02.06.2016 / Sanatçılara Getirilen Teşvikli Emeklilik Üzerindeki Sır Perdesi Aralanıyor

Sanatçılar


    
Binali Yıldırım başkanlığındaki 65. hükümetin programının “Kültür ve Sanat” bahsi çok net olmayan ve satır arası boşluğu çok olan bir metin olarak açıklandıktan sonra, gözler “Kültür ve Turizm Bakanlığı” görevini 65. hükümette devralan Nabi Avcı’ya çevrildi.

 

     Sayın Nabi Avcı’nın “Milli Eğitim Bakanlığı”ndaki performansı göz önüne getirildiğinde, devlet sanat kurumlarının geleceği ile ilgili çok uzun süredir devam ede gelen belirsizlik yerini Bakan Nabi Avcı tarafından yapıldığı iddia edilen açıklamalara bıraktı.

 

     Yeni sezon başlamadan sanat kurumlarını yeniden yapılandırma çabası içinde olan bakanlık, emeklilik meselesini de Temmuz ve Ağustos aylarında sonuçlandırıp yeni sezona yeniden yapılanmış olarak girmeyi arzu ettiği bakan Nabi Avcı’nın bakanlık kulislerine düşen açıklamaları olarak bize ulaşmaktadır.

 

     Bu çerçevede sanat kurumlarında görev yapan sanatçılara emekliliği özendirmek için belirlenen teknik taslak şöyle:

 

     25 yılını doldurmuş A kadrosundan maaş alan bir sanatçıya 3.800 - 4.000 TL civarında aylık emekli maaşı verilirken sanatçıya emekli olurken 140 bin ile 145 bin lira arasında emeklilik ikramiyesi ödenmesi öngörülüyor.

 

     İdari yeniden yapılanma gerçekleştikten sonra performansa dayalı yeni sistemde çalışacak olan A kadrosu sanatçılarına 2.500 TL civarı maaş ve ek olarak performans primi verilecek.

 

     Eski sistemde her yıl otomatikman (kadro karşılığı) yenilenen sözleşmeler üç yılda bir yapılacak olan kurul değerlendirmesi ile yenilenip yenilenmeyeceği karara bağlanacak. Bu değerlendirmenin bir sınav mı ya da başka ne tür bir değerlendirme olduğu bilgisini net olarak henüz edinemedik.

 

     Emekli olmayıp kurumlarda sanat uygulatıcısı olarak mesleğine devam edecek olan sanatçılara ne tür bir uygulama getirileceği net olarak belli değil.

 

     10 yılını doldurmamış olan sanatçıların maaşlarının asgari ücret uygulaması üzerinden belirleneceği kulislere düşen bilgiler arasında.

 

     Sanat kurumlarında B ve C kadrosunda çalışan sahne uygulatıcısı ve sair personele ne gibi bir uygulama getirilecek, emekliliğini doldurmuş olanlar emekli olarak ne kadar ikramiye ve maaşın A kadrosuna uygulanan teşvikli kapsamın dışında tutulacağına dair bilinen bilginin dışında bu kadroca çalışanlarla ilgili hiç bir şey konuşulmamaktadır.

 

     http://www.mavi-nota.com sitesinden alınmıştır. - 02.06.2016, Perşembe




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796005
Online Ziyaretçi Sayısı:30
Bugünlük Ziyaret :1163

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.