16.03.2018 / İstiklal Marşı’na Dokundurtmayız!

İstiklal Marşı'na Dokundurtmayız


     Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “İstiklal Marşı”nın bestesinin iyi olmadığı ve değişebileceği yönündeki açıklamalarına müzisyenler tepki gösterdi.


 

     Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “İstiklal Marşı”nın bestesinin değişebileceği sinyalini vermesine ve bestenin iyi olmadığını söylemesine sanatçılardan tepki geldi. Müzisyenler, “Bu konu müzisyenlerin konusu. ‘İstiklal Marşı’na dokundurtmayız” dediler.


 

     Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İstiklal Marşı”nın bestesinin değişebileceği sinyalini vererek, “En büyük üzüntüm bu emsalsiz marşın hakiki manasını yüreklere nakşedecek bir bestenin bulunamamış olmasıdır. O beste ile güftenin birbirini tamamlaması çok önemlidir. Burada bestekarlara büyük iş düşüyor” ifadeleri, sanatçılar tarafından büyük tepkiyle karşılandı. “Türkiye Sanatçılar Birliği” Başkanı ve ilk kadın orkestra şefi İnci Özdil, bu konunun Cumhurbaşkanı’nın işi olmadığını, müzisyenlerin işi olduğunu söyledi. “Marş, bir ulusun maddi gerçekliğidir” diyen Özdil, “Türk milletinin taşla, kanla, irfanla kurduğu bir devletin başı dik duruş formudur İstiklal Marşı. Milletin gururunu, onurunu ve zaferlerini anlatır marş. Kimseye dokundurtmayız” ifadesini kullandı. Marş ile ilahi arasındaki farkı “Aydınlık”a anlatan Özdil şu vurguları yaptı:


 

     “Marş Bir Formdur”


 

     “Marş müzik biliminde bir formdur. İlahi ise bambaşka bir şeydir. Amacı da farklıdır. İlahilerde Allah’a boyun eğersin. O boyun eğmek vardır. İlahinin maksadı başkadır ve müzik biliminin dışındadır. Ama marşta bir ulusun maddi gerçekliği söz konusudur. İkisini birbirine karıştırmak, müzik cahillerinin yapacağı bir arabesktir. Herkes kendi işini yapsın. Siz kendi işinizi yapın, Cumhurbaşkanlığı yapın, ‘Milli Marş’ın korunması bize ait, sanatçının işidir. Kimseye de dokundurtmayız. Bir milletin zaferini ve onurunu bir ilahi form anlatamaz.”


 

     Vatan savaşı verildiği bu süreçte ulusal değerleri yıpratabilecek ve toplumsal ayrışmaya yol açabilecek tartışmalara girilmesinin doğru olmadığını vurgulayan “Müzik Eğitimcileri Derneği” Başkanı Refik Saydam da “İstiklal Marşı cumhuriyet, tarihsel ve ulusal bir değerimizdir” dedi. “Aydınlık”a konuşan Saydam şunları söyledi:


 

     “Hiç kimsenin bir tartışma açmaması gerekir. Cumhuriyet öncesinde bizim bir milli marşımız yoktu. Milli marşlar, büyük toplumsal dönüşüm dönemlerinde, toplumun gereksinimi doğrultusunda yaratılır ve yazılır. ‘İstiklal Marşı’ da bizim ‘Kurtuluş Savaşı ve Devrimleri’ sürecinde ulusumuzun yarattığı önemli bir tarihsel değerimiz. Bestesi ve sözleri itibariyle toplum tarafından da benimsenmiştir. Bunun üzerine bir tartışma yapılması doğru değildir. Türkiye’nin vatan savaşı verdiği bir süreç içerisinde toplumu bölecek, kutuplaştıracak, ulusal değerleri yıpratacak bir tartışmaya hiç kimsenin girmemesi gerekiyor.”


 

     “Ulusal Marşlar Sürekli Değiştirilmez”


 

     “İstiklal Marşı” bestecisi Osman Zeki Üngör’ün oğlu Ekrem Zeki Ün’ün “Ankara Devlet Konservatuvarı”nda 5. kuşak öğrencilerinden olan müzisyen Nazlı Işıldak da bestenin 20’inci yüzyıl başlarında bestelendiğine dikkat çekti. “Aydınlık”a düşüncelerini aktaran Işıldak, “Ulusal marşlar can istedi diye değiştirilmez” dedi. Işıldak şunları söyledi:



     “Dönem müziği diye bir şey var. Her dönemin müziği her zaman beğenilmeyebilir. Sonuçta 20. yüzyıl başlarında bestelenmiş bir müzik. Bir marş konsepti var. Bunu duygulara hitap etsin diye yazsaydı Osman Zeki Üngör, makamsal bir şey de yazardı. Ulusal marşlar da öyle can istedi diye değiştirilemez. Hiçbir ulusal marş, her dönem insanın duygularına müzikal anlamda hitap etsin diye yazılmamıştır. Milleti temsil etsin diye yazılmıştır.”


 

     Mehmet Akif Ersoy’un Torunundan Erdoğan’a Yanıt


 

     Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “İstiklal Marşı” sözlerine Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Ersoy Argon’dan yanıt geldi. Argon, “Allah bu millette bir daha ne güftesi ile ne bestesi ile yeniden ‘İstiklal Marşı’ yazdırmasın” dedi.


 

     “Cumhurbaşkanımızla Aynı Fikirde Değilim”


 

     Türkiye’nin tanınan müzisyen ve bestecilerinden Tuluyhan Uğurlu da konuyla ilgili görüşlerini sosyal medyadan paylaştı. Uğurlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız ile aynı fikirde değilim, milletimizin yeni bir marş melodisine ihtiyacı yoktur” dedi.


 

     “Beste doğru değil” eleştirileri ile ilgili Uğurlu şunları paylaştı: “İstiklal Marşı’mızın melodisi çok güzel düşünülmüş ve belki dünyadaki sayılı güzel marş melodilerinden biridir. Bestecisi Zeki Üngör Türk müziğine son derece büyük hizmetleri olmuş, ‘Bando Mızıka Okulu’nun kurulmasına öncülük etmiş, çok değerli bir insanımızdır.


 

     Zaten Mehmet Akif, Yahya Kemal, Necip Fazıl gibi derinliği olan şairlerin ‘lokomotif’ şiirlerinin altında ne müzik olursa olsun, ne beste yapılırsa yapılsın ezilmeye mahkumdur. Bu manada aslında milli marşımızın melodisi kötü bir sınav vermemiştir.”



     Aydınlık Gazetesi - 16.03.2018, Cuma (Erdem Atay)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5794167
Online Ziyaretçi Sayısı:29
Bugünlük Ziyaret :847

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.