29.06.2017 / Hem Öğretiyor Hem Oynatıyor

İşçiler Sahneye Çıkıyor


     İş güvenliği eğitimini sahneledikleri tiyatro oyunuyla veriyorlar.

 

     İş güvenliği uzmanı Tuğba Coşkun, işyerlerinde zorunlu olan işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimini kurdukları tiyatro ekibiyle vermeye başladı. Tiyatro ekibi ilk önce iş kazasını canlandırıyor, daha sonra da hangi önlemin alınmadığını sahnede sergiledikleri oyunla seyircilere sunuyor. Başka bir senaryoda ise seyirciyseniz bir anda kendinizi oyunun içinde bulabiliyorsunuz ya da işyerinizde olmuş bir iş kazasını yeniden yaşayıp hangi önlemin alınması gerektiğini orada kavrayabiliyorsunuz. Adeta tiyatroyla hem uygulayarak hem yaşayarak öğreniyorsunuz.

 

     “Hayalimdi”

 

     “Uygulamalı eğitim hep hayalimdi” diyen Coşkun, “İSG Tiyatro” adını verdikleri projenin ortaya çıkış sürecini şöyle anlattı: “Bir ihtiyaçtan doğdu. Yaklaşık 6 yıldır iş güvenliği uzmanlığı yapıyorum. Danışmanlık firmasından önce de farklı projelerde çalışıyordum. Klasik eğitimlerde istediğiniz kadar video oynatın, fotoğraf gösterin, somut olaylardan örnek verin kişi bir süre sonra dağılıyor, uyuklama hali oluyor, başka şeylerle uğraşmaya başlıyor. Uygulamalı eğitim hep hayalimdi. Uygulamalı eğitimlerde ‘Ne yapabilirim’ diye düşünürken tiyatro aklımıza geldi.”

 

     “Seyirciye Soruyoruz”

 

     Coşkun, doğaçlamayı iş güvenliğine uygulayan ilk tiyatro ekibi olduklarını da belirterek, “Seyircilerin aktif katılımı ve seyircilerden aldığımız yönergelere göre turlarımızı sunuyoruz. Her oyun özgün olduğundan kendimizi asla tekrar etmiyoruz. ‘İSG Tiyatro’da ise, tek senaryo, tek oyun oynamıyoruz. Oyunu kesmiyoruz. Skeç aralarında seyircilerden oyundaki tehlike ve riskleri, olması gerekenleri soruyoruz ve onları tekrar uyarlayarak doğru halini sunuyoruz. İş güvenliğinde şöyle bir şey var ‘önce ve sonra’ kavramı. Yani uygunsuzluk, giderilmeden önce fotoğraflanır. Uygunsuzluk giderildikten sonra tekrar fotoğraflanır. Nereden nereye geldiğini gösterir; somut bir çalışmadır aslında. Bundan yola çıkarak zaten ‘Önce ve sonra yapalım’ dedik” ifadelerini kullandı.

 

     İşçiler Sahneye Çıkıyor

 

     Bazı firmaların “Biz sadece yarım saat vakit ayırabiliriz” dediğini aktaran Coşkun sözlerini şöyle sürdürdü: “Buna göre de temel iş güvenliği konularını içeren oyunumuzdan firmanın özellikle istediği konuları derleyip oynuyoruz. Normalde en kısa 45 dakika ve 1 saat süreye sahip tiyatro oyunumuz, önerdiğimiz süre kabul olursa, örneğin 2 saat gibi olursa biz İSG Tiyatro oyunumuz sonrası doğaçlama performansını özellikle tavsiye ediyoruz. Doğaçlama oyunumuzda ise gönüllü seyirciler sahneye çıkıyor.”

 

     “İşçi Yönlendiriyor”

 

     “Doğaçlama oyunu yani tiyatro sporu sadece TV programı olan bir tiyatro grubundan yola çıkmış gözükse de daha eskiye dayanıyor. Bizim oyuncularımızın hem doğaçlama hem tiyatro geçmişleri olması nedeniyle doğaçlamayı iş güvenliği konularına çabuk adapte ettik. Doğaçlamada da interaktif olması nedeniyle katılım biraz daha fazla. Tiyatro oyununda kişi iş kazası nedeniyle öldüğü için komik olmuyor. Eğlenceli aslında ama komik değil. İkinci kısım biraz daha eğlenceli ve seyircilerden oyuna dair yönlendirmeler alıyoruz. Onlar dahil olduğu için onların gözünde canlanıyor. Bir firmada oraya özgü kurallar işlediğinizden insanlar kopuyor. Bizim önerimiz iş güvenliği tiyatrosu artı doğaçlama performanslarını bir arada verebilmek.

 

     İş Güvenliği Kültürüne Katkı

 

     Tuğba Coşkun tiyatroda hedef kitlelerinin işçiler olduğunu belirterek şöyle konuştu: “En fazla 24 kişilik gruplar oluşturarak, iş güvenliği konusunda yaratıcı drama metodu ile de eğitimler uyguluyoruz. O genelde pek talep görmüyor. Çünkü tiyatro oyunlarımızda seyirci sınırı olmazken yaratıcı drama metodu ile eğitim daha butik yani özel eğitim oluyor ve kişi sayısı sınırlı. Bu hizmeti almak bir işveren için kırılmış bir zincirin halkası gibi. Çünkü ‘Veririm 8-12-16 saatlik eğitimi, resmi prosedürü halleder geçerim’ denilebiliniyor. Bunu almak zorunda değil. Daha çok kurumsal firmaların talep ettiği projeler bunlar. Bir firma da ‘İSG Tiyatrosu’ hizmeti talep edip sunulmasını sağladığı için çok teşekkür etti yöneticisine. Bu davranış şekli bile önemli. Burada önemli olan iş güvenliği kültürüne katkıda bulunmak.”


     Aydınlık Gazetesi - 29.06.2017, Perşembe




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5795582
Online Ziyaretçi Sayısı:27
Bugünlük Ziyaret :1132

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.