12.11.2015 / Antalya’da Yıldızlar Geçidi Yaşanacak

Menderes Türel - Gürer Aykal    


     Festivalde “Akdeniz Filarmoni Orkestrası”, Hasan Uçarsu’nun “Çanakkale Savaşı”mızın 100. yıldönümü için festivale özel bestelediği eserle dünya prömiyeri yapacak.

    “G-20 Zirvesi” nedeniyle ertelenen “Antalya Piyano Festivali”, zirvenin bitiminin hemen ertesi gününde, 17 Kasım’da başlıyor. Bu yıl 16.’sı gerçekleştirilecek olan “Uluslararası Antalya Piyano Festivali” birçok etkinlikle 29 Kasım’a kadar sürecek. “Antalya Büyükşehir Belediyesi” Başkanı Menderes Türel ve Festivalin Genel Sanat Yönetmeni, Orkestra Şefi Gürer Aykal kameraların karşısına geçti, festival programını açıkladı.

     Toplantı öncesinde aynı zamanda festivalin sponsorları arasında yer alan “Akra Barut Otel”in lobisinde özel bir mini resital vardı. “Antalya Büyükşehir Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi” öğrencisi Şerife Nur Özcan sekiz ay önce eğitime başladı, özel bir metod uygulanarak ezber sistemiyle piyano çalmayı öğrendi. 16 yaşındaki Özcan, piyanonun başına geçti, “Çanakkale Türküsü”nü seslendirdi. Antalya’nın dünya siyasetinden sonra dünya müziğinin başkenti olacağını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “G-20”nin ardından Antalya’da 2 haftalık müzik bayramının yaşanacağı bir “Piyano Zirvesi”nin başlayacağını vurguladı.

     Festival Programında Neler Var?

     Festivalde ayrıca Gürer Aykal yönetimindeki “Akdeniz Filarmoni Orkestrası”, Hasan Uçarsu’nun, “Çanakkale Savaşı”mızın 100. yıldönümü için festivale özel bestelediği eserle dünya prömiyeri yapacak. Türel, festivalde Çanakkale türküleriyle dünya müziğinin eserlerinin kaynaşacağını vurguladı.

     Fazıl Say’lı Soruyu Böyle Yanıtladılar

     Geçen yıl düzenlenen festivalin başlarında, Genel Sanat Yönetmenliğini yapan Fazıl Say yerine Gürer Aykal ile anlaşılması tartışmalara yol açmıştı. Aykal ile Say arasında süren tartışmalara Menderes Türel de dahil olmuştu. Basın toplantısında bu konu yeniden gündeme geldi. Festivalde Say’dan eserlere yer verilecek mi sorusunu Türel ve Aykal ayrı ayrı yanıtladı.

     Türel konu ile ilgili şunları söyledi: “Ben ‘Antalya Piyano Festivali’nin sanatsal tartışmaların dışında gündeme gelmesini arzu etmiyorum. Sayın Fazıl Say piyano festivalimizin kuruluşunda emekleri olmuş bir sanatçıdır. Dolayısıyla kendisine bugüne kadarki emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Benim bu konuyla ilgili sorulabilecek bütün sorulara vereceğim cevap bundan ibarettir.”

     Aykal ise şunları kaydetti: “Kendisi benim hiçbir eserini yönetmemi istemiyor. Birisi yönetmemi istemezse çaldırmak olmaz. Öyle bir saygısızlık yapmak istemem. Benim hiç kimseye kinim falan yoktur. Ben Fazıl’ın onlarca eserini yönettim. Bir eseri yönetecekseniz, onu içinize alıyorsunuz. Öylesine çalışıyorsunuz ki, o sizin malınız oluyor. Sonra siz onun doğumunu yapıyorsunuz. Orkestra şefliği budur. Eğer siz istenmiyorsanız yapamazsınız, yapmazsınız.”

     Aydınlık Gazetesi - 12.11.2015, Perşembe (Devrim Dönmez Koçak)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5795621
Online Ziyaretçi Sayısı:28
Bugünlük Ziyaret :1134

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.