25.06.2010 / İstanbul'da 'Metal Fırtına'

İstanbul'da 'Metal Fırtına'


     İstanbul iki gün uyumayacak. “Sonisphere Festival”i büyük bir coşkuyla başladı.

     Rock-Metal müziğin efsanelerinin sahne aldığı “Sonisphere Festival”i büyük bir coşkuyla dün başladı. “Rock Tanrılarını” dinlemeye gelenler “İnönü Stadı”nı doldurdu. Her yaştan her meslekten ‘Sıkı rockçı’ erken saatlerde kuyruktaydı.

     Rock ve Metal tutkunları tarafından uzun süredir beklenen “Sonisphere Rock Festivali” dün Amerikalı Rock grubu “Rammstein”ın harika şovuyla başladı. Türk rockseverler 2 gün boyunca “Slayer”, “Megadeth”, “Manowar” ve “Metallica” gibi ‘Rock Tanrıları’ sahne alacak. Dün festival konserlerine ev sahipliği yapan rock dinleyicileri ise verdikleri bilet ücretlerinin pahalı olmadığını söylüyorlar. Çoğu dinleyici dünyaca ünlü rock gruplarının son kez bir dünya turnesine çıktığını ve bir saygı gösterisi olarak konsere geldiklerini söylüyorlar. Konseri dinlemek için gelenler arasında lise ve üniversite öğrencileri, eğitmen ve mühendisler, engelliler ve turistler de var. Olağanüstü bir heyecanın yaşandığı “İnönü Stadı”na gelen turistler ise çok sayıdaki Türk rock dinleyicisinin heyecanı karşısında şaşırmış durumdalar: “Avrupa’da bu kadar tutkulu dinleyici yok.” İşte konseri izlemeye gelenlerin duyguları:

     “Verdiğimiz Para Az Bile”

     Selçuk Uzun (30 - GSM Uzmanı): “Ben biletimi satışa ilk çıktığında 175 liraya kapalı tribün sırasından aldım. Şu anda aynı bileti karaborsada 1000 liraya arasında satan var. Şu anda Türkiye gelen Rock ve Heavy Metal grupları bu müziğin babaları sayılır. Bir daha Türkiye bu kadar çok ‘Metal Tanrısı’nı bir arada göremez. Dolayısıyla verdiğimiz para bu insanların yıllardır verdiği müzik emekleri için az bile. Şu anda burada atmosfer harika.”

     Mehmet Erdim (28 - GSM uzmanı): “3 günlük bu festivalin biletlerinin fiyatının ne olduğunun önemi yok. Burada yaşanacak olan harika atmosfer asla parayla kıyaslanmaz. Ben biletini facebook paylaşım sitesinde 60 liraya satan bir arkadaştan aldım. 3 aydır para biriktirmeme rağmen iş yoğunluğum yüzünden bilet alamıyordum. Karaborsaya mecbur kalacağımı anladığımda ise sadece bu konser için biriktirdiğim para 800 lira civarındaydı. Bu konser Metal’in en büyük gruplarından Metallica’nın son dünya konseri. Ve 800 lirayı verir yine gelirdim.”

     “Karaborsadan Aldım”

     Çetin Çeker (42 - Eğitimci): “Ben gençliğimde dinleyerek büyüdüğüm grupların bir nevi veda konserine geldiğimi düşünüyorum. Artık Manowar ya da Megadeth gibi grupların üyeleri benim gibi yaşlandı ve dünya turnelerine yakında son verecekler. Ben biletimi sahne önü olarak karaborsadan bin liraya aldım. Ancak verdiğim para bu insanlara olan saygımla kıyaslanamaz. Bu gruplar savaşın kötülüğü, iklim değişikliği, insanlığın gaddarlığı ve barbarlığı ya da gençliğin eğitimsizliği gibi sosyal konuları yıllarca parçalarında haykırdılar. Bu her şeyden önemli.”

     “Stadyumdan Geriye Ne Kalır Bilmem”

     Rıfat Kahraman (20 - İTÜ Gemi Mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi): “Bizler piyasaya sürülmesiyle birlikte 120 liraya yeni açıktan biletimizi aldık. Ben ve arkadaşlarım iki ay para biriktirdik. Pazar günü Slayer, Metallica, Megadeth gibi dev gruplar sahne alacak. O gün stadyumdan geriye ne kalır bilemem. Sanırım Yıldırım Demirören bize çok kızacak.”

