12.07.2009 / İçeri Girip Konseri Dağıtmayı da Bilirdik!


     İdil Biret Konseri Sırasında Topkapı Sarayı Dışında Eylem Yapan Alperenlerden Açıklama!

     Topkapı Sarayı’ndaki İdil Biret konserini ‘şarap içiliyor’ diye protesto eden Alperen Ocakları hakkında savcılık soruşturma başlattı. Alperen Ocakları ise özrü kabahatinden beter bir savunma yaptı: “Tepkimiz İdil Biret’e değil, şarap içilmesine. İstesek bilet alıp konsere girer, arbede çıkarırdık!”

     Alperen Ocakları’nın, Topkapı Sarayı’nda bir şarap firmasının sponsorluğunda “Şarabını, minderini kap Topkapı Sarayı’na gel” tanıtımıyla yapılan İdil Biret konserini basma girişiminin yankıları sürüyor. “Doğu Türkistan’da Uygur Türklerinin katledildiği olaylara rağmen Kutsal Emanetler’in bulunduğu Topkapı Sarayı’nda içkili konser düzenlenmesi”ne tepki gösterdiklerini iddia eden Alperen Ocakları üyesi grup, içeri giremeyince Topkapı Sarayı önünde Alperen Ocakları bayrakları üzerinde akşam namazı kılmış ve daha sonra Doğu Türkistan’daki Uygur Türkleri için dua etmişti. Kamuoyunda büyük tepkiye neden olan provokatif olayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı da soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında polis, görüntülere dayanarak olaya karışanları tespit etti. Olayların başındaki Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Mustafa Kayatuzu dün emniyete gelerek ifade verdi. Polis olaya karışanların kimliklerini tespit ettikten sonra ise hazırladığı soruşturma dosyasını savcılığa gönderdi.

     Bu Protestoyu Başka Türlü de Yapabilirdik

     Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın da “Mide bulandırıcı. Bunu yapanlar ilkel yaratıklar” şeklinde sert tepkide bulunduğu Alperen Ocakları yöneticileri yaptıklarını savundu. En garip savunmayı ise Alperen Ocakları Genel Sekreteri Aslan Kadir Berk yaptı. Protestonun demokratik hakları olduğunu söyleyen Berk, “Bunu başka türlü de yapabilirdik. Bilet alıp içeri girerek arbede çıkarabilirdik ama bunu yapmadık. Ama İdil Hanım ya da onun sanatıyla ilgili hiçbir sorunumuz yok. Ancak bunun bir şarap firması tarafından insani değerleri sarsacak, incitecek bir şekilde afişe edilmesi bizi üzmüştür. Bence haklı bir tepkidir” dedi.

     Fatih Sultan Mehmet Olsa İçki İçirmezdik!

     Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Mustafa Kayatuzu da Topkapı Sarayı’nda gösterdikleri tepkinin tamamıyla içki servisine karşı gösterildiğini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Topkapı Sarayı’nda yılardır içki satış mekanları olduğunu ve isteyenin şarap içtiğini belirtmesine çok sert tepki gösteren Kayatuzu, “Bakan Günay şunu iyi bilmelidir ki Alperenler Fatih Sultan Mehmet ya da Yavuz Sultan Selim döneminde yaşıyor olsaydı ve önceki günkü gibi bir içkili gece düzenlenseydi biz o sarayın kapısına gider tepkimizi ortaya koyardık. Sarayın Müdürü Sayın Prof. Dr. İlber Ortaylı hocamız daha önce bu konsere izin vermediğini söylemişti. Kendisi saraya gelen fazla ziyaretçiden bile şikayetçi. Hal böyleyken nasıl oldu da bu konsere izin verildi?”

     Ortaylı: “Daha Önce de Konsere İzin Verdim

     Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı ise Kayatuzu’nun iddialarının aksine daha önce konsere izin verdiğini söyledi: “Topkapı Sarayı’na gelen ziyaretçi sayısının çok fazla olmasından dolayı kaygı taşıyorum, ancak Mustafa Kayatuzu İdil Hanım’ın konseriyle bu kaygımı nasıl bağdaştırmış anlayamadım. Konser Kutsal Emanetlerin oldukça uzağında yapıldı. Yani sarayın girişindeki birinci avluda gerçekleştirildi. Benim tepkim konserin ilan ediliş şekline ilişkindi. Yani o konser ne çayırda uzanılacak türden bir müziğin çalındığı ne de o şekilde dinlenebilecek bir konserdi. Ancak konser için gelen insanlarla görüştüm ve izin verdim.”

     Alperenler’le BBP Arasında ‘İdil Biret Çatlağı’ mı Var?

     Protesto sonrasında BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu’nun, “Herkes minderini, şarabını kapıp dilediği yere gitmeye hakkı vardır” açıklaması “BBP ile Alperen Ocakları arasında çatlak mı var” sorusunu gündeme getirdi. Alperen Ocakları Genel Başkanı Abdullah Gürgür, “Sayın Topçu’yla biraz önce görüştüm. Kendisiyle bu konuda tam bir fikir birliği içerisindeyiz. Sadece protestomuzun gerçekleştirilme yöntemine ilişkin bir farklılık olabilir. Eğer önceki günkü Alperenler’in tepkisi ocağımızın resmi tepkisi olsaydı bu şekilde protesto etmezdik. Oradaki tepki kurumsal bir tepki değildi” dedi. BBP Genel Sekreteri Mustafa Destici de Topçu’nun demeçlerinin basına eksik yansıdığını iddia etti: “Sayın Başkan minderini şarabını alan her yere gidebilir derken örneğin İstanbul’da içki içilebilecek binlerce yerden bahsediyordu. Alperen Ocakları demokratik haklarına uygun bir tepki verdi. Alperen Ocakları’nın İdil Biret’ten özür dileyip dilememesi onların bileceği iş. BBP olarak biz bu konuda bir şey diyemeyiz, çünkü Alperen Ocakları ayrı bir tüzel kişiliktir.”

     Hürriyet Gazetesi - 12.07.2009, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5797444
Online Ziyaretçi Sayısı:28
Bugünlük Ziyaret :1231

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.