08.10.2013 / Rahmi Saltuk, ‘Türküler ve Anılar’la

Saltuk, Rahmi


     68’lerin ve 70’lerin politik mücadelesinin emek ekseninde yer alan sesi Rahmi Saltuk, geçmişin birikimini bugünlere taşıyarak “Türküler ve Anılar” isimli konserini 9 Ekim Çarşamba günü İzmir’de “Fuar Açık Hava Tiyatrosu”nda verecek.

 

     Rahmi Saltuk konserinde, Anadolu’nun kültürel birikiminin direnen deyişlerini Pir Sultan Abdal’ın eserleriyle, insan sevgisini esas alan Yunus Emre ile buluşturacak. “Drama Köprüsü” ve “Çanakkale” ile bu topraktan filizlenen bağımsızlık ruhunun türkülerdeki yansımasını sunduktan sonra türkülerimizi çağdaş yorumlara taşıyacak. Nazım Hikmet’in “Kuva-i Milliye Destanı” türkü ile dile gelirken Ruhi Su’nun unutulmaz yapıtları “Hasan Dağı” ve “Mahsus Mahal” türkülerin anılarını canlandırmakla kalmayıp, bugüne yansımasını sunacak.

 

     Konserde yer alacak en önemli yapıtlardan biri de Ruhi Su’nun Nazım Hikmet için yazdığı “Karalı Bir Haber Düşmüş Geliyor” olacak.

 

     Eylemlerin Vazgeçilmez Sesi

 

     Küçük yaşlarda saz çalıp, türkü söylemeye başlayan Saltuk, lise yıllarının sonunda “Balıkesir Radyosu”nda bir saatlik türkü programı da hazırlamış. “İstanbul Hukuk Fakültesi”nde okuduğunda siyasete de ilgi duymaya başlamış. 1966’da Türkiye’nin “Meclis”e girebilmiş ilk “Sosyalist Partisi” olan “T.İ.P.”e üye oldu. Rahmi Saltuk’un profesyonel olarak müziğe adım atması da ilginç bir şekilde olmuş. Haziran 1967’de İstanbul’da, “Harbiye Açık Hava Tiyatrosu”nda düzenlenen “Nesimi Çimen Dostlar Gecesi”ne Ruhi Su İzmir’den gelemediği için katılamayınca, arkadaşları Rahmi Saltuk’u sahneye itmişler. Ruhi Su’nun tok sesini taklit ederek söylediği türküler önce o gece, daha sonra ilerleyen yıllarda sol-sosyalist çevrede tanınmasını sağladı; işgallerin, direnişlerin, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının üniversite eylemlerinin vazgeçilmez sesi oldu.

 

     12 Mart 1971 askeri darbesinin ardından yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. Batı ve Doğu Almanya ile Fransa, Belçika ve İsveç’te konserler verdi. 1974’te Türkiye’ye döndü. 1979 yılının Haziran ayında Paris’te iken anlaştığı bir Fransız menejer ile çalışmak üzere tekrar Fransa’ya gidip müzik çalışmalarını Paris’te sürdürmeyi kararlaştırmışken 12 Eylül darbesi olduğu için yurt dışına çıkamadı.


     Aydınlık Gazetesi - 08.10.2013, Salı




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5798215
Online Ziyaretçi Sayısı:30
Bugünlük Ziyaret :1248

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.