08.03.2018 / Kadının Ürettiği Her Gün 8 Mart

Cumhuriyet Kadınları Korosu


     Köy kadınlarının kurduğu “Cumhuriyet Kadınları Korosu” ülkemizin sevinçlerini ve üzüntülerini türkülerle ilmek ilmek işliyor.


 

     Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesine bağlı “Ertuğrul Köyü”nde yaşayan 17 kadından oluşan “Cumhuriyet Kadınları Korosu”, Trakya’nın unutulmaya yüz tutmuş türkülerini genç kuşaklara aktarmak için seslendiriyor. Köydeki işlerinden arta kalan zamanlarında bir araya gelerek türküler söyleyen kadınlar, emekli müzik öğretmeni Şükran Akdeniz’in desteğiyle kurdukları koroyla kadınların sesi oldu.


 

     “Biz bugün böyle özgürce sesimizi haykırıyorsak bunu Cumhuriyete borçluyuz” diyen Şükran Akdeniz ve koro üyesi kadınlarımız Fatma Uludağ, Saniye Akyıldız ve İkbal Dinçer ile konuştuk. Koronun kurucusu ve aynı zamanda şefliğini yapan Şükran Akdeniz, “İçimizdeki Atatürk sevdasını haykırmak ve yeni nesile bu sevdayı anlatan türküleri aktarmak için bu koroyu kurduk” dedi.


 

     “Türk Kadını Ülkesinin Sorunlarına Duyarsız Kalamaz”


 

     Başta sadece unutulmaya yüz tutmuş türküleri gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulan koronun daha sonra toplumsal bir sorumluluk üstlendiğini söyleyen Akdeniz şöyle konuştu: “Koroyu kurduğumuz gün amacımız türkülerimizi gelecek nesillere aktarmaktı. Ancak daha sonra korodaki kadınların azmini ve başarısını, her konuda bilgi sahibi olduklarını, Türkiye’mizin dertlerine sevinçlerine duyarsız kalmadıklarını gördüm. Köy kadınlarımız en küçük bir olayda bile sesimizi duyuralım, bizim de düşüncelerimiz, söyleyecek sözümüz var diyelim dediler. Cumhuriyet kadınlarıyız biz, ülkemizin sorunlarına duyarsız kalamadık ve tepkilerimizi, söylemek istediklerimizi türkülerle haykırdık. Çocuk gelinler olmasın dedik ve istismara uğrayan yavrularımız için türkülerle yeter dedik. Şeker fabrikaları kapatılmasın diye türkülerle haykırıyoruz. Mehmetçiğimize olan sevgimizi ve minnetimizi de yine türkülerimizle ilettik.”


 

     Kadınlar günüyle ilgili düşüncelerini paylaşan Şükran Akdeniz, şunları söyledi: “Türk kadını için ürettiği ve sevgiyi saygıyı paylaştığı her gün aslında 8 Mart’tır. Bizi sadece bir gün hatırlayıp o gün kutlamalar yapmasınlar. Kadına iş imkanı versinler, üretim yapsın, ürettiğini paylaşsın, ülke ekonomisine katkı sağlasın. Kocadan para bekleyen kadınlar olmasın, herkesin kolunda altın bir bileziği olsun. Ürettikçe kendi değerinin farkına varsın ve kimseye boyun eğmesin.”


 

     “Alpullu Kolumuz Kanadımız”


 

     Şükran Akdeniz, “Alpullu’nun satılacağını duyunca kolumuz kanadımız kırıldı. Şeker fabrikaları satılırsa köylü evine ekmek götürebilir mi? Şeker pancarı Trakya için altın değerinde. Biz toprağın altından şeker pancarını çıkarırken öyle mutlu olurduk ki tarlada türküler söylerdik, altın bulmuş gibi sevinirdik. Şimdi bizim hazinemize göz diktiler. Elimizden almalarına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.


 

     Şeker fabrikalarının kapatılmasına ve satılmasına oldukça tepkili olan Cumhuriyet kadınları bu tepkiyi duyurmak için bir de video çekti. Fatma Uludağ (63), şunları söyledi: “Alpullu Şeker Fabrikasını kapatmasınlar. Herkes oradan ekmek yiyor. Pancar üretiliyor, hayvanlarımıza küspe çıkıyor. Köylünün, çiftçinin üretim hakkı elinden alınırsa ne yapar? Ne yer ne içer? Köylü üretmezse Türkiye nasıl kalkınır? Hükümet sesimizi duysun. Şekerimizi, hayvanlarımızın yemini başka ülkelerden almak istemiyoruz. Verimli toprağımız, fabrikalarımız varken neden satıyorlar fabrikalarımızı?”


 

     “Atatürk’ün Mirasını Sattırmayız”


 

     Birsen Ay (50) da şeker fabrikalarının satılmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini şu sözlerle dile getirdi: “Şeker fabrikalarını satacağız diyorlar. Biz bu fabrikaların kapatılmaması ve satılmaması için grevdeyiz. ‘Alpullu Şeker Fabrikası’ satılamaz. Atatürk’ün kurduğu ve bize bıraktığı mirası sattırmayız. 1926’dan beri bu fabrika halkındır, bizimdir.”


 

     Anneler Kız Çocuklarını Okutsun


 

     Saniye Akyıldız (50), eğitimle her şeyin üstesinden geliriz diyerek şöyle konuşuyor: “Kadınlar eğitimli olsun, ekonomik özgürlüklerini ellerine alsınlar. 8 Mart’ta gazetelerde televizyonlarda öldürülen kadınları değil başarılarıyla ülkesini kalkındıran, Türkiye’nin adını dünyaya duyuran kadınlarımızı görmek istiyoruz. Özellikle annelere sesleniyorum kızlarınızı okutun, meslek sahibi edin. Kendi ayakları üzerinde dursunlar, bir erkeğin gölgesinde yaşamasınlar. Şiddete uğradıkları zaman susmasınlar, sinmesinler. Özgür olalım, çalışalım kazanalım. Böyle olsun ki sadece 8 Mart değil her gün bize kadınlar günü olsun.”


 

     Yüreğimiz Kınalı Kuzularımızda


 

     Cumhuriyet kadınları, Afrin’deki Mehmetçikler için de video çekti. Onlara desteklerini türkülerle iletti.


 

     İkbal Dinçer (58): “Afrin’deki Mehmetçikler bizim evlatlarımız bizler de onların analarıyız. Yüreğimiz kalbimiz onlarla. Vatanları için bayrakları için savaşıyorlar. Cumhuriyet anaları olarak hepsiyle gurur duyuyoruz. Allah onlara güç versin, kuvvet versin. Eşlerine, yavrularına, analarına, babalarına sağ salim dönsünler. Kınalı kuzularımız ölmesin.”


 

     Mehmetçik’ten Feyz Almalıyız


 

     Şükran Akdeniz, “Ülkemizin birliğine ve bütünlüğüne göz diken emperyalist güçlere karşı ‘Kuvayı Milliye’ ruhuyla bir olmalıyız. Türkü Kürdü Lazı Çerkezi hepimiz bir ağacın köküyüz ve vatanımıza sımsıkı sarılmalıyız. Mehmetçiklerimiz emperyalizme karşı mücadele için balçık içinde savaşıyor. Her birini alnından öpüyorum. Herkes Mehmetçikten feyz almalı ve Atatürk’ün bıraktığı tam bağımsız Türkiye’ye sahip çıkmalı” dedi.



     Aydınlık Gazetesi - 08.03.2018, Perşembe




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796516
Online Ziyaretçi Sayısı:31
Bugünlük Ziyaret :1188

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.