25.08.2018 / Çağatay Dünyaya Örnek

Çağatay Dünyaya Örnek


     Down sendromlu Çağatay Aras, küçük yaşlarda çalmaya başladığı bağlamasıyla ustalara taş çıkartıyor. Konserler de veren, Çağatay Aras 30 yıldır bir an olsun yanından ayrılmayan annesi için “Benim annem devlet” dedi.


 

     Çağatay Aras, Pendik’teki mütevazı evlerinde, bizi kırk yıllık dostunu görmüş gibi sarılarak karşıladı. Biz annesi Müslüme ve ağabeyi Suphi Aras’la sohbet ederken o da sazını konuşturdu. Sazını bıraktığı bir sırada 30 yıldır bir an olsun yanından ayrılmayan annesine sarıldı, “Özlemciğim annem çok güzel değil mi? Benim annem devlet” dedi.


 

     Çağatay Aras, dört çocuklu ailenin en küçüğü. Aile, O 9 yaşındayken İzmir’den İstanbul’a göç etmiş. Müziğe ilgi aileden geliyor. Baba amatör de olsa saz çalıyor. Çağatay’ın 11 yaş büyük ağabeyi Suphi Aras konservatuvar mezunu. O da tıpkı Çağatay gibi 5 yaşında bağlama çalmaya başlamış. Ağabeyi Çağatay’ın hem arkadaşı hem hocası olmuş. Çağatay yalnızca bağlama değil, askı davul, perküsyon, flüt, klavye gibi birçok müzik aleti çalıyor. Anne Müslüme Aras, “Babası saz çalardı.O da sazı ilk başlarda oyuncak olarak gördü. Tellerine vururdu. Evde bidonları dizer oklavayla vurarak bateri yapardı. Müziğe ilgisini gördükçe üzerine düştük” diye konuştu.


 

     Down Sendromlular İçin Işık Oldu


 

     Ağabey Suphi Aras da, Çağatay’ın çok yetenekli olduğunu söyledi. Suphi Aras, Çağatay’la nasıl çalıştıklarını anlattı: “Müzik için yetenek, ritim kulağı, melodi hafızası önemli. Çağatay bunlara sahip. Küçüklüğünden bu yana müzik çalışırken türkünün sözlerini espriyle birleştirerek anlattık. Müziği hafızasına resimle oturtuyor. Notalar bir fotoğrafa dönüşüyor. Bu şekilde yüzlerce eser çalıyor. Müzik konusundan kendinden başkasını beğenmez. Özgüveni çok yüksek. Son zamanlarda basının ilgisi arttı. Bu işin dramatize edilmesine karşıyım. Bu çocuk, down sendromlu bir müzisyen. Dünyaya örnek. Çağatay derneklerin yirmi yılda yapamadığı mesajı verdi. Çağatay, down sendromlular için bir ışık oldu. Aileler yeni yeni çocuklarını müzik aletlerine yönlendiriyor.”


 

     Çağatay’ın büyük küçük herkesle iletişimi var. Yanından geçtiğini selamsız bırakmıyor. Sazı ise O’nun dili. Hastaneye bile sazıyla gidiyor. Müslüme Aras, “Geçen Çağatay için ortopediye gittik. Doktor, muayeneyi bıraktı. Çağatay çaldı, doktor söyledi” diye konuştu.


 

     Çağatay boşuna “devlet” demiyor. 63 yaşındaki anne, O’nun her şeyi. Ağabeyiyle müzik çalışmadığı zamanlarda hep yanında annesi var. Çağatay İzmir’de 1 yıl eğitim alabilmiş. İstanbul’a taşındıklarında özel eğitim sınıfı olan bir okulu göstermişler. Sınıfta başka öğrenci olmayınca eğitimi yarıda kalmış. Müslüme Aras, “O’nu bırakıp kendim için hiçbir yere gitmedim. İlgiyle, sevgiyle ve en çok da sabırla büyüttük. Otobüse bindiğinde bakışlardan, sorulardan rahatsız oluyor. Dar gelirli bir aileyiz. Ben de isterim bir yerlere gitsin gelsin. Olmadı, evde alabildiğini vermeye çalıştık” dedi.


 

     Bunca müzik aleti güzel ama bir de ya konu komşu rahatsız olursa kaygısı var. Aile, devletten bu çocukların kendilerini rahatça ifade edebileceği, özgür hissedeceği yerler yapmasını istiyor. Çağatay’ın bağlamasını, “Youtube”dan ya da “Facebook”taki “Down Syndrome Çağatay Aras” sayfasından takip edebilirsiniz.


 

     Şefinden Görevi Aldı


 

     “Ataşehir Gönüllüler Korosu”, Çağatay Aras’a verdikleri konser sırasında konuk sanatçı olarak sahne verdi. Şef Atilla Gündüz’le “Yeditepe Üniversitesi”nde prova yapılacak. Hikayesinin gerisini ağabey Suphi Aras anlattı: “Koro Türk Sanat müziği seslendirecek, Çağatay da konuk sanatçı olarak arada parça çalacak. Prova başladı, Çağatay yarıda kesti. Attila hocaya ‘sen yapamıyorsun’ dedi. Atilla hoca da, ‘İyi madem öyle sen yönet’ diye yanıt verdi. Çağatay, ‘Bir, iki , üç, dört’ dedi ve koroyu yönetmeye başladı. Herkes hayran kaldı. Atilla hoca, konserde de ‘Çağatay bey lütfen siz yönetin’ dedi. Ve o gün konserde bir bölümü Çağatay yönetti.”


 

     ……………………………………………



     Aydınlık Gazetesi - 25.08.2018, Cumartesi (Özlem Konur Usta)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5798225
Online Ziyaretçi Sayısı:32
Bugünlük Ziyaret :1248

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.