01.04.2015 / Direnen Ankara’nın Akün ve Şinasi Zaferi

Tiyatroma, Sanatıma Dokunma


    
Ankaralıların 3 yıllık mücadelesi zafer getirdi. “Çalışma Bakanlığı”na bağlı “Emek İnşaat”ın sattığı “Akün” ve “Şinasi” sahneleri perdelerini açmaya devam edecek.

 

     Ankaralı sanatçılar, sanatseverler ve “Mimarlar Odası Ankara Şubesi”nin 3 yıldır “Akün ve Şinasi Halkındır, Satılamaz” sloganıyla yoğun bir şekilde sürdürdüğü mücadele 30 Mart Pazartesi günü sonuç verdi. Tiyatro sahnelerinin de içinde bulunduğu binayı “Emek İnşaat”tan satın alan “Maritza İnşaat”ın ortaklarından Ahmet Meriç “Cumhuriyet Gazetesi”ne yaptığı açıklamada “Devlet Tiyatroları ile kontratımızı 10 yıllığına yeniledik. ‘Akün’ ve ‘Şinasi’de perdeler kapanmayacak” dedi.

 

     Satışı Bile El Altından Gerçekleşti

 

     “Akün” ve “Şinasi” sahnelerinin satışı için 4 kez ihaleye çıkılmıştı. İhaleler her seferinde sanatçılar ve başta “Mimarlar Odası Ankara Şubesi”, “Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği”, “Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Yardımlaşma Vakfı” olmak üzere pek çok sivil toplum örgütlerince protesto edilmişti. Sanatçılar, “Akün” ve “Şinasi” sahneleri önünde yaptıkları eylemlerde “Akün ve Şinasi halkındır, satılamaz” demişlerdi. Ancak bina, geçtiğimiz Kasım ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in talimatıyla herhangi bir duyuru yapılmadan, gizlice “Maritza İnşaat”ın ortaklarından Ahmet Meriç’e satılmıştı.

 

     Binlerce Ankaralı Sahnelerine 4 Elle Sarıldı

 

     Binanın 33 milyon 200 bin TL’ye satılmasından sonra “AVM” veya otele dönüştürüleceği haberlerinin ardından Ankaralı sanatçılar 7 Aralık 2014 tarihinde “Kuğulu Park”ta gün boyu süren ve binlerce Ankaralı’nın destek verdiği geniş katılımlı bir protesto etkinliği düzenlemiş, etkinlikte mücadelenin daha yeni başladığı ve asla sanat karşıtlığına boyun eğilmeyeceği mesajı verilmişti.

 

     “Devlet Tiyatroları” ile 10 yıllık bir kira kontratı imzaladıklarını, kontrat şartlarının ise daha önceden “Emek İnşaat ile yapılan kontrat baz alınarak belirlendiğini, bu doğrultuda herhangi bir kira arttırımının da söz konusu olmadığını belirten, binanın yeni sahibi Ahmet Meriç, yaptığı açıklamada “Belirtmek isterim ki ‘Akün’ ve ‘Şinasi’ sahnelerinde perdeler kapanmayacak. Çünkü biz, ‘Akün’ ve ‘Şinasi’ için bir karar aldık ve oranın sanatsal faaliyetler açısından daha uygun olduğunu düşündük. Sahnelerin yanında duran büyük binayla ilgili başka bir tasarrufumuz var ancak sahnelere dokunmayacağız. Bu nedenle de ‘DT’ ile kontratımızı yeniledik. Rantı değil, sanatı düşündük” dedi.

 

     Öte yandan birçok “Devlet Tiyatrosu” sanatçısının asıl tepkisi ise “Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü” üzerinde yoğunlaşıyor. Özellikle son yıllarda gerek repertuvarlarına yapılan dışarıdan müdahaleler, gerekse yönetim kademesinde yine dışarıdan yapılan atamalar yüzünden neredeyse işlemez hale getirilmeye çalışılan “Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü”, oyunlarını sahnelediği sahnelerin büyük çoğunluğunda kiracı konumunda bulunuyor.

 

     Aydınlık Gazetesi - 01.04.2015, Çarşamba




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796278
Online Ziyaretçi Sayısı:20
Bugünlük Ziyaret :1180

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.