20.12.2019 / İTÜ Onno Tunç’u Müzikle Anacak

Tunç, Onno


     Müzik dünyamıza birçok eser kazandıran, besteci, aranjör ve bas gitarist Onno Tunç, ölümünün 24’üncü yılında “İstanbul Teknik Üniversitesi” tarafından düzenlenen “Onno Tunç Müzik Günleri” etkinliğiyle anılacak.


 

     1996 yılında aramızdan ayrılan besteci ve aranjör Onno Tunç, 3-6 Şubat 2020 tarihlerinde düzenlenecek “Onno Tunç Müzik Günleri” ile anılacak. “İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü”nde yer alan “İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi”nde (MİAM) düzenlenecek “Onno Tunç Müzik Günleri”nde, katılımcıların hocalarıyla birebir vakit geçirebileceği üç atölye çalışması ve çeşitli paneller yapılacak. Etkinlikte, atölyeye katılanlar dünyanın önde gelen müzisyenleriyle çalışma fısatı bulurken, müzik dünyası da genç ve yetenekli bestecilerle buluşacak. Atölye çalışmalarını “World of Warcraft”, “Outlaws”, “Indiana Jones” gibi bilgisayar oyunlarının bestecisi Clint Bajakian, “Grammy” ödüllü Arto Tunçboyacıyan ve Ozan Bayraşa gibi alanının öncü müzisyenleri yürütecek.


 

     Eserler Kazandırdı Türkiye’yi Temsil Etti


 

     Müzik dünyamızın unutulmazları arasına giren birçok şarkının yazarı Onno Tunç, 1948 yılında İstanbul/Feriköy’de doğdu. Aslen Ermeni olan Tunç bestecilik ve aranjörlük dışında aynı zamanda bas gitaristti. Okay Temiz’in “Zikir” (1981) albümünde, “MFÖ”nün “Yalnızlık Ömür Boyu” (1984-Ele güne karşı yapayalnız) ve Mustafa Sandal’ın “Beni Ağlatma” (1994-Suç Bende), Bülent Ortaçgil’in “Benimle Oynar mısın” (1974-Benimle Oynar mısın) albüm ve şarkılarında bas çalmıştır. Sayısız kez “Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finalleri”nde besteci ve aranjör olarak yer almış, 1978 ve 1981 yıllarında aranjör ve orkestra şefi olarak bu yarışmada Türkiye’yi temsil etmiştir. Pop müzik bestelerinin yanı sıra solo saksafon ve orkestra için “Su” adında bir parçası vardır. Yaptığı düzenlemelerdeki armoniler, orkestralama tekniği ve yakaladığı sound ile Türkiye’deki pek çok müzisyen tarafından hayranlıkla izlenmiştir. Ayrıca 1987 yapımı “Rumuz Goncagül” isimli film ve 1986 yapımı “Aaahh Belinda” isimli filmlerin müziklerini yapmıştır.


 

     Uçak Kazasıyla Kaybettik


 

     Tunç, 1996 yılında Bursa’dan İstanbul’a dönerken,14 Ocak Pazar günü arkadaşı Hasan Kanık ile birlikte kullanmakta oldukları “Bonanza” tipi uçağın (aynı uçuş grubundan (Bonair) arkadaşları Nurettin Hasman’ın uçağı) “Selimiye Köyü” yakınlarında düşmesi sonucu arkadaşı Hasan Kanık ile birlikte hayatını kaybetti. Tunç ölümünden beş gün sonra (19 Ocak 1996 günü) “Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi”nde yapılan ayin sonrası “Şişli Ermeni Mezarlığı”na defnedildi. Sanatçının ölümünün 11. yılı anısına özel olarak bir albüm hazırlandı. Bu albümde pek çok sanatçı kendi seçtikleri Onno Tunç şarkılarını seslendirdi. “Onno Tunç Şarkıları” 2007 yılında, Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Nükhet Duru, Zerrin Özer, Nilüfer gibi müziğin devleriyle Şebnem Ferah, Sertab Erener, Levent Yüksel, Mor ve Ötesi, Ceza, Emre Altuğ, Hüsnü Şenlendirici, Aylin Aslım ve Zeynep Dizdar tarafından seslendirildi.



     Aydınlık Gazetesi - 20.12.2019, Cuma




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5772198
Online Ziyaretçi Sayısı:30
Bugünlük Ziyaret :1088

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.