27.02.2018 / 1919 Filmi Tuzla’da Tanıtıldı

Kartal 2 İstimbotu


     Çürümeye bırakılan “Kartal 2 İstimbotu”nun hikayesini anlatacak müze ve 1919 filminin tanıtımı yapıldı.


 

     Mustafa Kemal Atatürk’ün “Geldikleri gibi giderler” sözünü söylediği “Kartal 2 İstimbotu”nun tarihsel yolculuğu, kurtarılma ve restorasyon hikayesi, anıt müze projesi ile 1919 sinema filmi projesinin anlatıldığı tanıtım toplantılarının birincisi İstanbul Tuzla’da yapıldı. Tuzla’da çürümeye terk edilmiş halde bulunarak kurtarılan “Kartal 2 İstimbotu” için seferberlik ilan edilmiş, tarihi önemdeki geminin restorasyonuna başlanmıştı. “Kartal Platformu” adıyla bir araya gelen birçok mühendis, mimar ve sanatçı Kartal’ın kurtuluş hikayesini ve 1919 filmi projesini anlatmak için “Cemal Süreyya Kültür Merkezi”nde bir araya geldi. Toplantıya “Kartal Platformu” üyelerinin yanı sıra konuyu takip eden ve 1919 filmi projesine katkıda bulunmak isteyen Tuzlalılar da katıldı.


 

     1919 filmi tanıtım toplantısına desteklerini gönderen emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Tuzla’nın Türk denizciliğinin endüstriyel merkezi olduğunu belirterek, “Tuzla halkının tarihimize, geleceğimize sahip çıkması, 107 yaşındaki Kartal’ın restorasyonu ve 1919 filmine katkı sağlaması çok değerlidir” mesajını iletti. “1919 Filmi” oyuncusu ve “Kartal Platformu” üyesi Edhem Dirvana, Atatürk’ün denizcileşmeye verdiği öneme dikkat çekti. Mehmetçiğin “Afrin”de verdiği mücadelenin önemine değinen Dirvana, “Fırat Kalkanı ve Afrin operasyonlarında terör gruplarının Akdeniz’e açılmasını önlemek için mücadele ediyoruz. Deniz bu kadar önemli, ama biz 440 bin kilometrekare kıyımızı doğru kullanamıyoruz. Şehitlerimize borcumuzu bu mavi vatana sahip çıkarak ödeyebiliriz” dedi.


 

     Direnç Gemiye Yansımış


 

     1919 filmi yapımcısı İbrahim Benli, “Kartal Gemisi”nin denizden çıkarılırken parçalanma ihtimali taşıdığını belirtirken, “Mustafa Kemal’in dirençli ruhu o gemiye yansımış, o gemi Atatürk’ün ruhuyla direndi” ifadelerini kullandı. Atatürk’e dair film sayısının az olduğunu söyleyen Benli, “Can Dündar’ın filmi Atatürk filmi değildi. Bu filmin kaynağı işadamları olabilirdi, ama bu film Mustafa Kemal’in askerlerinin filmi olacak” diye konuştu.


 

     Filmin yönetmeni Serkan Koç, restorasyon sürecinin belgesel haline geleceğini söyleyerek, gruplar halinde “Kartal”a ziyaretler düzenlemeyi düşündüklerini aktardı. “Bir Atatürk filmini ancak Türk devrimcileri çekebilir. Sinema dünyası içinde çalışan, Atatürk gibi düşünen insanlar çekebilir” şeklinde konuşan Koç, “1919 Filmi”nin Mayıs 2019’da vizyona girmesini planladıklarını ve “Kurtuluş Savaşı”na dair devam filmleri çekmek istediklerini vurguladı.



     Aydınlık Gazetesi - 27.02.2018, Salı




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5795747
Online Ziyaretçi Sayısı:35
Bugünlük Ziyaret :1146

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.