03.04.2016 / Notaların Otizmli Dahisi

Aytek, Canan Dolunay - Rabia


    
“Otizm Günü”nün nün mucizevi hikayesi olarak bilinen, konservatuvarda müzik eğitimi gören ve birçok enstrüman çalabilen Rabia Aytek, bu seneki “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü”nde kendisi gibi otistik bireylerin umutlu olmasını istedi.

 

     Rabia ve annesi Canan Dolunay Aytek hanımın trajik ve bir o kadar da umut dolu bir öyküsü var. 17 yaşından beri kanserle mücadele eden Canan hanım, “Bundan 10 yıl kadar önce, Rabia’nın en ağır dönemlerinde ben ameliyatlar geçirdim, babamı kanserden kaybettim, eşim dört defa beyin ameliyatı oldu, annem kansere yakalandı” dedi.

 

     İki yaşına kadar normal bir çocuk olan Rabia, bu yaştan sonra birden sessizliğe bürünüyor. Uzun yıllar süren bir süreç başlıyor; doktorlar, psikologlar, terapiler, rehabilitasyon merkezleri... O günlerde Canan hanımın diğer kızı da lösemi oluyor. Daha önce bir doktor tarafından yanlış teşhis konularak “Altı aylık ömrü kaldı” denilen Rabia’nın otizmli olduğu 10 yaşında iken anlaşılıyor.

 

     Anne Aytek, “Otizmle yüzleştim, çocuğu engelli oldu diye travma yaşayan kimi aileler gibi çocuğumu doktorlara, rehabilitasyonlara, kurslara bırakıp sorumluluktan kaçmadım. Çok çalışkan bir anneydim. Gözümü bir an bile Rabia’nın üstünden ayırmadım. Her gün sözlükten kelime ezberlettim, dergiler, kitaplar okudum O’na, parklara götürüp doğayı tanıttım. Konuşturmaya ve sosyal hayata adapte etmeye çalıştım hep” dedi.

 

     Müziğe İlgisi Çamaşır Makinesiyle Oldu

 

     Rabia’nın müziğe olan ilgisi ise çalışır haldeki çamaşır makinesini izlerken, yerde iki yana sallanması ile keşfediliyor. Anne Ayek, “Kızımın yanına bir metronom koydum ve Rabia’nın hiç ritim kaçırmadan sallandığını fark ettim. Bunun üzerine Rabia’ya bir gitar aldım. İlk zamanlarda notaları basmakta zorlanan Rabia, sonra en zor şarkıları bile çalar hale geldi. Bir süre gitar kursuna gitti, ardından da keman, şan ve piyano dersleri aldı. Rabia, son beş yıldır da Kadıköy’deki ‘İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda yarı zamanlı öğrenci olarak müzik eğitimi alıyor” dedi.

 

     Aydınlık Gazetesi - 03.04.2016, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5797796
Online Ziyaretçi Sayısı:34
Bugünlük Ziyaret :1240

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.