30.09.2017 / Cücenoğlu Rusya Ufa’da Tiyatro Festivali’ndeydi

Tuganlık Festivali


     Tiyatronun usta kalemi Tuncer Cücenoğlu, 7-14 Eylül’de Rusya’da “6. Tuganlık Tiyatro Festivali”ne jüri üyesi olarak katıldı. Cücenoğlu, festivali “Aydınlık”a anlattı.

 

     Tuncer Cücenoğlu, 7-14 Eylül günleri arasında Rusya’ya bağlı Başkortostan’ın başkenti Ufa’da “6. Tuganlık Tiyatro Festivali”ne jüri üyesi olarak katıldı. Festivalin adında geçen “tuganlık” kardeşlik anlamına geliyor. Festivalin adının amacına uygun bir seçim olduğunu söyleyen Tuncer Cücenoğlu “Aydınlık”a şu açıklamalarda bulundu: “Rusya Federasyonu’nda birçok özerk cumhuriyet var. Zaten Rusya’nın büyük kültürünü bu halkların kültürleri besliyor, büyütüyor. Tuganlık kardeşliğin yanı sıra Rusya’nın birliğini de işaret ediyor. ‘Rusya Federasyonu’nun birliği dünyada dengelerin yeniden kurulmasında önemli bir zenginlik ve katkı sağlar.”

 

     Festivale, “Rusya Federasyonu”ndan Başkortostan, Tataristan, Hakas, Balkar, Çuvaş, Dağıstan gibi özerk cumhuriyetlerle Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan gibi bağımsız ülkeler katıldı. Cücenoğlu, Türkiye’nin de festivale “Devlet Tiyatrosu” rejisörlerinden Ulviye Karaca’nın yönettiği “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları” yapımı Shakespeare’in “Makbet” adlı oyunuyla katılmayı planladığını ancak teknik nedenlerle gelemediklerini anlattı. Cücenoğlu, “Katılanların tümü Türkiye’nin gelmesini dört gözle bekliyordu. Çünkü başta Rusya olmak üzere tüm ülkeler ve özerk cumhuriyetler Türkiye’mize ayrı bir önem veriyor ve Rusya-Türkiye ilişkilerinin gelişmesinden büyük memnuniyet duyuyorlar. Ayrıca bu ilişkinin gelişmesinin Ortadoğu ve dünya barışına büyük katkı sağlayacağının bilincindeler” dedi.

 

     Yedi gün süren festivalin jüri başkanlığını Rifkat İsrafilov yaptı. Tuncer Cücenoğlu, İsrafilov’un Türkiye’de de çok tanınan aktör ve rejisör Aleksander Kalyagin’in “Moskova Setera Tiyatrosu”nun yöneticisi olduğunu hatırlattı. Tuncer Cücenoğlu, “Sovyetler Birliği’nin önde gelen halk sanatçılarından Gülli Mubaryakova, Ural bölgesinden Zarema Kalkambaeva ile birlikte ben de ‘Rusya Federasyonu’nda oyunları yaygın olarak oynanmakta olan Türk oyun yazarı olarak jüri üyeliğini paylaştık” diye konuştu.

 

     Darısı Başımıza

 

     Tuncer Cücenoğlu, festivalin diğer önemli katılımcılarını da şu sözlerle anlattı: “Rusya Federasyonu’nun çok önemli bir eleştirmeni ve aynı zamanda da bütün federasyonu kapsayan ‘Altın Mask Tiyatro Ödülleri’nin seçici kurul üyesi Tatiana Tikhonovets; Rusya’nın en önemli kültür kentlerinden Perm’den geldi. Moskova’dan da iki önemli eleştirmen vardı: Prof. Dr. Andrey Yastrebov ve Aleksander Vislov. Niyaz İglam ise Kazan’dan gelen önemli bir eleştirmendi. Ayrıca Federasyon’un önemli aktör ve rejisörlerinden Boris N. Mandzhiev, Rus Dram Tiyatrosu genel sanat yönetmeni Mikhail Rabinovich, Kırgızistan’dan Maratbek Sharafidin , Londra Goldsmith Üniversitesi’nden Prof. Dr. Maria Shevtsova, Tuva’dan rejisör Marina İdam, Kalmık’tan rejisör Batır Kolaev, Çuvaş’tan yazar/şair Marina Karyagina gibi birçok önemli kişi de festivali şereflendirdiler. Ama hemen hemen tüm etkinliklere katılan değerli Kültür Bakanı Amina Şafikova’dan özellikle söz etmek gerekir. Böyle bir Kültür Bakanı için söylenecek tek söz var, ‘Darısı bizim başımıza…’ Rusya Federasyonu ve özerk halklar bu tür organizasyonlarda çok başarılılar. Deneyimleri var. Kaldı ki başta Kültür Bakanı Amina Şefikova ile Festival Müdürü Oleg Hanov ve ekiplerini yürekten kutluyorum. Ancak programın; yarışma dışı gösterimi yapılan oyunları da izleyebilmemiz için saat 16.00’da da bir gösterim yapılacak şekilde düzenlenmesi yararlı olacaktır.”

