20.11.2018 / ‘Sinema Yasasının Aralık’ta Meclis’te Görüşülmesini Planlıyoruz’

Sinema Yasası Açıklaması


     Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Sinemayla ilgili teşvik ve destekleme yasası çalışmalarında hızlı bir yol aldık. Çok yakın bir tarihte, muhtemelen Aralık ayının başında Meclis’te görüşülmesini planlıyoruz” dedi.


 

     …………………………………………


 

     Telif Yasası Meclise Gelecek


 

     Sinema sektörüne ilişkin soruları da yanıtlayan Ersoy, bakanlıkça sektöre aktarılan desteklerle 2002’de 9 olan yerli film sayısının 2017 yılında 148’e çıktığını, 2 milyon olan yerli film seyirci sayısının ise 40 milyonu aştığını söyledi.


 

     Türkiye’nin, yüzde 56’lık yerli film izleme oranıyla Avrupa’da birinci sırada olduğunun altını çizen Ersoy, “Dizi filmlerimiz 156 ülkeye ihraç edilmektedir. Tüm dünyadaki TV içerik ithalatının yüzde 25’ini Türk yapımlar oluşturmaktadır. Bu oran ile ülkemiz dünyada birinci sırada yer almaktadır” dedi.


 

     Bakanlıkça desteklenen filmlerin özgün içerikleriyle dünyanın en önemli film festivallerinde büyük ödüller kazandığını belirten Ersoy, örnek olarak “Kış Uykusu”, “Buğday”, “Kalandar Soğuğu” filmlerini gösterdi.


 

     “Bakanlığımızca desteklenen filmler 2013 yılından bu yana uluslararası film festivallerinde 90 ödül kazanmıştır” diyen Ersoy, bakanlıkça desteklenen “Dağ 2”nin 2016’nın ve “Ayla”nın ise 2017’nin en çok izlenen filmi, “Rafadan Tayfa” filminin ise tüm zamanların en çok izlenen animasyon filmi olduğu bilgisini verdi.


 

     Ersoy, bakanlıkça kurulacak sinema müzesinde Yılmaz Güney’e ait materyallerin olup olmayacağına ilişkin bir soruya ise Yılmaz Güney’in de aralarında yer aldığı sinema tarihinin önemli şahsiyetlerine ait materyallerin sergide bulunacağını, ayrıca bakanlıkça bugüne kadar Yılmaz Güney filmlerine ilişkin birçok çalışma yapıldığını anlattı.


 

     Ersoy, “Sinema Telif Yasası”nın ne zaman “Meclis”e getirileceğine ilişkin de açıklamada bulunarak, şöyle devam etti:


 

     “Sinemayla ilgili bir teşvik ve destekleme yasası çalışmalarında hızlı bir yol aldık. Sektörün, paydaşların çok büyük bir bölümü mutabık kalmıştı. Bu yasayla ilgili önceliği ona verdik. Çok yakın bir tarihte, muhtemelen Aralık ayının başında Meclis’te görüşülmesini planlıyoruz. Bunu tamamlar tamamlamaz konsantrasyonumuzu ‘Telif Yasası’na vereceğiz. Oradaki tek sıkıntımız, hemen hemen hiç mutabakatın olmaması. Kısmi de olsa bir mutabakat olsa işimiz daha kolay olur ama ‘Telif Yasası’ ‘Meclis’e gelecek.”


 

     “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı”nın çalışmalarına ilişkin bilgi veren Ersoy, yurt dışında yaşayan vatandaşlar ve akraba topluluklarının tamamına herhangi bir etnik ayrım gözetmeksizin proje destekleri sunulduğunun altını çizdi.


 

     RTÜK Başkanı Yerlikaya’nın Konuşması


 

     Komisyonda “RTÜK” Başkanı İlhan Yerlikaya da milletvekillerinin “Üst Kurul”a ilişkin sorularına yanıt verdi.


 

     “Üst Kurul”un farklı lehçe ve dillerde yayınlara izin verdiğini anımsatan Yerlikaya, “Bu bağlamda 32 tane kuruluş radyo ve televizyonlardan farklı dillerde yayın yapmakta. Bunların da 27’si Kürtçe” dedi. Yerlikaya, Kürtçenin bütün lehçelerini bilen personellerinin bulunduğunu aktardı.


 

     Yerlikaya, “RTÜK’de radyo ve televizyon alanında uzman olmayan personelin çalıştırıldığı” ve “kurulun bağımsız olmadığı” iddialarının doğru olmadığını, “Üst Kurul”da tüm kararların siyasi partilerden üyelerin uzlaşmasıyla alındığını belirtti.


 

     “RTÜK” Başkanı Yerlikaya, idari para cezalarının tahsil edilmesi yetkisinin de vergi dairelerinde bulunduğunu kaydetti.



     Aydınlık Gazetesi - 20.11.2018, Salı




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5794974
Online Ziyaretçi Sayısı:35
Bugünlük Ziyaret :1056

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.