09.05.2017 / Manisa Otizmliler için Devlet Konservatuvarlarında Kontenjan İsteği

Çeltik, Özge


     “Manisa Güzel Sanatlar Lisesi” 12’inci sınıf öğrencisi otizmli 18 yaşındaki Özge Çeltik, piyano ve operadaki başarısıyla dikkat çekiyor. Otizmli çocuklar için üniversite sınavında koyulan 100 barajını geçme başarısı gösteren Özge’nin annesi Suna Ağı, otistik gençler için devlet konservatuvarlarında kontenjan bulunmadığını belirterek, kontenjan açılmasını istedi.

 

     İzmir’de annesi 40 yaşındaki Suna Ağı ile birlikte yaşayan ve “Manisa Güzel Sanatlar Lisesi”nde okuyan otizmli 12’inci sınıf öğrencisi Özge Çeltik, müzik alanındaki yeteneğiyle şaşırttı. Müzik yeteneği ilkokulda keşfedilen Özge Çeltik, özel eğitim merkezi yerine devlet okullarında eğitim gördü. Piyano yeteneğiyle dikkat çeken Özge, otizmli çocuklar için üniversite sınavında koyulan 100 barajını da geçme başarısı gösterdi. Şan dersleri alarak konservatuvarların yetenek sınavlarına hazırlanmaya başlayan Özge, yeteneğini ilerletmek istiyor. Konservatuvar sınavına giren otistik gençlerin sınav değerlendirmesine, üniversite sınav sonuçları da etki edince çocuklar yetenekli de olsa hayaller genellikle yarım kalıyor.

 

     Konservatuvarların engelli öğrencileri tercih etmediğini dile getiren anne Suna Ağı, “Maalesef devlet üniversitelerindeki konservatuvarlarda kontenjan yok. Bu yüzden Türkiye’de okumayıp, yurtdışına giden otizmli çocuklar var. Otizmli çocuklar tercih edilmiyor. Engelli çocuk da çok iyi piyano çalabilir” dedi.

 

     Otizmli Özge Çeltik ise piyano çalmayı ve şarkı söylemeyi çok sevdiğini belirterek, konservatuvara gitmek istediğini söyledi.

 

     Yeteneğiyle Şaşırttı

 

     Piyano öğretmeni Özlem Kaplan, 4 yıl önce Özge ile tanıştığını belirterek, “Özge’yi sınava aldığımızda ilk defa otizmli bir öğrenciyle karşı karşıya kalmıştım. Yeteneği ile çok şaşırdım. Gerçekten beni çok şaşırttı. 4 yıldır piyano eğitimi veriyorum. Piyanoda çok yetenekli ve çok güzel şarkı söylüyor. Özge deşifreleri çok hızlı yapabiliyor ve gördüğü notaları direkt piyanoya aktarabiliyor” diye konuştu. Otizmli çocuklar için üniversite sınavında 100 barajı olduğunu belirten Kaplan, bu çocuklar için büyük bir zorluk olduğunu söyledi. Kaplan, “Özge bunu başardı, ama otizmli olup 100 barajından dolayı yeteneklerini gösteremeyen bir sürü öğrenci var. Bu çocukların önlerini açmamız lazım. Özge müziksel işitme konusunda çok yetenekli, ama diğer matematik, Türkçe gibi dersler yüzünden önü kesiliyor” dedi.

 

     Onlar Hayatın Renkleri

 

     Her gün okula Özge ile birlikte gelen gölge öğretmeni Gülzade Alacı, 2 yıldır birlikte olduklarını ve sosyalleşmesine yardımcı olduğunu anlattı. Alacı, “Özge bu zamana kadar tanıdığım en iyi öğrenci. Onlar hayatın renkleri. Bizim Özge gibilere ihtiyacımız var. Bu sene üniversite sınavına girdi. İlk aşamayı kazandı, yetenek sınavına girecek. Maalesef devlet üniversitelerinde otizmliler için kontenjan yok. Özel üniversiteler kontenjan ayırıyorlar. Özge birden fazla enstrüman çalmak zorunda. Devlet konservatuvarları otizmlilerden olması gerekenin çok üstünde şeyler bekliyor. Sıradan öğrenciler gibi devlet üniversitesine gitmek istiyor. Biz bu tarz öğrenciler için önyargıların kalkmasını istiyoruz. Diğer öğrencilerden fazlası var ama eksiği yok. Daha iyi duyabilen, daha iyi hissedebilen çocuklar. Hayat onlarla güzel. Özge’nin böyle bir yeteneği var ve bunu üniversiteye taşımak istiyor” dedi.


     http://www.ozelegitimturkiye.com sitesinden alınmıştır. - 09.05.2017, Salı




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5798108
Online Ziyaretçi Sayısı:32
Bugünlük Ziyaret :1247

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.