03.07.2017 / El Emeği Ayakkabıları 12 Ülkeye İhraç Ediyor

Bale Ayakkabıları


     Ayakkabı ustası Hasan Basri Kurt, tamamen el işçiliğiyle dans ayakkabıları üretiyor. Taksim’deki atölyede üretilen ayakkabılar yurtdışına da gönderiliyor.

 

     Hasan Basri Kurt, üniversite hayalleri olmayınca 1970’de ayakkabı onarım işine başladı. O tarihten itibaren ayakkabı dikmeyi çok sevdi. Günlük ayakkabı onarımı ile başladığı mesleğini 18 yıldır sadece dans ayakkabısı üreterek devam ettiriyor. Şimdi “İstiklal Caddesi”ndeki iş yerinde, iki çalışanıyla birlikte günde ortalama sekiz dans ayakkabısı, Hasan Usta’nın tezgahından kullanıma hazır olarak çıkıyor. Ayakkabılar; derinin kesimi, dikimi, temizlenmesi, kalıba alınma işlemlerinden sonra hazır oluyor. Biten işlemlerin ardından ayakkabılar, bir gün boyunca şekil alması için kalıbın içinde bekletiliyor; Hasan Usta’nın deyişiyle “kalıba yatırılıyor.”

 

     Rahat Ayakkabılar

 

     Mesleğinin özelliklerini “Aydınlık”a anlatan Hasan Usta, el işiyle üretilen ayakkabının en büyük farkının rahatlığında olduğunu söyledi: “El işçiliğinin en büyük özelliği, ayakkabıların rahat olması. Kişilerin kendi ayak ölçülerine göre yapılması. Her ayağın küçük farkları vardır. Bu farklara göre ayakkabıyı yapıyoruz. Kimine dolgu yapıyoruz, kimine eğim veriyoruz. İnsanlar ayakkabı giydiği zaman da derinin son noktasına kadar esnetilmemesiyle daha rahat eder. Son noktasına gelmezse, kendisindeki esneme payı kalırsa ayak, ayakkabının içinde daha rahat eder. Biz her deri ve malzemeye özel bir işçilik yapıyoruz. Makine, deriyi yırtıp sıkar.”

 

     Avrupa ve Amerika’ya

 

     Günlük ayakkabıdan, dans ayakkabısı üretimine geçişinin nedenini “istek üzerine” diyerek açıklayan Hasan Basri Kurt, mesleklerinde geldikleri aşamayı şu sözlerle aktardı: “İstek üzerine şimdi dans ayakkabısı yapıyoruz. O zamanlar dans ayakkabıları yurt dışından geliyordu. 130 dolara mal oluyordu. Biz ilk başladığımızda 50 liraya ayakkabıları satıyorduk. O yüzden daha uygun oluyordu. Bugünse yurt dışına özel siparişle dans ayakkabısı gönderiyoruz. Avrupa ve Amerika’da müşterilerimiz var, 12 ülkeye gönderiyoruz.”

 

     Ayakkabıları Dinlendirmeliyiz

 

     Hasan Usta, ayakkabılarla ilgili tavsiyede bulundu ve ayakkabıların giyildikten sonra en az iki gün “dinlendirilmesi” gerektiğini söyledi: “Aynı ayakkabı 2 günden fazla giyilmemeli. Ter ve ıslanmadan dolayı yıpranan ayakkabıların kendilerini onarabilmesi için, en az iki gün ‘dinlendirilmeli.’ Nasıl bir gömlek ütüsüz giyilmiyorsa ayakkabı da öyle her gün giyilmez. Eğer sıhhatli bir ayakkabı giymek istiyorsak ayakkabıları en fazla iki gün üst üste giymeli ve en az iki gün dinlendirmeliyiz.”


     Aydınlık Gazetesi - 03.07.2017, Pazartesi (Mustafa K. Erol)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5797276
Online Ziyaretçi Sayısı:29
Bugünlük Ziyaret :1223

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.