12.06.2017 / Lila Müzik’ten İstanbul’u Dinleten Albüm

Salsgiver-Dorsay, Amy


     “Lila Müzik”in yeni sunduğu iki CD, 20-21’inci yy müziğinin çarpıcı örneklerini sunuyor.

 

     “İTÜ MİAM” (İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmaları Merkezi) ve “İTÜ Geliştirme Vakfı”nın katkılarıyla “From İstanbul” adıyla çıkan CD’nin tanıtım yazısında şu giriş cümlesi yer alıyor: “Tarihsel açıdan bu parçalar, 20. ve 21. yy müziğiyle, özellikle de savaş sonrası Avrupa avangard akımıyla ilişkilendirilerek ele alınabilir.”

 

     Sekiz besteciye ait yapıtların özü dinleyenlere böyle fısıldanırken, albümün adının neden “From İstanbul” (İstanbul’dan) adını aldığı da yine şu sözlerde yerini buluyor: “Albüme ismini veren İstanbul, çapraşık tarihi, haritaları, yolları, ucu açık hikayeleri ile süregelen bir zikzağı çağrıştırıyor. ‘From İstanbul’ şehrin bu zikzağını, yüksek enerjisini, öngörülmez büyüklüğünü, garip devinimini, genişleyişini ve tabii ki şiirselliğini yakalıyor.”

 

     Eray Altınbüken, Reuben de Lautor, Kamran İnce, Robert F. Reigle, Adam Roberts, Amy Salsgiver-Dorsay, Pieter Snapper, Jeremy Wooruff’un yapıtlarından oluşan iki CD, dinleyenlerin gözlerinin önüne rant kavgasının eşiğinde gitgide tarihini, geçmişini yitiren, AVM’ler ve gökdelenlerle masmavi göğü yok edilen, havası kirletilen İstanbul’u getiriyor. Orhan Veli’nin dillerden düşmeyen, belleklerden çıkmayan “İstanbul’u Dinliyorum” şiirini anımsatıyor.


     Aydınlık Gazetesi - 12.06.2017, Pazartesi (Deniz Banoğlu)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796946
Online Ziyaretçi Sayısı:32
Bugünlük Ziyaret :1212

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.