22.02.2020 / Göbeklitepe’nin Serüveni Konçertoyla Sahnede

Göbeklitepe'nin Serüveni Konçertoyla Sahnede


     Besteci Kemal Günüç’ün “tarihin sıfır noktası” olarak nitelendirilen “Göbeklitepe”den ilham alan “arp, ney ve seyirci” için yazdığı konçerto, sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Konser, “Göbeklitepe”de yer alan T harfindeki taşlardan esinlenerek hazırlanan perküsyon tarzındaki çalgının vurulmasıyla başladı.


 

     “Tarihin sıfır noktası” olarak nitelendirilen “Göbeklitepe”den ilham alan besteci Kemal Günüç’ün “arp, ney ve seyirci” için yazdığı konçerto, dün “Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi”nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. “İlk Nefes Bir Dokunuş Göbeklitepe” adlı eserin prömiyerinde “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası” arp virtüözü Çağatay Akyol ve “Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar” Genel Müdürü olan duayen ney sanatçısı Murat Salim Tokaç sahne aldı.


 

     Şef Hakan Şensoy yönetimindeki “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası”nın eşlik ettiği konsere, seyirci de Atilla Kılıç’ın yazdığı metinlerle katıldı.


 

     “Göbeklitepe”de yer alan T harfindeki taşlardan esinlenerek hazırlanan perküsyon tarzındaki çalgının vurulmasıyla başlayan konser yine aynı ses ile son buldu. Eserin, “NASA”nın uzaydan kaydettiği dünya sesiyle başlayacak “İlk Nefes” adlı bölümünde ney vurgusuyla “insanın varoluşu” anlatılıyor. “Bir Dokunuş” adlı ikinci bölümde “AB Projesi” olarak hazırlanan ve üç bin 700 yıl önceki “Hitit Liri”ni yansıtan enstrüman kullanıldı.


 

     Konser, mabedin anlatıldığı “T’nin Gizemi” adlı üçüncü bölümün ardından Türk ezgi ve makamlarının sunulduğu “Bereketli Hilal” adlı dördüncü bölümle son buldu.


 

     “Her Yere Gideceğiz”


 

     Besteci Kemal Günüç, yaptığı açıklamada, konçertonun hikayesinin arp sanatçısı Çağatay Akyol’un teklifiyle başladığını belirtti.


 

     “Göbeklitepe”nin gizemini yansıtmak istediğini aktaran Günüç, “Seyirciyi de eserin içine çekmek istedik. Bölümün başında seyirci öyküyü anlatıyor. Bu aynı zamanda günümüz insanının da geleceğe bir mesajı olacak” diye konuştu. “Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar” Genel Müdürü, ney sanatçısı Murat Salim Tokaç ise farklı bir çalışmaya imza atmanın mutluluğunu yaşadıklarını aktardı. Ney ve arpın ilk kez bir konçertoda bir araya geldiğine işaret eden Tokaç, “Dünya prömiyerinin İzmir’de yapılması bizim sözümüzün gereğidir. Tüm senfoni orkestralarımız için bu sözümüz geçerlidir. Bu tür yeni çalışmaların sanatseverlerle buluşması Bakanlığımız adına da çok önemli. Eserin talep gördüğü her yere gideceğiz” dedi.


 

     Arp’ın Alacahöyük’ten Çıktığı Vurgulandı


 

     “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası” arp sanatçısı ve Türkiye’nin tek “Hitit Liri” virtüözü Çağatay Akyol, “İlk Nefes Bir Dokunuş” adlı eserle arpın Alacahöyük’ten çıkmış bir enstrüman olduğunu dünyaya yeniden deklare edeceklerini belirtti.


 

     Şef Hakan Şensoy ise Türk bestecinin “Göbeklitepe”den ilham alarak hazırladığı bir eserin dünya prömiyerine ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını ifade etti.



     Aydınlık Gazetesi - 22.02.2020, Cumartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5795501
Online Ziyaretçi Sayısı:19
Bugünlük Ziyaret :1124

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.