26.02.2018 / Anadolu’yu Dinledi Belgesel Oldu

Anadolu'nun Susmayan Türküleri


     Anadolu’yu karış karış dolaşan, müzik derlemeleri yapan Emre Dayıoğlu’nun yaşamı “Anadolu’nun Susmayan Türküleri” adıyla belgesel film oldu.

 

     Antalya’nın Kaş ilçesinde, “Kaş Turan Erdoğan Yılmaz Fen Lisesi” müzik öğretmeni ve halk müziği sanatçısı Emre Dayıoğlu’nun kendi yaşamı, müziğe başlaması, müzik yaşamı, Anadolu’yu gezerek yaptığı derlemeler, yerel sanatçıları kayıt altına alması film oldu. Kaş’ta başlayan filmin çekimleri Antalya, Muğla yaylalarında ve Teke yöresinde devam etti. Çekimlerde Emre Dayıoğlu’nun kayıt altına aldığı üç telli, tef, çoban kavalı ve düdük çalan birçok yerel sanatçı da rol aldı. Film boyunca yaylalarda yörükler, tahtacılar ve çingeneler ziyaret edildi. Dayıoğlu’nun yerel sanatçıları kayıt altına alışı, yöre insanıyla kahve sohbetleri çekildi. Filmin sonunda da Dayıoğlu ile röportaj yer aldı.


 

     Mart Ayında ABD’de


 

     28 dakikalık filmin yönetmenliğini Özgür Mercan, görüntü yönetmenliğini Yunus Emre Baştabak, kameramanlığını Burak Binici, müziklerini de Emre Dayıoğlu yaptı. “Kültür ve Turizm Bakanlığı”nın desteğiyle çekilen film ön elemeden geçerek 9- 11 Mart 2018 tarihlerinde ABD’nin Maryland Eyaleti’nde yapılacak olan “The Ocean City Film Festivali”nde yarışacak. Film ön elemeyi geçerek Türkiye’den yarışmaya katılmaya hak kazanan tek film oldu.


 

     3 Bin Yer 2 Bin 500 Kayıt


 

     Öğretmenlik yaşamına “Elmalı Bayralar İlkokulu”nda başlayan Emre Dayıoğlu okula getirdiği uluslararası sanatçılara konserler verdirdi ve okulda kurduğu halk müziği korosuyla da birçok yerde konserler verdi. Ayrıca kendi koordinasyonunda yerel halk sanatçılarını bir araya getirerek Antalya ve ilçelerinde halk müziği konserleri düzenleyen Dayıoğlu, geçen yıl Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılan “Astana Müzik Festivali”nde üç telli cura çalıp, türkü söyleyerek Türkiye’yi temsil etti. Dayıoğlu bugüne kadar 3 bine yakın yerleşim yerini dolaşarak yaklaşık 2 bin 500 yerel sanatçıyı kayıt altına aldı.


 

     Emre Dayıoğlu, “Bu film Anadolu’yu köy köy, ilçe ilçe, yayla yayla dolaşarak yaptığım müzik yolculuğunu anlatıyor. Filmin yarışmaya katılacak tek film olması, ülkemin adını tüm dünyaya duyuracak olması bana gurur veriyor” dedi.


 

     Filmin yönetmeni Özgür Mercan da “Film Toroslarda çekildiği için Türkçe adı ‘Torosların Susmayan Türküleri.’ Yurt dışında katıldığımız festivallerde Anadolu adı çok tanıdık olduğu için, ‘Anadolu’nun Susmayan Türküleri-Anatolia’s Relentless Ballads’ adıyla yarışacak” diye konuştu.



     Aydınlık Gazetesi - 26.02.2018, Pazartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5794503
Online Ziyaretçi Sayısı:37
Bugünlük Ziyaret :955

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.