03.01.2018 / Devlet Tiyatroları ve Operadaki Son Atamaları Sanat Eleştirmeni Hayati Asılyazıcı Değerlendirdi

Asılyazıcı, Hayati


     “Devlet Tiyatroları” ve “Opera”da atamalar gerçekleştirdi. “Aydınlık” yazarı ve sahne sanatları eleştirmeni Hayati Asılyazıcı yeni atamaları değerlendirdi.

 

     Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü” ve “Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü”nde görev yapan isimlerin yerine yeni atamalar gerçekleştirdi. Biz de yeni atamaları “Aydınlık” yazarı ve sahne sanatları eleştirmeni Hayati Asılyazıcı’ya sorduk.

 

     - “Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü”ne “Bolşoy Tiyatrosu”ndan Londra’da “Covent Garden”a kadar önemli sahnelere çıkmış olan ünlü tenor Murat Karahan getirildi. Siz bu değişikliği nasıl yorumluyorsunuz?

     - Murat Karahan çok değerli bir sanatçımızdır. Avrupa’da çok ünlü başarılara da imza atmıştır. Kendisini iki üç yıl önce dinledim, çok başarılı bir insan. Cumhuriyetin yetiştirdiği değerli tenorlardan biri. Manon Lescaut (Puccini)’da sahne aldı ve çok büyük başarı sağladı. Genç bir arkadaş. Umarım başarılı olur ve iyi bir kadro kurarak orayı yönetir. Şu zamana kadar gerek Avrupa’da, gerek Türkiye’de bir çok başarıya imza atmış nitelikli biri. Avrupa’da bizi temsil eden bir genç. Bizden zaman zaman Opera’da böyle değerli sesler yetişiyor.

 

     Atatürk Sayesinde “Devlet Opera ve Tiyatro”nun Temeli Atıldı

 

     Atatürk döneminde “Devlet Operası”nın temeli atıldı. İlk mezunlarını 1940 yılında verdi ve “Tatbikat Sahnesi”nde bu mezunlar ilk opera gösterilerine başladılar. 1945’den sonra “Devlet Opera ve Tiyatrosu” “Cumhuriyet”in ilerlemesine ve memleketin aydınlanmasına fayda sağladı.

 

     - Bir başka değişiklik ise “Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü”nden… Görevden alınan Nejat Birecik’in yerine daha önce de bu görevi yürütmüş olan rejisör Mustafa Kurt atandı…

     - Mustafa Kurt çok iyi bir sanatçı, iyi bir rejisördür. “Sabancı Vakfı” ile “Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü”nün ortak düzenlediği tiyatro festivalini kuran, yöneten bir isimdir. Türkiye’de tiyatro sanat festivali yönetmek noktasında uzman bir isimdir. Eminim görevinde çok şey katacaktır. İki arkadaşımı şimdiden kutluyorum.


     Aydınlık Gazetesi - 03.01.2018, Çarşamba (Doğukan Çoban)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5797336
Online Ziyaretçi Sayısı:30
Bugünlük Ziyaret :1228

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.