30.10.2015 / Şu Carmina Burana Meselesine Kulisler Ne Diyor?

Carmina Burana    


     Ülkemizin sanat kurumlarının, bu kurumlarda çalışan sanatçıların ve tabii ki ülkemiz sanatının türlü türlü sorunları varken ve bu sorunların aşılması için çaba sarfedilirken, “Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘Carmina Burana’yı repertuvardan çıkardı” başlığıyla ajanslara düşen haber, “Cumhuriyet Gazetesi” haberi olarak gazetemizde de yayımlanınca, çok sayıda okurumuz tarafından meselenin gereksiz ve abartılı olarak gündeme getirildiği öne sürüldü.

     Kulislerde konuyla ilgili olarak düşüncelerine başvurduğumuz kişiler, aslında bakanlığın “Carmina Burana”yı repertuvardan çıkartmak gibi bir girişimi olmadığı, aksine “Carmina Burana” fotokopilerden okunuyor diye piyanist Fazıl Say’ın “Nota Edition”a yaptığı şikayet üzerine bakanlık tanesi 30 Euro’dan 80 adet orijinal nota getirterek eserin seslendirilmesine devam ettiğini belirttiler. “Edition”dan zaman zaman notalar geç geldiği için eserlerin, eldeki orijinal notalardan fotokopi olarak çoğaltıldığı ve bu arada seslendirilen eserlerin bakanlık tarafından telifinin düzenli olarak ödendiğini bilgisine başvurduğumuz kişiler özellikle belirttiler.

     Diğer yandan “Carmina Burana” adlı sahne kantatı, “Devlet Çoksesli Korosu” tarafından 28 Ağustos 2015’de “Antalya DOB”da seslendirildi. Ekim 2015’de “Aspendos”ta seslendirilmek üzere programa alınmış olup 10 Ekim 2015’de Ankara’da vuku bulan canlı bomba saldırısı üzerine güvenlik nedeniyle program iptal edilmiştir.

     “Carmina Burana” “Devlet Opera ve Balesi”nin sık sık seslendirdiği bir eser olmadığı, sahne kantatı olması nedeniyle “Devlet Çoksesli Korosu”nun demirbaş eseri olduğu kulislerden gelen bilgiler arasında.

     Sonuç olarak “Carmina Burana”nın geçtiğimiz iki sezon boyunca sık sık seslendirilmesinden dolayı eserin deformasyona uğramış olacağı düşünüldüğünden, koronun programı ağırlaştırılarak 2015-2016 sezonunda “Yunus Emre Oratoryosu” seslendirilecek.

     Bilgisine başvurduğumuz kişiler, bir eserin her yıl her zaman repertuvarda olmasının söz konusu olmadığını, aksine eserin sık söylenmesinin koroyu gevşeteceğini ve bunun da eseri deforme edeceğini vurguladılar. Örneğin Haydn’ın “Yaratılış Oratoryosu” en son altı yıl önce “Devlet Çoksesli Korosu” tarafından seslendirildiği, Benjamin Birtten’in “Savaş Requemi” ise 10 yıldır seslendirilmediği, bunun ise repertuvardan çıkarılmış anlamına gelemeyeceği özellikle belirtildi.

     “Devlet Çoksesli Korosu”nun şu an önemli sorununun “Carmina Burana” ve dolayısıyla repertuvar sorunu olmadığı, koronun başlıca sorunun “kadro” ve “sahne” sorunu olduğu belirtildi.

     Emekli olan sanatçıların yerine sınav açılıp yenisi alınmadığı için kadroda eksikliklerin olduğu, ayrıca “Devlet Çoksesli Korosu”nun müstakil bir sahnesinin olmadığı biliniyor. Bunca önemli sorun varken ve bu sorunlar aşılamamışken “Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘Carmina Burana’yı repertuvardan çıkardı” diye bir haberin çıkması, konuyla ilgili kişilerce “çok yerinde bir habercilik değil, aksine sansasyonel bir haber” denilerek eleştirildi.

     http://www.mavi-nota.com sitesinden alınmıştır. - 30.10.2015, Cuma




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5798064
Online Ziyaretçi Sayısı:35
Bugünlük Ziyaret :1245

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.