21.11.2018 / Devlet Opera ve Balesi Eski Genel Müdürü Besteci Selman Ada ‘Beraat’ Etti!

Ada, Selman


     “Devlet Opera ve Balesi” eski Genel Müdürü Selman Ada, “Kültür ve Turizm Bakanlığı”na açtığı ve bir yıldır devam eden iade-i itibar davasını kazanıp, üzerine atılı suçlardan aklanarak, devlet memurluğunun tüm haklarında yararlanma imkanını elde etti.



     Kasım 2017’de “Kültür ve Turizm Bakanlığı” tarafından “Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü” görevinden alınınca, “whatsapp hattı” üzerinden kurum içi paylaştığı mesaj önce “Kültür ve Turizm Bakanlığı”na sonrasında “Cumhurbaşkanlığı Makamı”na ulaşınca, sözkonusu makamlarda ciddi rahatsızlığa neden olmuş bunun üzerine görevden alınmıştı. Görevden alınacağını anlayan Selman Ada emekliliğini talep etmişti.



     Selman Ada’nın “whatsapp hattı” üzerinden paylaştığı mesajı şöyle:



     “Günaydın. Bugün Cumhuriyet’in 94’üncü yıldönümü. İçi boşaltılmış Cumhuriyet’in bayramı olmaz. Ancak anma töreni olur. 80 darbesi ortaya Özal’ı ANAP’lı günleri çıkardı. Dünya kapitalizmine hızlı ve altyapısız entegre olduğumuz yıllardı. Arkasından ekonomik kabuslar yaşandı. Enflasyonist dönem. Akabinde A ve K partisi çoğunluk iktidarı oldu. Daha öncesinde ülkeyi üst düzey bir azınlık yönetiyordu. A ve K partisiyle yönetim cahil çoğunluğun eline geçti. Bunlar plaja gitmez. Mayo giymez. Eşiyle restoranda şarap içmez. Tiyatro kültürü olmayan, Batı’yı kavrayamamış kasabalılar.”



     CHP için de “türkübar solcuları” ithamında bulunan Ada, mesajında sözlerini şöyle sürdürdü:



     “16 yıl kesintisiz tek başına iktidar olarak çok uzun bir zaman. Sonuçları görüyoruz. Toplum, bu yapıya karşı çağdaş, ilerici bir alternatif yapı oluşturamadı. CHP de kasabalı kaldı. Kimi köhne MHP’li, kimi türkübar solcusu. Kimi de Vatan Partili lokal ütopistler. Sanat kurumları büyük yaralar aldı. Konservatuvarlar kurutuldu. Kadrosuzluk esas oldu. Başrol oyuncuları temizlik işçisi ücretinin altına düştü. Zor bir dönem yaşamaktayız. Sabır ve çok çalışma dilerim. Değişim için çok çalışmak yeterlidir. Duruma razı olmak sanatçının duruşu değildir. Durumu toplum yararına değiştirmek sanatın ve sanatçının asli görevidir.”



     Selman Ada’nın bu mesajı “657 sayılı Devlet Memurları Yasası’na açıkça aykırı” görüldü. Bu nedenle “Kültür ve Turizm Bakanlığı” tarafından, “hakkında başlatılan soruşturmalar nedeniyle emekliliğini isteyen Ada”nın “meslekten ihracı” istendi. Ada’nın meslekten ihracının gerekçesini de “657 Sayılı Devlet Memurları Yasası”nın “125/e maddesinin ‘a’ bendi” oluşturdu. Söz konusu maddenin ‘a’ bendinde yer alan “İdeolojik veya siyasal amaçlarla kurumların huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak” hükmünü Ada’nın “ihlal ettiği” belirtildi. Bu hüküm gereği Ada’nın meslekten ihracı istenirken, ihraç tebligatı da Selman Ada’ya yapıldı ve  hüküm gereği “devlet memurluğunun kendisine getirdiği haklardan da yararlanamadı.”



     İtibarı İade Edildi



     “Devlet Opera ve Balesi” eski Genel Müdürü Selman Ada, bu sabah sosyal medya hesabından yayınladığı mesajla, “Kültür ve Turizm Bakanlığı” tarafından üzerine atılı suçlardan dolayı açtığı, bir yıldan beri süren davanın 20 Kasım 2018 tarihi itibariyle sonuçlandığını ve mahkemenin kendisini bu suçlardan akladığını duyurdu.



     Mahkeme, besteci Selman Ada’nın “Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından haksız suçlamaya maruz bırakıldığını, ifade özgürlüğü kapsamında suçlanamayacağına” karar vererek davayı besteci Selman Ada’nın lehine sonuçlandırıp, Selman Ada’ya “iade-i itibar”da bulundu. Bu sonuçla Ada, devlet memurluğunun gerektirdiği tüm özlük haklarından yararlanabilecek!



     http://www.mavi-nota.com sitesinden alınmıştır. - 21.11.2018, Çarşamba




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5795741
Online Ziyaretçi Sayısı:34
Bugünlük Ziyaret :1146

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.