25.12.2015 / Gün Dönümü’nü Kutladılar

Gün Dönümü Kutlaması


    
Asya, Avrupa, Amerika ve Anadolu’da farklı inançların sevinçle karşıladığı, Türkiye’de uzun yıllardan beri unutulan “Gün Dönümü”, Çanakkale’de kutlandı.

 

     “Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği”nin 20 Aralık günü düzenlediği, gündüz dernek merkezinde gerçekleştirilen sergi söyleşi ve atölyelerle başlayan “Gün Dönümü Şenliği 2015/Kış” akşam da Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı “Koşuburnu Köyü”nde açık hava konseriyle sona erdi.

 

     Sergi, Takas, Söyleşi, Atölye

 

     “Çanakkale Belediyesi”, “Küçükkuyu Belediyesi”, “Koşuburnu Köyü Muhtarlığı”, “Çanakkale Çevre Platformu”, “Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi”, “İda Dayanışma Derneği”, “Ayvalık Tabiat Platformu”, “GÜMÇED Edremit Şubesi”nin de destek verdiği şenlik, Küçükkuyu’daki dernek merkezinde düzenlenen sergilerle başladı. Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan’ın açılışını yaptığı sergiyi takas pazarı izledi. Hakan Gönül’ün “Gönüllü Sadelik” konulu söyleşisi ile devam eden gündüz etkinlikleri, Hakan Gürbüz’ün “Beden Ritm Atölyesi”yle sona erdi.

 

     Köyde Konser Verildi

 

     Sıfırın altındaki sıcaklık akşam Bayramiç’e bağlı “Koşuburnu Köyü”nde düzenlenen konsere ilgiyi azaltmadı. Alanda yakılan ateşlerin ve süslenen ağaçların ayrı bir renk kattığı konserde, “Koşuburnu Köyü” ile çevre köyler ve şehirden gelen 500’ü aşkın izleyicinin yer yer coşkuyla katıldığı birbirinden nefis deyişler, semahlar, nefesler, zeybekler, klasik ve popüler şarkılar ve roman havaları birbirini izledi. Koşuburnu Köyü Muhtarı Ümit Atmaca’nın ve “Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği” Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan Ünal’ın açış konuşmalarının ardından Mecit Ünal, Yusuf Korkmaz ve Mustafa Korkmaz’dan oluşan “Kazdağı Koruma Derneği Müzik Grubu” sahne aldı. “Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Konservatuvarı” öğretim üyesi Doç. Dr. Cenk Güray ile Türkiye’nin ileri gelen bağlama icracılarından halk müziği derlemecisi ve besteci Ali Fuat Aydın’ın bağlamalarıyla yer aldıkları konserde, onlara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Konservatuarı öğrencileri Büşra Köroğlu ile Eser Ok eşlik etti. Bas gitarda Hakan Gürbüz, perküsyonda Mehmed Mert Baycan, kemanda Ozan Çoban ile akustik gitar ve vokalde İsmail Cem Köklükaya’dan oluşan Cümbüş Cemaat ise konserin son grubuydu. Gecede, bölgedeki “Kısacık Altın Madeni Projesi”ne de dikkat çekildi.

 

     Hayat Ağacı

 

     “Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği” Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan’ın verdiği bilgiye göre “21 Aralık Kış Gün Dönümü”, eski çağlardan beri kutlanan özel bir doğa bayramı. Orta Asya Türklerinin inançlarında “Gün Dönümü”nün özel bir yeri var. “Gün Dönümü” kutlamalarında “Hayat Ağacı” olarak adlandırılan, kutsal sayılan “Akçaçam”ın büyük önemi var. Toprağın derinliklerine kök salan “Akçaçam”, göğün en yükseklerine dallarını uzatırmış. “Gök Tanrı Ülgen”, “Hayat Ağacı”nın tepesinde oturur, gündüzle gecenin mücadelesini yönetirmiş. Doğan, Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’ın bu konudaki araştırmalarına dikkat çekti. 21 Haziran’daki gün dönümünde de yine bir köyde şenlik düzenlenecek.

 

     Aydınlık Gazetesi - 25.12.2015, Cuma




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5797287
Online Ziyaretçi Sayısı:26
Bugünlük Ziyaret :1225

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.