19.03.2016 / Çukurova Sanat Günleri Ödülü Sahibini Buldu

Mehmet Aksoy - Muazzez İlmiye Çığ - Saadet Bilir


    
On yıldan beri devam eden, yazar Çetin Yiğenoğlu ve arkadaşları tarafından başlatılan “Uluslararası Çukurova Sanat Günleri” bu yıl da eşzamanlı olarak Adana, Mersin ve Antakya’da çeşitli etkinliklerle sürüyor. 17 Mart’ta başlayan etkinlikler 22 Mart’ta sona eriyor.

 

     Her yıl düzenli olarak verinen “Çukurova Ödülü” bu yıl Suriye’li yazar Necah İbrahim’e ve heykeltraş Mehmet Aksoy’a verildi. Mersin’de yapılan ödül töreninde bir konuşma yapan etkinliğin Mersin temsilcisi ve aynı zamanda jüri üyesi olan eğitimci Saadet Bilir ödülün niçin İbrahim ve Aksoy’a verildiğini şöyle açıkladı:

 

     “Necah İbrahim ilk kez Türk ve Arap edebiyatçılarını bir araya getiren yazar olduğu, Suriye’nin en sıkıntılı döneminde dünyanın önemli edebiyatçılarını Rakka’da bir araya getirdiği, Suriye’ye yapılan tüm baskılara rağmen yılmayarak faaliyetlerini sürdürdüğü, ülkesini işgal etmeye çalışanlara karşı dik duruş sergilediği, sanatçıları vatan savunmasında seferber ettiği, kadın hareketinin yılmaz bir savaşçısı olduğu için ödülü hak etti. Mehmet Aksoy, iyi tanıdığı halkının değerlerini özkaynaklarından alıp toplumsal gerçekçilik felsefesiyle taşta biçimlendirdiği, düşüncesinden ödün vermeyen bilinçli duruşuyla barışın, özgürlüğün simgesi olduğu için ödüle değer görülmüştür.”

 

     Necah İbrahim Suriye’nin edebiyat kenti olan Rakka’da doğdu. “Arap Yazarlar Birliği”nin Rakka’daki ilk kadın başkanı oldu. Rakka teröristler tarafından işgal edilince çalışmalarını Tartus’ta sürdürmeye başladı. Edebiyatın öykü, roman, inceleme, deneme gibi birçok dalında eserler veren Necah İbrahim, vatanseverliği ile de tanınan bir yazar. “Mersin Yenişehir Belediyesi Toplantı Salonu”nda yapılan ödül töreninde Aksoy’un ödülünü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ takdim etti. Necah İbrahim, bilinen nedenlerden dolayı törene gelemedi. İbrahim’in ödülü, kendisine ulaştırılmak üzere etkinliğin Ortadoğu ve Antakya Koordinatörü Yazar Mehmet Karasu’ya takdim edildi.

 

     Aydınlık Gazetesi - 19.03.2016, Cumartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5797090
Online Ziyaretçi Sayısı:19
Bugünlük Ziyaret :1218

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.