23.06.2018 / ‘Koçarlı’nın Altını’na Büyük Festival

Koçarlı Çamfıstığı Festivali


     Dünyanın ve Türkiye’nin en fazla çamfıstığı üreten ilçesi olan Koçarlı’da geleneksel olarak her yıl düzenlenen “Koçarlı Çamfıstığı Festivali”nin 13’üncüsü büyük bir katılım ve coşkuyla gerçekleşti.

 

     Aynı zamanda “Koçarlı Ziraat Odası” Başkanı olan Koçarlı Belediye Başkanı Mutlu Öztürk’ün ifadesiyle, Türkiye dünyadaki çamfıstığı üretiminin yüzde 50’sini üretiyor. Türkiye’deki üretimin yüzde 50’sini ise Aydın’ın Koçarlı ilçesindeki dağ köyleri gerçekleştiriyor. Yani kısaca özetlemek gerekirse, Koçarlı ilçesi, dünya üretiminin dörtte birini tek başına gerçekleştiren bir ilçe olarak, dünya çamfıstığının başkenti sayılabilir.

 

     Festivale Büyük İlgi

 

     Koçarlı ilçesinin adeta hayat damarı olan, hem Aydın ilinin, hem de Türkiye’nin önemli ekonomik ürünleri arasında yer alan çamfıstığını tanıtmak, ilçenin çamfıstığı üretiminde marka değerini yükseltmek, sosyal, kültürel ve ekonomik olarak ilçeye canlılık kazandırmak amacıyla her yıl yapılan “Koçarlı Çamfıstığı Festivali”nin bu yıl 13’üncüsü düzenlendi. İki gün süren festivalde etkinlikler düzenlendi, Koçarlı halkı geleneksel “Cumhuriyet Yürüyüşü”nü yaptı. Meşaleler ve maskotlar eşliğinde düzenlenen fener alayı, ilçeyi turladıktan sonra tekrar “Cumhuriyet Meydanı”ndaki konser alanına gelerek yürüyüşü noktaladı. Gece, Edip Akbayram’ın verdiği konserle sonlandı. Akbayram’ın şarkılarına onbinlerce izleyici koro halinde eşlik etti. Festivalin ikinci gününde dans grupları ve müzik grupları sahne aldı. Ayrıca Aydınlıların “künar” dediği çamfıstığı içi kullanılarak bu yıl ilk kez 10 bin kişilik helva yapıldı ve yurttaşlara dağıtıldı. Festivalin kapanış konserini Yıldız Tilbe verdi.

 

     Gazetemize konuşan Öztürk, halk arasında “Koçarlı’nın altını” olarak bilinen çamfıstığının, ilçe ve Türkiye ekonomisine büyük katkı sağladığını söyledi. Türkiye’deki çamfıstığı üretiminin yüzde 50’sinin Koçarlı’da olduğunu belirten Öztürk şöyle devam etti: “İnsanlarımız bu ağaçlara gözü gibi bakar ve bundan gelir elde eder. Onun için biz Koçarlı’da geçmişten beri çamfıstığına çok çok önem veriyoruz. Bütün muhtarlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızın birlik ve beraberlik içinde kaynaşmasıyla, festivalimiz için seferber oluyoruz ve festivalimizi de çok önemsiyoruz.”

     Aydınlık Gazetesi - 23.06.2018, Cumartesi (Güçlü Çezik)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5771180
Online Ziyaretçi Sayısı:28
Bugünlük Ziyaret :1051

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.