18.11.2015 / ‘Ali Baba’ Dört Köşe

Ali Baba Dört Köşe

     “Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü”nün “2015-2016 Sanat Sezonu”nda Genel Müdür Selman Ada’nın dört eseri, altı il müdürlüğünde 53 temsilde sahnelenecek. Ada, her temsilden gişe hasılatının yüzde 50 ile 60’ı arasında değişen oranda telif ücreti alacak.

 

     “Devlet Opera ve Balesi” Genel Müdürü Selman Ada, “2015-2016 Sanat Sezonu”nda kurumun altı il müdürlüğünde de eserlerini oynatma kararı aldı. Genel Müdürlüğün yayınladığı yıllık sanat sezonu programına göre, Ada’nın dört eseri “Ankara”, “İstanbul”, “İzmir”, “Antalya”, “Samsun” ve “Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri”nde toplam 53 temsil yapacak. Ankara’da Ada’nın bestelediği “Ali Baba ve 40” onbeş, İstanbul’da “Başka Dünya” altı, İzmir’de “Mavi Nokta” dört, Mersin’de “Ali Baba ve 40” oniki, “Mavi Nokta” üç, Antalya’da “Ali Baba ve 40” beş, Samsun’da “Aşk-ı Memnu” sekiz temsil yapacak. Sezonda sahnelecek eserleri, “Sanat Kurulu” belirliyor. Kurulun başkanlığını ise “Genel Müdür” yapıyor.

 

     Hasılatın Yüzde 50’si

 

     “Eser Telif Değerlendirme Kurulu”, Ada’ya sahnelenecek eserleri için her temsilin gişe hasılatının yüzde 50’si civarında bir telif ücreti ödeyecek. “Telif Kurulu”nun aldığı kararlar, “Genel Müdürlük” makamının onayıyla hayata geçiyor. “Genel Müdürlük”, bu sezon “bestecilere ödenecek telif ücretlerini” gerekçe göstererek, yerli eserlerin bilet satışlarında kanunen belirlenen oranların dışında indirim yapılmamasını da karara bağladı.

 

     Teftiş Bakana Sordu

 

     Sanat sezonu programında Ada’nın eserlerinin yoğunlukta olması, bir sanatçı tarafından “Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı”na da şikayet edildi. Dilekçede, “Ada’nın göreve atandığı günden bu yana sezon içinde oynanacak eserlerin seçiminde sürekli kendi bestelediği eserleri, opera ve bale repertuvarına alarak, yetki ve makamını kendi kişisel menfaatleri doğrultusunda kullandığı, eser telif hakkı adı altında kendisine parasal menfaat sağladığı, kendi eserleri dışındaki Türk bestecilerinin eserlerini yok saydığı” iddia edildi. Başkanlık, dilekçenin incelenip incelenmeyeceğini Bakan Yalçın Topçu’ya sordu. Topçu ise “İlgili müsteşar yardımcısından bilgi alınması doğrultusunda işlem yapılması” talimatını verdi.

 

     Hürriyet Gazetesi - 18.11.2015, Çarşamba




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5795191
Online Ziyaretçi Sayısı:26
Bugünlük Ziyaret :1087

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.