03.09.2018 / Şarkıcılardan İsrail’e Konser Boykotu

İsrail'e Konser Boykotu


     “Filistin İçin İsrail’i Boykot Girişimi”nin çağrısıyla birlikte, aralarında Lana Del Ray, Leon Vinhol, Black Motion, Khalas’ında bulunduğu şarkıcılar ve müzik grupları, 6-7 Eylül’de İsrail’de yapılacak olan “Meteor Müzik Festivali”ne, konserlerini iptal ederek katılmama kararı aldı.


 

     Dünyaca ünlü ABD’li şarkıcı Lana Del Ray’in protestolar üzerine katılmaktan vazgeçtiği İsrail’deki “Meteor Müzik Festivali”ne yönelik boykot dalgası büyüyor. İsrail medyasına yansıyan haberlere göre; ABD’li müzisyenler Henry Louver, Wolfox ve Payton, İngiliz müzisyenler Leon Vinhol ve Shanthi Celeste, İsveçli müzisyen Seinfeld ve Güney Afrikalı Müzik Grubu Black Motion’un 6-7 Eylül’de yapılacak festivale katılmayacağı belirtildi.


 

     İsrail vatandaşı Filistinlilerin kurduğu Znobia ile Khalas müzik grupları da “Meteor Müzik Festivali”nde yer almayacak.


 

     Pink Floyd’un Kurucusu da Destekliyor


 

     Sanatçıların, “Filistin İçin İsrail’i Boykot Girişimi” olarak bilinen “BDS Hareketi”nin çağrısına uyarak bu kararı aldığı belirtilirken, BDS aktivisti, “Pink Floyd Grubu”nun kurucusu Roger Waters’ın da boykota destek verdiği ifade edildi. Waters, daha önce de Suriye’de “Beyaz Miğferler” örgütünün yaptığı provokasyonlara dikkat çekmişti ve örgütün yalan ürettiğini belirtmişti. Boykota katılan Lana Del Rey de yaptığı bir açıklamayla festivale katılmaktan vazgeçtiğini duyurdu. Eşit yaklaşımın önemli olduğunu vurgulayarak hem Filistin hem de İsrail’i ziyaret etmek istediğini bu yüzden de “Meteor Festivali”ne katılmayacağını belirtti. Geçen Nisan ayında da Kudüs doğumlu Hollywood’un ünlü yönetmen ve aktristi Natalie Portman, İsrail’in Gazze sınırında yaptığında katliamlara tepki göstererek, İsrail’in Nobel’i sayılan “Genesis Ödülü”nü almak için İsrail’e gelmeyi reddetmişti.


 

     İsrail’in Yaptırımları Boykotun Önüne Geçemedi


 

     Filistin topraklarında İsrail işgaline son verilmesi amacıyla kurulan “Boykot, Tecrit, Yaptırımlar Hareketi” (BDS), uluslararası alanda İsrail’in ekonomik, akademik, kültürel ve siyasi bakımdan boykot edilmesine öncülük ediyor. İsrail ise “BDS”yi stratejik bir tehdit olarak görüyor ve harekete bağlı aktivistleri anti-semitist olmakla suçlayarak, boykot çağrısında bulunan bu kişileri sınır dışı ediyor. “İsrail Parlamentosu” (Knesset) Mart 2017’de, İsrail’i boykot etme çağrısı yapanlara giriş vizesi verilmemesini öngören “boykot” yasasını onaylamıştı. İsrail, bir yandan Filistinlilere karşı katliam politikasını sürdürürken diğer yandan da kendine karşı oluşacak tepkilerin önüne geçmek için sınır dışı etme ve giriş vizesi vermeme gibi yaptırımlarda bulunuyor. İsrail ne kadar yaptırım tehdidinde bulunsa da “BDS Hareketi”nin çağrısı yerine ulaştı ve birçok müzik grubu, sanatçı “Meteor Müzik Festivali” konserini iptal ederek boykota destek verdi.



     Aydınlık Gazetesi - 03.09.2018, Pazartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5770101
Online Ziyaretçi Sayısı:42
Bugünlük Ziyaret :998

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.