 

     Ödül Alan Oyunlar

 

     En İyi Oyun Ödülü: J. Anoilh’in “Antigone” - Majit Gafuri adına “Başkort Devlet Akademik Dram Tiyatrosu”

 

     En İyi Rejisör Ödülü: Molier’in “Don Juan” oyunuyla Farid Bikçentaev - G.Kamal adına “Tatar Devlet Akademik Dram Tiyatrosu” Genel Sanat Yönetmeni.

 

     En İyi Sahne Düzenlemesi: “Guguklu Saat” K. İvanov adına “Çuvaş Çeboksari Akademik Dram Tiyatrosu”

 

     En İyi Müzik: Gogol’ün “Müfettiş” oyunuyla “Kazakistan Astana Jastar Tiyatrosu”

 

     En İyi Erkek Oyuncu: Diktatör Kreon rolüyle Oleg Hanov “Antigone”

 

     En İyi Kadın Oyuncu: Liliya Galina - Antigone rolüyle “Antigone”

 

     En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Gardiyan şefi rolüyle İldar Saetov “Antigone”

 

     En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Mahabbat Madgulova. “Kazakistan Astana Jastar Tiyatrosu”. “Müfettiş”

 

     Epizod Rolünü En İyi Oynayan Oyuncu: Akbara rolü ile Dinara Kıdırmaeva. Cengiz Aytmatov’dan oyunlaştırılmış “Kütük” oyunu için. “Kırgızistan Gençlik Uçur Tiyatrosu”

 

     En iyi Giysi Ödülü: “Alıp Pil Taraan” oyunuyla “Hakas Milli Dram Tiyatrosu”

 

     Eleştirmenler Ödülü: “İktidar Sanatına Karşı Sanatın İktidarı” konusunu başarıyla işlediği için Mustay Karim adına “Başkortostan Gençlik Tiyatrosu” Albert Camus “Caligula” Yarışma dışı olarak

 

     Başkortostan Kültür Bakanlığı Diplomaları:

 

     Dağıstan Devlet Nogay Drama Tiyatrosu. Lorca Bernarda Alba’nın Evi. Klasik bir eseri özgün bir anlayışla uyguladıkları için.

 

     Kemalya Guseynova “Kadın oyuncu olarak başarısı nedeniyle” “Azerbaycan Genç Seyirci Tiyatrosu”

 

     Halkların barış hakkındaki düşlerini başarıyla gösterdiği için Kaysın Kuliev adına “Balkar Devlet Dram Tiyatrosu”

 

     Festival’in Açılışında “Salavat Heykeli”ne Yapılan Yürüyüş

 

     7 Eylül’de öğleden sonra başta Kültür Bakanı Amina Şafikova ve bürokratların başı çektiği ancak genelde tiyatrocuların katıldığı renkli bir kortej oluşturuldu ve büyük halk kahramanı Salavat’ın heykelinin bulunduğu yere kadar yüründü.

 

     Salavat Başkortostan’ın ulusal kahramanı. At üstündeki heykeli Avrupa’nın en büyük heykellerinden biriymiş…

 

     Bir çok yere Salavat adı verilmiş… En önemli Devlet Tiyatrolarından birinin adı da “Salavat Devlet Dram Tiyatrosu” (Bu tiyatroda benim “Ziyaretçi” adlı oyunum provaya alınıp Kasım sonu gibi sahnelenecek.)


     Aydınlık Gazetesi - 30.09.2017, Cumartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5794446
Online Ziyaretçi Sayısı:47
Bugünlük Ziyaret :941

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.