07.05.2016 / Palmira’da Zafer Senfonisi

Palmira'da Zafer Senfonisi


    
“Işid”li teröristlerden temizlenen Suriye’deki “Palmira Antik Kenti”nde Rus “Mariinsky Orkestrası” konser verdi.

 

     Suriye’de “Şehitler Günü” ve Rusya’da “Zafer Bayramı”na denk gelen iki günde “Mariinsky Senfoni Orkestrası” ile “Suriye Ulusal Senfoni Orkestrası”, “Ulusal Arap Müziği Ekibi”, “Mari Orkestra Ekibi” ve “Ferah Koro Ekibi” sahne aldı. “Rusya Federasyonu Devlet Başkanı” Putin telekonferansla, etkinliğe katılanlara seslendi.

 

     Bir yıldır “Işid” terörünün pençesinde can çekişirken Mart ayında kurtarılan 2 bin yıllık antik kent Palmira’da insanlık en evrensel diliyle konuştu.

 

     “Işid”in büyük tahribata neden olduğu Suriye’nin antik kenti “Palmira”, bu kez farklı bir haberle gündemde. Rusya’nın en köklü orkestralarından “Mariinsky Tiyatro Senfoni Orkestrası” antik kentin harabeleri arasında, “Işid”in toplu infazları yaptığı antik açık hava tiyatrosunda verdiği klasik müzik konseriyle dünyaya kuvvetli bir mesaj verdi. “Palmira”dan bu kez silah ve bomba sesleri değil, insanlığın en evrensel dili olan müziğin sesi yükseldi. Klasik müziğin tınılarıyla insanlığın büyük umutlar taşıyan sesi “Işid”den kurtarılan harabeler arasında yankılandı.

 

     Konser, teröre karşı verilen savaşta ölenlerin anısına ve “Uneso”nun antik kentteki restorasyon çalışmalarını desteklemek amacıyla yapıldı. “Palmira İçin Dua Et: Müzik Antik Kalıntıları Canlandırıyor” temasıyla düzenlenen konseri, ünlü Rus orkestra şefi Valeriy Gergiyev yönetti. Orkestra şefi Gergiyev, konseri Suriye’deki “Işid” şiddetine ve barbarlıklarına yönelik bir protesto olarak niteledi. Konserde Johann Sebastian Bach, Sergei Prokofiev ve Rodion Shchedrin’in parçaları çalındı.

 

     Konser saat 18.00 itibariyle de “Russia Today”den (RT) canlı olarak yayınlandı. Geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleşen konseri yüzlerce kişi canlı olarak izledi.

 

     Konser öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Rusya’nın Sochi kentinden “Palmira”ya canlı bir bağlantı yaptı ve düzenleyenlere teşekkür etti.

 

     “Işid”, 2 bin yıllık antik “Palmira” kentini ele geçirmesinin ardından, tarihi eserlere büyük zarar vermişti. 10 ay “Işid”in elinde kalan ve Suriye ordusunun Rusya’nın desteğiyle kurtardığı antik kentte mayınları temizleme çalışmaları devam ediyor.

 

     Aydınlık Gazetesi - 07.05.2016, Cumartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5794618
Online Ziyaretçi Sayısı:39
Bugünlük Ziyaret :983

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.