27.05.2010 / Bağlama Üstadı Talip Özkan Vefat Etti

Özkan, Talip

     Akciğer kanseri teşhisi konan ve 2 yıldır tedavi gören Acıpayamlı bağlama üstadı Talip Özkan, İzmir’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

     Alınan bilgiye göre, akciğer kanseri teşhisi konulan Özkan, yaklaşık iki yıldır “9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi”nde tedavi görüyordu.

     Özkan için 29 Mayıs Cumartesi günü saat 11.00’de “TRT İzmir Radyosu”nda tören düzenlenecek. Özkan’ın cenazesi, aynı gün öğleyin “Alsancak Camisi”nde kılınacak namazın ardından “Narlıdere Mezarlığı”nda toprağa verilecek.

     “TRT İzmir Radyosu” emekli sanatçılarından Şinasi Uslu, bugün aldıkları acı haberle adeta yıkıldıklarını belirterek, “Bizi Talip Özkan Hocamız yetiştirdi, biz onun elinde büyüdük. Notayı ve saz çalmayı ondan öğrendik. Kendisi büyük bir üstattı. Bütün müzik aletlerini kullanmayı bilirdi. En büyük bağlama üstatlarındandı. Araştırmacı bir müzisyendi. Sevenlerinin başı sağ olsun. Çok üzgünüz” dedi.

     Derleme çalışmalarına büyük önem veren, birçok kentin ilçe ve köylerinden halk ezgileri derleyen Özkan, “İzmir Radyosu”nda sanatçı ve şeflik görevlerini sürdürürken Batı müziği disiplinlerini de çalışmıştı.

     Özkan, 1976-77 yıllarında Fransa’ya yerleşerek halk müziği çalışmalarına Avrupa’da devam etmiş, Avrupa’daki konser ve Türk müziği tanıtım çalışmalarını sürdürürken, “Paris Üniversitesi”nde önce müzikoloji, sonra etnomüzikoloji doktorası yapmış ve dersler vermişti.

     Bağlamada kendine özgü üslup ve icrasıyla bir ekol oluşturan Özkan’ın bağlama çalışındaki tarama tezeneli icra ve seri parmak hareketleri en belirgin özellikleri olarak kabul ediliyordu.

     www.haber7.com sitesinden alınmıştır. – 27.05.2010




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796236
Online Ziyaretçi Sayısı:30
Bugünlük Ziyaret :1178

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.