12.04.2017 / ‘Hayır’ İyi Bir Türkiye’ye Kapı Aralar

Rutkay Aziz - Orhan Aydın


     Tiyatro sanatçıları Rutkay Aziz ve Orhan Aydın, 16 Nisan’da yapılacak halkoylamasını Aydınlık’a değerlendirdi.

 

     İki usta oyuncu da sandıktan “hayır” sonucunun çıkacağını söyledi. “Sanatımı yapmam 12 Mart ve 12 Eylül’den daha derin bir biçimde engelleniyor” diyen Orhan Aydın şöyle konuştu: “Şu anda bile 90 yıllık ‘Cumhuriyet’in kurum ve kuruluşları, tepeden tırnağa işgal edilmiş durumda. 16 Nisan’da oylayacağım anayasa maddeleri, bu işgali daha ileri bir noktaya, bir siyasi parti birimlerini tek adama evrilme noktasına savuruyor.”

 

     Tiyatro oyunları için sahne bulmakta güçlükler geçtiğini söyleyen Aydın, şöyle devam etti:

 

     “Anadolu’da ‘AKP’li belediyelerin hiçbir salonuna, parasını verdiğimiz halde giremiyoruz. Anadolu’da oyunlar yasaklanıyor. Valiler, kaymakamlar, emniyet müdürleri, bazen belediye başkanları ciddi biçimde oyun yasaklıyorlar. Son dört yıldır hiçbir üniversitede sahnesini kullanamıyoruz. Bana açılan 14 ayrı dava var. Hepsi düşünce özgürlüğü, sanat ve sanatçı düşmanlığıyla ilgili davalar... Hayır çıkması daha iyi bir Türkiye için kapıyı aralayacaktır. ‘Evet’ çıkarsa baskıyı daha da arttıracaktır.”

 

     Siyasi yelpazenin her kesiminde “hayır” oyu kullanacakların bulunduğunu hatırlatan Rutkay Aziz ise şunları söyledi: “Tek adam rejimine karşı, Mustafa Kemal Atatürk’ün yarattığı demokratik, laik ‘Cumhuriyet’i korumak için ‘hayır’da bir araya geliyoruz. 16 Nisan’da ‘hayır’ çıkacaktır. Hayırcılar geniş bir yelpazeden geliyor. Yalnızca sosyalistlerden, devrimcilerden oluşmuyor bu sefer. ‘MHP’ tabanı büyük oranda ‘hayır’ diyor. AKP içinde de ‘hayır’ diyenler var.”

 

     Özellike Anadolu’da oyunlarını sahneleyemediklerini de belirten Rutkay Aziz şöyle devam etti: “Şehir tiyatrolarında kıyımlar var. Bize de oluyor. Örneğin Anadolu’da turne yapacaksınız. Salon kiralayamıyorsunuz. Bir yere giremiyorsunuz. Gerekçe de ‘OHAL’den kaynaklanan güvenlik... ‘Evet’ çıkarsa bunlar artarak devam edecektir.”


     Aydınlık Gazetesi - 12.04.2017, Çarşamba (Mustafa K. Erol)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796787
Online Ziyaretçi Sayısı:27
Bugünlük Ziyaret :1202

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.