25.11.2018 / Tarihe Yön Veren Kadınlar Sahnede

Tarihe Yön Veren Kadınlar


     İzmir’de “Konak Belediyesi”ne bağlı “Kadın Müzesi” bünyesinde “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü”ne özel tiyatro oyunu hazırlandı. Kadın hakları konusunda mücadeleleri ile tanınan ve tarihe yön veren kadınlar, “Kelebeklerin Peşinde” adlı tiyatro oyununda yeniden can buldu.


 

     Oyunda Zübeyde Hanım, Halide Edip Adıvar, Türkan Saylan ve Clara Zetkin gibi karakterler canlandırılıyor. Oyunu yazan ve yöneten Murat Barış Kavrukkoca, öncelikli olarak yalnızca müzede bir etkinlik yapmak için çalışmalar hazırladıklarını daha sonra “Dominik Cumhuriyeti”nde Rafael Trujillo’ya karşı mücadele veren ve bu mücadelenin sonunda Trujillo yanlılarınca sopalarla dövülerek öldürülen, cesetleri de araca konularak uçurumdan atılan “Mirabal Kardeşler”in hayat hikayelerinden esinlenerek, bir oyun yazdığını belirtti.


 

     “Kadın Mücadelesini Anlatmak İstedik”


 

     Kavrukkoca şöyle konuştu: “Kadın Müzesi’nde canlı bir müze etkinliği yapmak istedik. Tarihe mal olmuş kişileri kitaplardan, resimlerden görmek yerine, profesyonel oyuncu arkadaşların o kadınların yaşadıklarını, diğer kadınlar ile paylaşması ve o sinerjiyi yaratma ile ilgili bir çalışmamız vardı. Bunu hem ‘İzmir Kadın Müzesi’nde bir müze etkinliği olarak hem de tiyatro oyunu olarak yapmak istedik. O nedenle ‘Kelebeklerin Peşinde’ diye bir oyun yazdık. Bu oyunda bütün kadınlarımız, kadın mücadelesinin kronolojik tarihsel gelişimini bize sahneleyecekler. Biz bununla İzmir’li tüm kadınlara, kadın mücadelesini anlatmak istedik. Ve istedik ki, tüm kadınlar kelebeklerin peşinden gitsin.”


 

     Oyun, 26 Kasım’da “İsmet İnönü Sanat Merkezi”nde, 3 Aralık’ta da “Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi”nde sahnelenecek.



     Aydınlık Gazetesi - 25.11.2018, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5797727
Online Ziyaretçi Sayısı:32
Bugünlük Ziyaret :1239

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.