldan bu yana “kadrolu sanatçı alımı sınavı” yapılmıyor. Mevcut orkestralarda çalışan sanatçı sayısı 120 olması gerekirken bu sayı çoğu orkestralarda yaklaşık 50 kişiye kadar geriledi.

     Diğer yandan Anadolu’da faaliyet gösteren “Devlet Senfoni Orkestraları”nda kadrosuz “sözleşmeli” statüde çalışmak isteyen sanatçı adayları için giriş sınavı tarihi 20 Eylül 2012’de orkestraların müdürlüklerinde gerçekleştirileceği belirtiliyor.

     ______________________________
     (*) Bkz: Dr. Ayhan Sarı “Devlet sanat kurumu özelleştirmeleriyle yeni sanat zenginleri yaratılabilir mi?”
           http://www.musikidergisi.net/?p=2174

     http://www.musikidergisi.net sitesinden alınmıştır. - 27.10.2015, Salı




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796150
Online Ziyaretçi Sayısı:27
Bugünlük Ziyaret :1173

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.