08.01.2019 / Yeni Bir Medea Önermesi: Teessür

Teessür


     İstanbul’un yeni açık sahnesi “K! Kültüral Performing Arts”ın ilk yapımı “Teessür”, Ilgın Sönmez’in “Euripides”in ünlü eserinden esinle, oluşum sürecine oyuncuları katarak yeniden yazıp yönettiği video, müzik ve performansı bir araya getiren, çarpıcı soruları ve yüksek ritmiyle zihin açıcı bir oyun.


 

     “Yazı tura gibi bir şey bu yaşadığımız. Bir kadını sevmek değer vermekle ilgili değil midir? Bir adamı? Önce değer vermekten vazgeçiyor sevgili! Ve biz ta en başta, bile isteye atılıyoruz bu bilinmeze. Sanki şartmış gibi. Evde mutlaka bir eş olmalıymış gibi. Olmaması ihtimali yalnızlıkmış gibi! Ayrılık yüzlerce yıldır önce kadın kusuru, bir kadın kabusu. Sırf o erkekle o bağ sona ermesin diye, nelere razı oluyoruz çoğumuz, her zaman, her yerde, her konumda! Hala! Nelere! Kötülük, üstüne daha da beter bir kötülük bu yaptığımız.”


 

     “Antik Yunan Edebiyatı”nın en büyük şairi Euripides’in ünlü tragedyası Medea, Ilgın Sönmez’in yeniden yazımı ve yönetiminde “Teessür” ile İstanbul’un yeni sahnesi “K! Kültüral Performing Arts”ta özgün bir yapım olarak karşımızda. Yazım sürecinden sahneleme tekniğine dek, izleyiciyi de içine alan oyun, yaratımı merkez alan farklı bir dramaturjik önerme sunuyor. Sönmez, yüzyıllar öncesinden taşıdığı metni bugünde yeniden yazarken, her cümleyi oyuncuların yüz yüze baktıkları arkadaşları haline getiriyor. Peter Brook’un “açık sahne” anlayışını yansıtan “K! Kültüral Performing Arts” sahnesinin fiziksel özellikleriyle birlikte izlediğimiz oyun, içini herkesin kendisinin dolduracağı bir boşlukta oynanıyor bir bakıma.


 

     Geçmişte ve şimdiki zamanda.


 

     Burada ve uzakta.


 

     Birlikte ve yalnız…


 

     “Yunan Mitolojisi”nin en güçlü ikonik kadınlarından biri olan Medea ile sevgilisi Yason’un acı hikayesi, öfke-aşk-intikam üçgeninden çıkarak en samimi sorularla sevmenin ve kalbin sınırlarını anlamaya çalışıyor bu kez “Teessür”de. Hassasiyetleri sıra dışı biçimde yoğun, son derece güçlü ancak bir o kadar da kırılgan Medea, tüm büyük travmalarının ve belirleyici bir hastalığı tetikleyen terk edilişinin ardından yeniden doğuşuna hazırlanıyor. Gerçek zamanlı bir beyin oyunu olan “Teessür”, bir kurtuluş hikayesi de aynı zamanda!


 

     “K! Kültüral Performing Arts”ın “Kurucu Genel Sanat Yönetmeni” Yağmur Yağmur’un yapımcılığını üstlendiği oyunun video art, canlı müzik, dans ve enstalasyonu içinde barındıran başından sonuna takip etme heyecanı taşıyan bir yapısı var.


 

     Nihan Büyükağaç, Ahmet Uz, Taner Rumeli, Gülru Pekdemir, Dicle Alkan, Kübra Balcan, Mesut Yılmaz, Pınar Ünsal, Mehmet Şeker’in rol aldığı “Teessür”ün müzikleri ise, sahnede de enstrümanı ile var olan Volkan Topakoğlu’na ait.


 

     100 dakika boyunca sahnede ve her yerde cümleler söz olup akıp giderken, dinlemek-anlamak-hissetmek aksında var oluyor izleyici de. Sorular devam ediyor cevaplı-cevapsız. Oyun bitiyor, Medea oluyor. En başında duyduğumuz gibi;

“Yaşarken rüya olduğunu bilsek, hiçbir yaşadığımız endişelendirip yıkmaz bizi. Hiçbirimizle, hiçbir yaşadığımız. Kendimizi bir rüyaya kaptırmak ve en olmadık yerde zorla uyandırılmak ne fena!”


 

     “Teessür” 4, 5, 11 ve 12 Ocak’ta “K! Kültüral Performing Arts”ta; 21 ve 28 Ocak’ta ise “Moda Kayıkhane”de izlenebilir.


 

     Proje ve Metin Tasarımı, Yönetmen: Ilgın Sönmez

     Yapımcı: Yağmur Yağmur

     Yapım: K! Kültüral Performing Arts

     Yönetmen Yardımcısı: Esra Pamukçu Bozkurt

     Oyuncular: Nihan Büyükağaç, Ahmet Uz, Taner Rumeli, Gülru Pekdemir, Dicle Alkan, Kübra Balcan, Mesut Yılmaz, Pınar Ünsal, Mehmet Şeker

     Orijinal Müzik ve Müzikal Performans: Volkan Topakoğlu

     Proje Editörü: Özlem Demiş

     Işık Tasarımı: Cem Yılmazer

     Dekor Tasarımı: Cihan Aşar

     Kostüm: Ilgın Sönmez

     Video Art: Ilgın Sönmez, Murat Buldanlıoğlu, Mesut Yılmaz

     Hareket Tasarımı: Dicle Doğan, Ilgın Sönmez

     Fotoğraflar: Murat Dürüm

     Reji Asistanı: Pelin Aslı Uyar



     Aydınlık Gazetesi - 08.01.2019, Salı




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5794512
Online Ziyaretçi Sayısı:40
Bugünlük Ziyaret :958

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.