20.05.2018 / Oyuncu ve Eleştirmenin Gözünden Türk Sineması

Yaylı, Ali


     “Türk Sineması” nereden nereye geldi? “Yeşilçam”dan bugüne sinema ve sinema sanatçılarının değişmeyen sorunları… Sinema-devlet ilişkisi ne durumda? Sinemaseverler bu soruların yanıtlarını Kadıköy’de “Erkan Yücel Kültür Merkezi”nde tartıştı. Sinema eleştirmeni Tunca Arslan ve tiyatro oyuncusu Ali Yaylı’nın konuşmacı olduğu “Geçmişten Günümüze Türk Sineması” başlıklı panelde ilk olarak “Yeşilçam Dönemi” ele alındı. “Yeşilçam”ın özelliklerini anlatan Arslan, şöyle konuştu: “Yeşilçam’ın halk tarafından benimsenmesi ve halen beğeniyle izlenmesinin altında yatan neden henüz tam olarak açıklanabilmiş değil. Çok sayıda izleyiciye ulaşmasına rağmen geliştirilememesinin nedeniyse bir sinema endüstrisinin kurulmamış olması. Sinema bir devlet politikası olarak ele alınmış olsaydı farklı olurdu.”


 

     Arslan, sinemanın bugün geldiği noktayı şu sözlerle anlattı: “Örneğin İran ve Çin sinemasına baktığımızda devlet desteğinin, bu ülkelerdeki sinemaya katkısı çok ciddi boyutlardadır. Bizde de böyle bir teşvikin olması sinemanın ilerlemesini çok daha hızlandıracaktır. Ben yine de, gerek popüler sinema gerekse de sanat sineması olarak Türk sinemasının ilerlediğini görüyorum.”


 

     Tunca’dan sonra söz alan Ali Yaylı da, Yeşilçam’la gelişen Türk sinemasının fedakarlık üzerine kurulu olduğunu belirtti:


 

     “Yeşilçam’ın başarısı sinema emekçilerinin gösterdiği fedakarlıklara bağlıdır. Bir yasanın olmamasına rağmen kendini sinemaya adamış oyuncular, yapımcılar ve teknik ekibin üretkenliği sayesinde var olmuştur.” Rol aldığı sinemalarda yaşadığı zorluklardan örnekler veren Yaylı şöyle devam etti: “Beni oyuncu olarak koruyan bir yasa yok. Her hükümet kurulduğunda kültür bakanı olan kişi sanatçıları toplar, yasa için sözler verilir. Ama her seferinde yine bir sonuç alınamaz.”


 

     Etkinliğin sonunda soru-cevap bölümüne geçildi. Sinemaseverler, panelin öğretici olduğunu ve bir sonraki paneli merakla beklediklerini dile getirdi.



     Aydınlık Gazetesi - 20.05.2018, Pazar (Osman Erbil)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5797963
Online Ziyaretçi Sayısı:30
Bugünlük Ziyaret :1244

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.