10.01.2010 / Şenlendirici'den Roman Açılımı

Şenlendirici, Hüsnü


     Biz Romanlar olarak açılımı kendi içimizde yaptık, Türkiye’de Türk vatandaşı gibi yaşayarak...

     Klarinet sanatçısı Hüsnü Şenlendirici, geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin gündemine gelen “Roman Açılımı” ile ilgili “Biz Romanlar olarak açılımı kendi içimizde yaptık, Türkiye’de Türk vatandaşı gibi yaşayarak” dedi.

     “Anadolu Ajansı” muhabirinin görüştüğü Şenlendirici süreci çok karışık gördüğünü ifade ederek, “Önümüzdeki dönemde neler olacağını ve nelerin açılıp nelerin kapanacağını göreceğiz” şeklinde konuştu.

     Şenlendirici “Türkiye’de yaşayan Romanlar, dünyanın diğer yerlerindeki Romanlara göre çok asimile olmuş ve neredeyse tamamen Türkleşmiş durumda. Hepsi Türklüğü ile övünür. Roman halkı biraz da kendi haklarını savunamayan ve bunun pek farkında olmayan bir halk. Ancak genel olarak bakıldığında şikayetsiz bir şekilde yaşıyoruz. İyisiyle kötüsüyle yaşamaya çalışıyoruz bu ülkede” şeklinde konuştu.

     “Başbakan’ın ağzından ‘Roman’ kelimesinin çıkması da heyecan verici ve güzel bir şey” diyen Şenlendirici, şöyle devam etti: “İnsanların bu ülkede Romanların da yaşadığının farkına varmaları güzel. Aslında bizim için çok büyük bir sorun yok, Türkiye’de yaşamak açısından. Romanca konuşan da çok az. Kendi dilimizi bilmiyoruz ama kültürü yaşatmaya çalışıyoruz. Bir de İstanbul’da ya da diğer büyük şehirlerde yaşayan Romanların tamamen bu ülkeye ayak uydurdukları ve bu ülkenin vatandaşları olarak yaşadıklarını söyleyebilirim.”

     Şenlendirici, Romanların işinin müzik yapmak ve dans etmek olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Ben de müzikal olarak enstrümanımla temsil ediyorum Romanları, siyasi görüşlerimle değil. Tabii ki büyük çoğunluğun istediği şekilde hareket ederim. Elimden geldiği kadar söylemlerimle de destek veririm, müziğimle olduğu gibi. Ancak bunu yapması gereken kişiler başkaları. Ben müziğimle anlatıyorum Romanları. Bunu da başarabildiğimi zannediyorum, Türkiye’de olduğu kadar dünyada da.”

     Romanların yeni yeni gruplaşmaya başladığını ifade eden Şenlendirici, “Biz Romanlar olarak açılımı kendi içimizde yaptık, Türkiye’de Türk vatandaşı gibi yaşayarak” dedi.

     Roman Mahallelerindeki Yıkımlar

     Hüsnü Şenlendirici, Roman mahallelerindeki yıkımlara da değinerek, şöyle konuştu: “Belediyeler, plan ve projeleri açısından belki haklı olabilirler ama en azından o kültür oradan kaldırılıyorsa daha güzel ve daha yeni bir şekilde başka bir yere taşınması lazım. Yeni bir şekilde derken, özünü bozmadan başka bir yere taşınması... Ben, yenisini yaptıktan sonra yıkmaya karşı değilim. Ancak Sulukule’deki o ambiyans gitti, bir daha da olmaz zaten.”

     Türk insanının çingeneler hakkında ne düşündüğünü öğrenmek amacıyla internette bir araştırma yaptığını anlatan Şenlendirici, şunları kaydetti: “Çingeneleri hala çocuk kaçıranlar, sokaklarda çiçek ve kağıt mendil satan insanlar olarak bilenler var. Daha da ileri gidip Hz. İsa’nın çarmıha gerildiğinde ellerine ve ayaklarına çakılan çivileri yaptıkları gerekçesiyle çingenelerin lanetlendiğini düşünenler bile var. Bazı insanlar çingeneleri hala öcü gibi görüyorlar. Bunu yıkmak da bizim elimizde. Ancak Roman olup da bunu inkar edenler var. Onlara ateş püskürüyorum. Kariyer yapmış insanların Türk vatandaşı olarak Roman kimliğini ön plana çıkarması değil de bunu saklaması çok çirkin. İnsanlar bizleri görecekler ki Romanların sadece sokaklarda dolaşmadıklarını ve filmlerdeki gibi olmadıklarını görecekler. Ben de Roman kimliğimi müziğimle en güzel şekilde anlatıyorum. Sahnedeki duruşumla seven sevmeyen benim Roman olduğumu biliyor.”

     Şenlendirici, Balkanlar’da olduğu gibi Türkiye’de de Romanların müzik piyasasını ciddi bir şekilde beslediğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Yurt dışında Romanlarla çok karşılaşıyorum. Roman festivallerine ve onların düğünlerine gidiyorum. Çok enteresan, kültürlerini bizden biraz daha sağlam tutmuşlar ve daha çok yaşatıyorlar. En azından kendi dillerini konuşuyor çoğu. Bütün dünya Romanları aynı dili konuşuyor. Yani bir dil var ancak ben bile bilmiyorum.”

     AB’nin, bütün dünyadaki Romanları koruma altına aldığını anlatan Şenlendirici, “O yüzden biz AB’ye herkesten önce girdik. Tabii bundan kimsenin haberi yok” diye konuştu.

     Gazete Vatan - 10.01.2010, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5770193
Online Ziyaretçi Sayısı:35
Bugünlük Ziyaret :1009

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.