     “Sınava Girmedim, Geldim”

     Batuhan Mercan (17 - Öğrenci, Fallen Angel grubu üyesi): “Bugün benim sorumluluk sınavım vardı ancak ben buraya gelmeyi tercih ettim. Sınavdan bir kez kalırım ancak bir daha bu kadar efsane metal gruplarını bir arada göremem. Buraya gelen insanların çoğunluğu sadece bu tür müzik dinlerler, dolayısıyla bir müzisyen olarak ben de bu efsaneleri izleyip ilham almak istiyorum. Ayrıca bir liseli olarak yarış atı değil özgür bir birey olduğumu hissetmek için buradayım.”

     “Türkiye’deki Kitle Daha Heyecanlı”

     Joachim Wemmar (47 - İnşaat mühendisi): “18 yaşımdan beri Metal müzik dinliyorum ancak hiç Metallica’yı canlı izlemedim. Türkiye’yi gezmek için gelmişken bu fırsatı kaçıramazdım. Türkiye’de ne kadar büyük bir rock dinleyici kitlesini olduğunu görünce inanılmaz şaşırdım.”

     * 50 bin bilet satıldı.

     * Organizasyonda 4 bin güvenlik görev aldı.

     * Tek günlük ve kombine olarak satılan biletlerin fiyatları 73 TL ile 420 TL arasında değişiyor.

     * “Metallica”nın da sahne alacağı Pazar günü için tüm kategorilerde biletler tükendi.

     “Babam Getirdi Bir de Bilet Olsa”

     Serenay Üğdül (20 - Anadolu Üniversitesi birinci sınıf öğrencisi): “Engelli olduğum için Beylikdüzü’nden buraya gelmem zor oldu. Babam sağ olsun yardımcı oldu. Biletim yok karaborsadan buluruz diye şimdilik geziniyoruz. Bence bu festival hayat görüşü aynı olan ve genellikle 2-3 yabancı dil bilen insanların isyanlarını ortaklaşa paylaştıkları bir yer olması dolayısıyla önemli.”

     2 Gün Sallayacak

     Bugün

     * Kapı Açılışı: 14.00

     * Murder King: 15.30-16.00

     * Volbeat: 16.30-17.15

     * Hayko Cepkin: 17.45-18.45

     * Manowar: 19.15-20.15

     * Accept: 21.00-23.00

     Yarın

     * Kapı Açılışı: 13.00

     * Gren: 14.15-14.45

     * Foma: 15.15-15.45

     * Anthrax: 16.15-17.00

     * Megadeth: 17.30-18.30

     * Slayer: 19.00-20.00

     * Metallica: 21.00-23.00

     İzlenim...

     Eda Solmaz

     Yurt Dışından Bile Gelenler Var

     7’den 70’e metalcilerin katıldığı organizasyonun giriş kuyruğunda, şehir dışından gelip de ellerinde bavullarıyla bekleyenler ile siyah giyinmiş başörtülü kadınların fazlalığı dikkat çekti. Metal ateşi içeride daha da arttı. Statta en sakin bölümler VIP alanlarıydı. Saha içi ise metal ateşi ile kavruluyordu. Ortadoğu ülkelerinden gelen metal hayranları bayraklarını boğaza doğru sallıyordu. İçeride ve dışarıda yoğun güvenlik önlemleri alınırken, metal müziğin vazgeçilmezi olan “pogo” sırasında izleyiciler arasında arbede yaşandı. Alanda bulunan “Guitarhero” oyunu ile katılımcılar da kendi gitarlarını çaldı. Katılımcıları en çok bıktıran ise bira kuyrukları oldu. Türk müziğinin hatırı sayılır metal gruplarından “Pentegram”ın sahne almasıyla içerideki kalabalığın coşkusu iyice arttı. Grubun solisti Murat İlkan’ın ise “Sonisphere Konseri” son performansı oldu. Bütün alkışlar Murat İlkan içindi. Ayrıca sanatçıların sahne arkasında Dünya Kupası maçlarını izlemesi ve Playstation oynaması ise dikkatlerden kaçmadı. Herkes pazar günü “Metallica”yı bekliyor.

     Gazete Vatan - 25.06.2010, Cuma




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5771829
Online Ziyaretçi Sayısı:44
Bugünlük Ziyaret :1077

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.