08.05.2018 / İşçi Çocukların Grevi Müzikalde

Gasteciler Müzikali


     “ODTÜ Müzikal Topluluğu” (The Company Musicals) yirminci senesinde, yedi aylık yoğun bir çalışma sonucu Türkçeleştirdiği ilk “Broadway Müzikali”ni sahneledi. “Ankara Leyla Gencer Sahnesi”nde prömiyer yapan “Gasteciler Müzikali”, Türkçe’nin melodik, biçimsel ve prozodik özellikleri göz önünde tutularak Türkçeleştirildi. Uluslararası başarıya ulaşmış müzikal, doksan kişinin tamamen gönüllülük esaslı yoğun çabayla ortaya koydukları emeğin ürünü olarak sahneye çıktı.

 

     Gerçeklerin Dışavurumu


 

     “Tony Ödülleri”nde “En İyi Müzik” ve “En İyi Koreografi” ödüllerini kazanan “Gasteciler Müzikali”, basın imparatoru Pulitzer’a karşı, işçi çocukların 1899’da başlattığı grevi konu alıyor. Müzikal, kötü çalışma şartları sonucu gazete işçisi çocukların başlattıkları grevin, büyük çaplı bir direnişe dönüşümünü, heyecan verici koreografileri, güçlü metni ve “Güzel ve Çirkin”in bestekarı Alan Menken’in besteleri ile sahneye taşıyor. “Gasteciler”, konu aldığı hikayenin üstünden 120 yıl geçmiş olsa da baki kalan işçi mücadelesi, sansür, çocuk işçiler problemi, bürokrasi-basın ilişkisindeki şantaj faktörü gibi evrensel ve ebedi gerçekleri, sahne sanatlarının en dışavurumcu formlarından biri olan müzikal yoluyla aktarıyor. “En İyi Müzikal” dahil sekiz dalda “Tony”ye aday gösterilen eser ABD, Almanya ve Güney Kore’de uluslararası başarıya ulaştıktan sonra Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluştu.


 

     İlkleri Sahneliyorlar


 

     Vokal, teknik, orkestra ve sosyal olmak üzere dört ekipten oluşan “ODTÜ Müzikal Topluluğu”, her sene “Broadway” veya “West End”de kritik başarıya ulaşmış sahne müzikallerinin prodüksiyonunu yapıyor. Makyajından kostümüne, dekorundan ışığına, dramasından koreografisine, korosundan orkestral altyapısına kadar, müzikal tiyatro prodüksiyonundaki bütün süreçleri düzenleyerek, klasik veya Türkiye’de hiç sahnelenmemiş müzikalleri sahneye koyuyor.



     Aydınlık Gazetesi - 08.05.2018, Salı




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796237
Online Ziyaretçi Sayısı:30
Bugünlük Ziyaret :1178

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.