03.10.2017 / Yabancı Dil Derken Sanatı Unuttular

Quiz Show


     “MEB”in 620 okulda pilot uygulama başlattığı yabancı dil ağırlıklı 5’inci sınıflara beden eğitimi ve spor, müzik ve resim dersleri verilmiyor. Gelecek yıl tüm Türkiye’de uygulanması beklenen programa eğitimciler tepkili…

 

     “Milli Eğitim Bakanlığının” (MEB) Türkiye çapında belirlediği 620 okulun 5’nci sınıflarında yabancı dil ağırlıklı eğitim başladı. Bu yıl İngilizce ile başlayan uygulamanın gelecek yıl Türkiye çapında farklı dillerde yapılması planlanıyor. 15 saat İngilizce verilen ders programında beden eğitimi ve spor, görsel sanatlar ve müzik dersleri yer almadı. Sanat ve spor eğitiminin kesintiye uğrayamayacağını dile getiren eğitimciler, kararın gözden geçirilmesini istedi.

 

     Bu yıl, 620 okulda pilot uygulamaya başlanan yabancı dil ağırlıklı okullarda 5’nci sınıflar haftada 15 saat İngilizce, 6 saat Türkçe, 4 saat matematik, 3’er saat fen bilimleri ve sosyal bilgiler, 2 saat de din kültürü ve ahlak bilgisi dersi görüyor. Eğitimciler beden eğitimi ve spor, müzik ve görsel sanatlar derslerinin haftalık ders programından çıkarılmasına tepki gösterdi. Eğitimciler, 10-11 yaş grubundaki öğrencilerin bu dersleri almamasının yaratacağı etkileri “Aydınlık”a anlattı.

 

     “Spor Şiddete Eğilimi Azaltıyor”

 

     Beden eğitimi ve spor dersi öğretmeni “Eğitim İş Beyoğlu Bölge Temsilcisi” Ahmet Ay, uygulamanın gelişim çağındaki çocukları evlerine ve sıralara hapsetmek olduğunu söyledi. Ay, “Yapılan araştırmalar çocukların spora yönelmesinin ardından dikkatlerinin arttığını gösteriyor. Spor şiddete eğilimini de azaltıyor. Çocuklarda obezite ve bilgisayar bağımlılığı gibi riskler sözkonusu iken stres atabilecekleri, hareket edebilecekleri bu derslerin kaldırılması çok yanlış” dedi.

 

     Öğretmenlerin, 5’nci sınıfta beden eğitimi ve spor dersinde öğrencileri ilgi duydukları branşlara yönlendirdiklerini belirkten Ay sözlerine şöyle devam etti: “Biz öğretmenler olarak ilkokulda da branş öğretmenlerinin derslere girmesini savunurken ve temel eğitimin alınması için 5’nci sınıfın çok geç olduğunu düşünürken, dersin kaldırılması vahim hata. Özellikle sosyoekonomik açıdan düşük düzeyde olan bölgelerde, çocuklar yalnızca beden eğitimi derslerinde spora yönelme şansı yakalıyor. Bu ailelerin, çocuklarını bu tür etkinliklere yollama imkanı yok. Yeni uygulama bu imkanı da elimizden alıyor. Avrupa’da bu yaşa kadar temel psikomotor hareketler yapılıyor. Bu yaşta branşlaşmaya geçiliyor. Türkiye’de alt yapıya önem vermezken sporcu yetiştirmek ve çocukların sporu bütün hayatlarına yaymalarını beklemek hayalcilik oluyor.”

 

     “Sanat Eğitimi Kesintiye Uğratılamaz”

 

     Müzik eğitimcileri de uygulamaya tepkili. “Müzik Eğitimcileri Derneği” Genel Başkanı Refik Saydam, uygulamanın “Anayasa”ya ve “Milli Eğitim Temel Kanunu”na aykırı olduğunu söyledi. Saydam şöyle konuştu: “Türk Milli Eğitimi Temel Kanunu’nda eğitim ile çocuğun fiziksel, ruhsal, zihinsel, duygusal her yönden geliştirilmesi öngörülür. Bunlardan herhangi biri eksik bırakılmaz. Sanat eğitimi keyfi olarak kesintiye uğratılamaz. Sanat eğitiminin kesintiye uğraması, çocukların dersten soğumasına ve ilgisinin azalmasına ve sanat alanında bir yılının heba olmasına neden olur. Çocuk bu dersler ile hem sanatsal açıdan gelişiyor hem de diğer derslerin yoğunluğuna karşılık rahatlıyor, kimlik kişilik kazanıyor. Geçmişte ‘Anadolu Liseleri’ ve ‘Süper Liseler’de hazırlık sınıfları vardı. Ama bunlarda sanat dersleri en başta geliyordu. Dernek olarak, eğitim kurumlarıyla birlikte girişimlerimizi sürdüreceğiz. ‘MEB’, bu kararını gözden geçirmeli.”


     Aydınlık Gazetesi - 03.10.2017, Salı




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5794158
Online Ziyaretçi Sayısı:26
Bugünlük Ziyaret :845

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.