31.12.2018 / Dede Korkut, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’nde

Dede Korkut


     “Dede Korkut-Korkut Ata Mirası: Kültürü, Efsaneleri ve Müziği” Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan’ın ortak başvurusu sonucu 28 Kasım’da “UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi”ne kabul edildi.


 

     “Dede Korkut Kitabı”, “Oğuz Türkleri”nin bugün Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan’ı kapsayan geniş bir coğrafyada egemenlik kurduğu dönemlerden kalma hikayelerin 15-16. yüzyılda yazıya geçirilmesiyle oluşmuş bir derlemedir. Eski Türk edebiyatı eserlerinin en iyi örneklerinden biridir ve içindeki atasözü, deyim, ağıt ve benzeri sözlü gelenek ürünlerinin yanı sıra eski Türk gelenekleri, inanışları ve ritüelleri bakımından da zengin bir kaynaktır.


 

     Kitapta on iki hikaye ve hikayelere ilişkin onüç şarkı var. Bunlardan en bilinenleri “Deli Dumrul”, “Boğaç Han”, “Basat’ın Tepegöz’ü Öldürmesi” ve “Kanturalı” hikayeleridir. Destandan halk hikayesine geçiş dönemini gösterdiği için halk edebiyatı bakımından da önemlidir. Hikaye ve şarkıları bir arada bulundurmasının yanı sıra hikayelerin şiirimsi bir şekilde anlatılması da eseri öne çıkaran özelliklerdendir. Kahramanlıklar ve efsanevi unsurların karıştığı gündelik olayların anlatıldığı hikayelerde Dede Korkut bilge kişi olarak ortaya çıkarak kurguya katkıda bulunur. Kitabın günümüze kalan iki nüshası Vatikan ve Dresden’de bulunan kütüphanelerde korunuyor olsa da Dede Korkut hikayelerinden çeşitli kültürel ögeler Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan’da günlük hayattan ulusal ve uluslararası etkinliklere kadar çeşitli alanlarda yaşatılarak nesiller arasında gelenek köprüsü kurmaya devam ediyor.


 

     Dede Korkut mirası hem hikayeleri ile hem de hikayelerinin ve karakterinin özünde barındırdıkları ile günümüzde hala Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan’ı kapsayan geniş bir bölgede sözlü anlatımlar, gösteri sanatları, kültür kodları ve müzik eserleri aracılığıyla nesilden nesile aktarılıp yaşatılıyor. Dursun Yıldırım, Öcal Oğuz, Nebi Özdemir ve Gülin Ö. Eker gibi halk bilimi uzmanlarının Dede Korkut geleneğinin günümüzdeki yansımaları üzerinde duran çalışmaları var. Örneğin Dursun Yıldırım ve Öcal Oğuz, Barış Manço’nun Türk sözlü kültür ürünlerini şarkılarında kullanmasından ve uluslararası bir kitleye ulaştırmasından ötürü Dede Korkut ile benzeştiğini söylüyor.


 

     40 gün 40 gecelik düğünler, elma gibi al yanaklar, yay gibi kaşlar ve benzeri ögelerin ve “Mekanı cennet olsun”, “Allah namerde muhtaç etmesin” gibi iyi dileklerin Dede Korkut Kitabı’nda da geçtiğini düşünürsek yüzyıllar öncesinden kalmış bu eserin kültürümüzle ne kadar iç içe olduğunu daha iyi anlayabiliriz.


 

     “Dede Korkut-Korkut Ata Mirası: Kültürü, Efsaneleri ve Müziği”nin “UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi”ne kabul edilmesiyle Türkiye’nin bu listedeki öge sayısı 17’ye yükseldi.



     http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr sitesinden alınmıştır. - 31.12.2018, Pazartesi (Nurulhude Baykal)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5795417
Online Ziyaretçi Sayısı:29
Bugünlük Ziyaret :1116

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.