11.07.2010 / Teftiş Acısı Şairi

Coşkun, Ali


     Ak Partili eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, adının bir teftişe haksız yere karıştırıldığını öne sürerek, “dost kazığı” siteminde bulunduğu bir şiir yazdı. Coşkun’un, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın onayıyla “Başbakanlık Teftiş Kurulu”nun yaptığı incelemenin ardından yazdığı bu şiir bestelendi. Şimdi dilden dile dolaşıyor. Coşkun’un, siyaset dışı kaldığı 2007 seçimlerinden sonra kaleme aldığı ve Türk Sanat Müziği formunda bestelenen şiirde şu ifadeler yer alıyor:

     “Dost isterim önyargısı olmasın / Bir hiç için gönülleri kırmasın / Yüze gülüp binbir tuzak kurmasın / Vuracaksa düşman vursun, dost bildiğin vurmasın.”

     Akraba İddiası

     Özellikle siyasilerin diline düşen şarkının öyküsü, Coşkun’un aktardığına göre şöyle: Son seçimler sırasında açılan yüksek rakamlı bir bilişim ihalesini, Adnan Coşkun adlı bir işadamı kazandı. İhaleye Fransız ortağıyla katılan Adnan Coşkun’un, o sırada bakan olan Ali Coşkun’un akrabası olduğu iddiaları ortaya atıldı. Erdoğan da bu iddiaları araştırmak isteyen emrindeki “Başbakanlık Teftiş Kurulu”na onay verdi.

     Bana Sorsalardı

     Başbakanlık müfettişlerinin incelemesi sonucunda, bu kişinin Coşkun ile akrabalığı olmadığı anlaşıldı ve dosya kapatıldı. Daha sonra olaydan haberdar olan Coşkun, “Böyle bir olayı teftiş konusu yapmanın anlamı ne? Bana sorsalar söylerdim. Hatta internetten nüfus idaresinin kayıtlarına girerek de öğrenilirdi” tepkisini verdi. Erdoğan ise bir karşılaşmalarında kendisine sitem eden Coşkun’a, “Getirdiler bana, okumadan onay verdim” dedi.

     Efkarlıyken

     Kırgınlıkla o dörtlüğü kaleme alan Coşkun’a, halen Ak Parti yönetiminde de etkili olan bazı yakın arkadaşları, “Bunu kimin için yazdın? Başbakana mı?” diye sordu. Coşkun da, “Kim üzerine alınırsa ona, bu şiir herkesi ilgilendiriyor” yanıtını verdi. Coşkun, Hürriyet’e de, “Benimle aynı soyadı taşıyan bir işadamı ihaleyi kazanmış. Benimle ne alakası var? Ne anasını gördüm, ne babasını. Ispartalı bir aile. Bana sorma gereği bile duyulmadan olay teftiş konusu yapılıyor. Velev ki akrabam olsa, ortağıyla bir ihaleye girip kazansa, ne olacak? Zaten sonra bu ihale de iptal edilmiş. Ben de işte bir gün öyle efkarlı bir anımda oturup bu şiiri yazdım” dedi.

     Eşi İçin de Yazdı

     42 şiiri bestelenen Coşkun’un eşi için yazdığı, “Acılar dikense sevgi bir güldür, dikenler arasında gonca mısın sen / Koparmak istersem seni dalından, benimle beraber kalır mısın sen” dizeleriyle başlayan şiirini de eski Anap’lı bakanlardan Yılmaz Karakoyunlu bestelemişti.

     Erbakan’ın Teklifini Kabul Etmeyince Erdoğan Başkan Seçilmişti

     71 yaşındaki Ali Coşkun, Turgut Özal ve Süleyman Demirel dönemlerinde “Tobb” Başkanlığı yaptıktan sonra Necmettin Erbakan liderliğindeki “Refah Partisi”nde aktif siyasete atıldı. RP’den milletvekili seçilerek üç dönem “TBMMde görev yapan Coşkun, Ak Parti’nin ilk iktidar döneminde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yaptı.

     Coşkun’un adı, Erdoğan’ın yerine “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı” için de geçmişti. Erbakan, bu görev için Erdoğan yerine Coşkun’u tercih etmiş ancak Coşkun teklifi kabul etmeyince, Erdoğan aday olmuştu. Sanayi Bakanı olarak girdiği son seçimlerde liste dışı bırakılan Coşkun, Cemil Çiçek, Abdulkadir Aksu ve Ak Parti Elazığ Milletvekili Necati Çetinkaya ile olan yakın dostluğuyla da tanınıyor.

     İşadamlığı ve siyasetçiliğinin yanı sıra şiirleriyle de ün yapan Coşkun’a bakanlardan milletvekillerine, işadamlarından sanat dünyasına kadar hemen herkes “Ali Abi” diye hitap ediyor.

     Kürdili Hicazkar Besteleyip Törende Bakanlara Dinlettiler

     Ali Coşkun’un “dost kazığı” siteminde bulunduğu şiirini, hem Kenan Günal, hem de Erdoğan Tozoğlu besteledi. “Kürdili hicazkar” makamında bestelenen şarkılar dillerde dolaşırken, Günal, bestelediği şarkıyı, geçen ay “Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü”nün kuruluş yıldönümü töreninde, kurumun Türk Sanat Müziği korosu eşliğinde seslendirdi. Bakanların da bulunduğu salonda, Coşkun da şiirini kürsüden okudu. Coşkun’un, bakanlığının sıkıntılar yaşadığı son dönemlerinde kaleme aldığı “Benim dünyamda yerin yok” adlı şiirini ise “TRT Ankara Radyosu” şefi Sedat Kaptan Yurdakul besteledi.

     Yerin Yok Artık

     “TRT”de de seslendirilen şarkının sözleri şöyle:

     “Ettiğin yeminler nerede kaldı, sana inanmamı bekleme artık / Yalan sözlerinle gönlüm kırıldı, benim dünyamda yerin yok artık / Sevgimizle açan gonca sarardı, bendeki resmini yadeller aldı, mutlu günlerimiz mazide kaldı, benim dünyamda yerin yok artık / Bizim söyleşecek neyimiz kaldı, sana inanmamı bekleme artık / Hayaller yerini gerçekler aldı, benim dünyamda yerin yok artık.”

     Hürriyet Gazetesi - 11.07.2010, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5769994
Online Ziyaretçi Sayısı:49
Bugünlük Ziyaret :991

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.