02.11.2018 / 1 Kasım Müzik Öğretmenliği Günü Olacak

Musiki Muallim Mektebi Kurucusu Osman Zeki Üngör'ün Kabrini Ziyaret


     “Müzik Eğitimcileri Derneği” (MÜZED) Genel Başkanı Refik Saydam, 20 Ekim’de yapılan yönetim toplantısında 1 Kasım’ı “Müzı̇k Öğretmenliği Günü” olarak kabul ettiklerini duyurdu. 1 Kasım, “Musiki Muallim Mektebi”nin Atatürk’ün talimatıyla 94 yıl önce açılmasının yıldönümü…


 

     Saydam, yazılı bir açıklamayla alınan kararı kamuoyuna duyurdu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:


 

     “Başkomutan ve Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk ulusunun emperyalizme karşı ‘Kurtuluş Savaşı’nı 9 Eylül 1922’de büyük bir zaferle tamamlamasının ve 29 Ekim 1923’te ‘Cumhuriyetin İlanı’nın ardından ülkemizde yine Atatürk’ün öngörüsü ve önderliğiyle her alanda ‘çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma’yı hedefleyen bir dizi devrim, atılım yaşandı. Bu çağdaş devrimlerin, atılımların en önde gelenlerinden biri de müzik, sanat eğitimi alanında yapıldı.


 

     ‘TBMM’nin 1924 yılının 3 Mart günü kabul ettiği üç devrim yasasının yaşama geçirildiği günlerde Atatürk, düşündüğü, hazırlıklarına başladığı ‘Musiki Muallim Mektebi’nin (Müzik Öğretmen Okulu) hazırlıklarına başlamak ve okulu açmak üzere, ‘Saray Orkestrası’nı ‘Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na dönüştüren, ‘İstiklal Marşı’mızın da bestecisi olan orkestra şefi, besteci, keman sanatçısı ve müzik eğitimcisi Osman Zeki Üngör’ü görevlendirdi.”


 

     Cumhuriyetimizin gereksinim duyduğu müzik eğitimcisini ve sanatçıyı yetiştirmeyi amaçlayan “Musiki Muallim Mektebi”nin Osman Zeki Üngör yönetiminde 1 Kasım 1924 günü Ankara’da açıldığını belirten Saydam şöyle devam etti:


 

     “Osman Zeki Üngör, bugünkü çağdaş müzik öğretmenliği bölümlerimizin, konservatuvarlarımızın, müzik, sahne sanatları fakültelerimizin temelini oluşturan ‘Musiki Muallim Mektebi’nde on yıl süreyle müdürlük ve eğitimcilik yaptı.


 

     Türk müzik eğitimcilerini ulusal ve uluslararası düzeyde temsil eden ‘MÜZED Merkez Yönetim Kurulu’ 20 Ekim 2018 günü yaptığı toplantısında Dernek Onursal Başkanı Prof. Dr. Ali Uçan’ın önerisi ile oybirliğiyle aldığı kararla, 94. yılında ‘Musiki Muallim Mektebi’nin açılış günü olan 1 Kasım’ı ‘Müzı̇k Öğretmenliği Günü’ olarak kabul etti. 1 Kasım günlerinde Türkiye’de müzik öğretmenliğinin, müzik eğitiminin durumu, sorunları, önümüzdeki görevler, çözüm önerileri dile getirilecek, bilimsel, sanatsal etkinlikler düzenlenecektir. ‘MÜZED Merkez Yönetim Kurulu’ 1 Kasım Günü bu kararını müzik eğitimi yapan kurumlarla, basınla ve kamuoyuyla paylaşacaktır.”


 

     Açıklama “1 Kasım Müzı̇k Öğretmenliği Günü’ müzı̇k eğitı̇mcı̇lerı̇, sanatçıları topluluğumuza, ulusumuza kutlu olsun” ifadeleriyle sona erdi.


 

     Kabrini Ziyaret Ettiler


 

     Öte yandan “MÜZED İstanbul Şubesi” Başkanı Selçuk İşcan’la birlikte İstanbul’daki üyeleri ve dostları “Musiki Muallim Mektebi”nin kurucusu Üngör’ün “Karacaahmet Mezarlığı”ndaki kabrini ziyaret etti.


 

     Aynı saatlerde de Ankara’da “MÜZED” Onursal Başkanı Prof. Dr. Ali Uçan, Genel Başkan Refik Saydam ile yönetici üyeler “Musiki Muallim Mektebi”nin devamı olan “Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü”nün kuruluşuna emek veren müzik eğitimcisi, besteci, piyanist Eduard Zuckmayer’in “Cebeci Asri Mezarlığı”ndaki kabrini ziyaret etti. Ziyarete “Erkan Yücel Kültür Merkezi Yönetim Kurulu” üyeleri de katıldı.



     Aydınlık Gazetesi - 02.11.2018, Cuma




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5797235
Online Ziyaretçi Sayısı:30
Bugünlük Ziyaret :1221

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.