19.12.2017 / Muş’ta İlk Müzikal İZDOB’tan

Kanlı Nigar Müzikali Muş'ta


     “İzmir Devlet Opera ve Balesi” (İZDOB),
Muş’taki ilk müzikali bugün sergiliyor. Muş halkıyla buluşacak “Kanlı Nigar Müzikali” sahne yönetmeni Haldun Özörten, “Çok gururluyuz” dedi. Özörten, “Aydınlık Ege”ye yaptığı açıklamada, Anadolu izleyicisinin kalplerinde ayrı bir yeri olduğunu vurgulayarak, “Oradaki insanların çok eser seyretme şansı yok. En büyük prensiplerimiz bu tür bir müzikal ile tanışmamış insanları müzikal ile tanıştırmak” diye konuştu.

 

     Muş’ta “Kanlı Nigar” Büyüsü

 

     “Kanlı Nigar Müzikali” Muş halkı ile buluşacak. “Muş Alparslan Üniversitesi Kültür-Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi”nde (KÜSAM) 19 Aralık’ta (bugün) sahnelenecek olan Cem İdiz’in ölümsüz eseri “Kanlı Nigar”a ilgi oldukça yoğun. Muş’a ilk defa opera gidecek olması hem Muş halkını hem de “İzmir Devlet Opera ve Balesi” çalışanlarını heyecanlandırıyor. “Muş Alparslan Üniversitesi” Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, “Muş Valiliği” ve “Belediyesi”nin katkıları ile gerçekleştirilecek olan gösteride eserin yaratıcı kadrosunu, orkestra ve koro şefi Ahmet Kahyaoğlu, yazan Özlem Belkıs, sahne yönetmeni Haldun Özörten, dekor Çağda Çitkaya, kostüm Sevtaç Demirer, koreografi Serhat Nüfusçu, ışık Müfit Özbek oluşturuyor. “İzmir Devlet Opera Balesi (İZDOB) Orkestra, Koro ve Balesi” de müzikale eşlik ediyor.

 

     Müzikalin Sahne Yönetmeni Haldun Özörten gösteri öncesi “Aydınlık Ege”ye konuştu. “İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin Muş’a ilk turnesi” diyen Özörten, duygularını “Çok gururluyuz” diye açıkladı. Muş’tan gelen teklifi hiç düşünmeden kabul ettiklerini söyleyen Özörten, “Oradaki halkımızın da böyle güzel bir müzikal ile, opera bale ile tanışmasını istediğimiz için bu teklifi büyük bir sevinçle kabul ettik. Programımızı değiştirerek hemen Muş’a gitmeye karar verdik” diye konuştu.

 

     Anadolu Seyircisinin Yeri Ayrı

 

     Birçok ilden müzikal için teklif aldıklarını belirten Özörten, Anadolu’daki izleyicinin farklı bir yeri olduğunu düşünüyor. Özörten, “Muş, Gaziantep ve Mardin gibi illere gittiğimiz zaman günler öncesinden biletler tükeniyor. Oradaki insanların bu kadar çok eser seyretme şansı yok. En büyük prensibimiz ise bu tür bir müzikal ile tanışmamış seyirciyi müzikal ile buluşturmak” dedi. Özörten, müzikalin gösterileceği sahnenin bin 500 kişilik olduğunu belirterek “Aldığımız bilgiye göre salon şimdiden doldu” dedi.

 

     “Mardin’i Unutamayız”

 

     “İzmir Devlet Opera ve Balesi”, Mayıs ayında da Mardin’e gitmişti. Mardin’de “Çakırcalı Efe” dans tiyatrosu ile “Değirmendeki Hazine” adlı çocuk oyununu sahnelediklerini belirten Haldun Özörten, izlenimlerini şöyle anlattı: “Küçük çocuklar geldi oyunumuza. Köylerden getirdik o çocukları. Hayatlarında ilk kez oyun seyrediyorlardı. Bacaklarımıza yapıştılar ‘Ne olur bir kere daha söyleyin bir daha oynayın, gitmeyin diye.’ Orada üniversitede okuyan gençler var. Oyunlarımızı izlemek istiyorlar. Hatta utana sıkıla benim param yok ama bunu seyretmek istiyorum diyenlerin hiç birini geri çevirmedik.”

 

     Bizim Hikayemiz

 

     Muş’ta sahnelenecek “Kanlı Nigar”ın bizden bir hikaye olduğunu vurgulayan Sahne Yönetmeni Haldun Özörten, “Biz Muş’a yabancı bir eserle gitmiyoruz. Seyircimizi onu sıkmayacak, güzel, hafif diyebileceğimiz bir müzikal ile buluşturacağız” diye konuştu.

 

     Özörten, “Kanlı Nigar”ı günümüze uyarladıklarını belirterek, “Kanlı Nigar Sadık Şendil’in bir hikayesi. ‘Kanlı Nigar’ bir genelev işletir. Biz bunu biraz daha değiştirdik. ‘Kanlı Nigar’ı genelev işleten bir hanım olarak almadık. Namusu ile para kazanan, bohçacılık yapan, fal bakan kadınları sahneye taşıdık” dedi.

 

     Orkestra yönetmeni Ahmet Kahyaoğlu, “Kanlı Nigar Müzikali”nin 25 Ocak 2014 tarihinde dünya prömiyerinin İzmir’de yapıldığını hatırlatarak, müzikal için “Düşündüren ve güldüren bir eser. ‘Kanlı Nigar’ın hayatına ilişkin acılar, sevinçler, beklentiler her şey var. Cem İdiz’in kaleminden bütün bunlar nokta atışı olarak çıkmış” diye konuştu.

 

     Kadının Fendi

 

     Kaderin farklı öykülerle buluşturduğu Nigar, Şetaret, Nefaset, Letafet ve Ülfet bir yandan bohçacılık, bir yandan falcılık yaparak para kazanmaktadırlar. Nigar, himayesindeki kadınlarla birlikte yeni bir eve taşınmış, kısa sürede başlarında erkek bulunmadığı için bütün mahallelinin merak konusu haline gelmiştir.

 

     Bu arada, Nigar’ın kendilerine borçlu olduğunu iddia eden biri Laz, diğeri Acem iki tüccar ile mahallenin namus bekçisi Haydar pek de iyi niyetli olmayarak Nigar’ın evinin kapısını çalınca, bir güzel dayak yemekle kalmaz, mahalleye de rezil olurlar. Sonunda aşıklar kavuşur, aşktan umudunu kesenler yeni bir sayfa açar. Tam bir “kadının fendi” hikayesi olan “Kanlı Nigar”, bu müzikalde anonim öyküden farklı, yeni bir yorumla sahneye getiriliyor.


     Aydınlık Gazetesi Ege Eki - 19.12.2017, Salı (Meral Akkaya)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5797743
Online Ziyaretçi Sayısı:32
Bugünlük Ziyaret :1239

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.