26.06.2010 / Ölümü Göze Aldı

Cemalzade, Mozhdah


     Manken Mozhdah Cemalzade, ölümü göze alıp ülkesine döndü. Şimdi “Taliban”ın 1 numaralı hedefi oldu.

     Afganistan’da dünyaya gelen ve Kanada’da büyüyen şarkıcı ve manken Mozhdah Cemalzade, ülkesine dönüp sunucu oldu, ancak “Taliban”ın 1 numaralı hedefi haline geldi.

     Afganistan dışında birçok kişi şimdiye dek Mozhdah Cemalzade’nin ismini duymamıştı ancak o milyonlarca Afganistanlı için en az ABD’li televizyoncu Oprah kadar ünlü bir yıldız. Kanada’da yayınlanan “Vancouver Sun Gazetesi”,henüz küçük bir kızken Afganistan’ın başkenti Kabil’den kaçarak Kanada’nın Vancouver kentine yerleşen, ancak daha sonra ülkesine dönerek burkalı kadınların özgürlük sembolü haline gelen cesur kadının sıradışı hikayesini manşetine taşıdı. Gazetecilik eğitimi alan 20’li yaşlarındaki Cemalzade, 2008 yıl ında babasıyla birlikte yazdığı “Afghan Girl” (Afgan Kızı) isimli şarkısıyla Afganistan’da ve dünya çapında üne kavuştu. Genç kadın, Afgan müzik piyasasında ismini duyurmayı başaran az sayıdaki kadın şarkıcılardan biri olurken, “Beyaz Saray”da ABD Başkanı Barack Obama’nın önünde şarkı söyleme imkanına da kavuştu.

     “Fikirlerini Değiştiriyoruz”

     Ününün yayılmasının ardından “Afgan 1TV Kanalı”yla popüler “Afgan Yeteneği” adlı yarışmayı sunmak için 3 aylık kontrat imzaladı ve Kabil günleri başladı. Yakaladığı başarı sayesinde her perşembe ve cuma günleri canlı yayınlanan “Mozhdah Show”u sunmak için 1 yıllığına kanalla anlaştı. Sohbet ve müzik performanslarından oluşan programda Afganistan’da aile ve sosyal meseleler psikologlar, yazarlar ve özel konukların yardımıyla masaya yatırılıyor. Ancak boşanma, din ve cinsellik konuları kesinlikle yasaklı. Afgan kadınlarına hayallerini gerçekleştirmek için ilham vermek amacıyla ülkesine döndüğünü söyleyen Cemalzade, “Afganistan’ı modernize etmeye çalışıyoruz, insanların farklı düşünmesini sağlamak için uğraşıyoruz” diyor.

     “Ölüm Riskim 8 Milyonda 1”

     Ancak kadın ve erkek izleyicilerinden olumlu tepkiler alan sunucunun ülkede geçirdiği 7 ay, ekranlardan görüldüğü kadar sorunsuz olmadı. Cemalzade’nin Batılı moda anlayışı ve liberal siyasi görüşleri birçok muhafazakar kesimden tepki çekiyor. Afgan hükümeti, 2 kez kendisini daha kapalı giyinmesi ve programda çocuk gelinler ile kadın hakları gibi hassas konulara dikkatle yaklaşması için uyardı.

     Cemalzade de tepki çekmemek için canlı yayında boynunu kapatan ve dizlerine kadar inen bluzlarla pantolonlar giyiyor ve baş örtüsü takıyor. Ancak en büyük tehdit halen ülkenin büyük bir kısmında etkili olan “Taliban”. “Taliban”dan aldığı ölüm tehditleri üzerine silahlı korumalar olmadan evden kesinlikle dışarı çıkmayan kadın, “Korkuyor musunuz?” sorusunu soranlara “Kabil’de 8 milyon insan yaşıyor. Ben de herkes gibi bu riski göze alıyorum” diye cevap veriyor.

     Gazete Vatan - 26.06.2010, Cumartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5798490
Online Ziyaretçi Sayısı:31
Bugünlük Ziyaret :1253

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.