09.05.2018 / ‘Galatasanat’ın Çabasıyla Okula Geri Döndüler

Galatasanat'ın Çabası


     “Galatasanat Sosyal Sorumluluk Projesi” bu yıl Afyonkarahisar’da bir köy okulunda uygulandı. Öğrenciler tangoyla tanıştılar, sahneye çıktılar…


 

     “İstanbul Galatasaray Lisesi” öğrencileri tarafından düzenlenen “Galatasanat Sosyal Sorumluluk Projesi” 10’ncu yılında Afyonkarahisar’da bir köy okulunda uygulandı. 53 Galatasaraylı, üç öğretmenleriyle birlikte, “Köprülü Köyü”nde ilkokul ve ortaokul seviyesinde 120 öğrenciyle buluştu. Açılan atölyelerde keman, tiyatro ve tango dersleri verildi. Beş günlük eğitimin ardından çocuklar, düzenlenen etkinlikte eserlerini sergilediler.


 

     “Çocuk gelin” sorununun yaygın olduğu köyde, aileleri ziyaret eden öğrenci ve öğretmenler, 14 yaşında okuldan alınan iki kız öğrencinin ailesini ikna ederek yeniden okula gönderilmelerini sağladılar.


 

     İlk Tango


 

     Son gün düzenlenen gösteride öğrenciler hayatlarında ilk kez tango yaptılar. “Galatasanat Sosyal Sorumluk Projesi” Sorumlu Öğretmeni Zekeriya Çakmak, çocuklara olanak sağlandığında neleri başarabileceklerini göstermek istediklerini söyledi. Bugüne kadar Nevşehir, Mardin, Artvin, Adana, Malatya gibi şehirlerin kırsal alanlarında olanakları ve fiziki altyapıları olmayan ama eksiklikleri giderildiğinde birçok şeyi başarabilen okul öğrencilerine ulaştıklarını belirten Çakmak, “Sanatın yaratacağı aydınlanmanın, açacağı pencerenin, çocukların ufkunu genişleteceğinin farkındayız” dedi.


 

     “Yürekleri Kocaman”


 

     Çalışmaya katılan 11’nci sınıf öğrencisi Feyza Çalışkan, “Öğrenciler bizi ilk gördüklerinde çok garipsediler” dedi, “Ama bir kaç saat içinde sanki yıllardır birlikteymişiz gibi davranmaya başladılar. Öğrenmeye çok açıklar. Yürekleri kocaman.”


 

     Kız çocukların okuldan alınarak küçük yaşta evlendirilmesine karşı öğretmenler yıllardır çabalıyordu. Çalışkan, “Biz de bu konuda bir şeyler yapmak istedik” dedi, “Zor ama deneyelim dedik. Gruplar halinde evleri ziyaret ettik. Ailelere, bizim okuyarak buralara geldiğimizi söyledik. Dikte eder gibi değil, kendimizden örnekler vererek...” İşte, 14 yaşındaki o iki kız çocuğu böyle dönmüşler okula.


 

     Feyza Çalışkan, “Cuma sabahı bizi okul kapısında karşıladılar” dedi. Son gün düzenlenen etkinliğe çocukların anneleriyle birlikte babaları da gelmiş. Gösterileri yüzleri gülerek izlemişler…



     Aydınlık Gazetesi - 09.05.2018, Çarşamba




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5798054
Online Ziyaretçi Sayısı:31
Bugünlük Ziyaret :1245

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.